В Україні пройде конкурс майстерності серед робітничих професій

В Україні пройде конкурс майстерності серед робітничих професій

Укрінформ
Наприкінці жовтня у Києві відбудеться  Всеукраїнський конкурс  WorldSkills Ukraine, проведений за правилами міжнародного руху професійної майстерності «WorldSkills International».

Про це на брифінгу заявив заступник  міністра освіти та науки Павло Хобзей, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Завдання міністерства, професійно-технічних закладів освіти зменшити розрив між великим безробіттям і великою кількістю вільних вакансій з робітничих професій, зробити так, щоб підготовка робітників відповідала вимогам часу. Конкурс WorldSkills Ukraine - один з таких заходів, на якому найкращі, найталановитіші робітники зможуть проявити свою кваліфікацію", - сказав Павло Хобзей.

За його словами, приєднання України до світового руху  WorldSkills Internataional (WSI) дозволить популяризувати робітничі професії та продемонструвати, що престижність та високий заробіток може забезпечити не тільки вища, а й професійно-технічна освіта.

"Один з пріоритетів уряду - це розвиток професійної освіти. Ми завжди говоримо про престижність робітничих професій. Для країни важливо, щоб учні обирали робітничі спеціальності, а не йшли всі до вищих навчальних закладів. Тому що часто після закінчення вишів вони шукають місце не за фахом, працюють за тими ж робітничими професіями", - сказав заступник міністра.

Як повідомив на брифінгу голова ГО "WorldSkills Ukraine" Сергій Рибак, участь у всеукраїнському відборі найкращих фахівців взяли учні, студенти закладів профтехосвіти та робітники віком до 24 років з усіх регіонів. Загалом на фінальному етапі конкурсу будуть змагатися понад 150 молодих людей з 11 спеціальностей, або, за термінологією WSI, компетенцій. Це кондитерське мистецтво, кулінарне мистецтво, ресторанний сервіс, перукарське мистецтво, дизайн одягу, мехатроніка, мобільна робототехніка, зварювальні роботи, сухе будівництво та штукатурні роботи, облицювальні роботи, монтажні роботи санітарно-технічних систем та устаткування. За його словами, відбір спеціальностей проводився з урахуванням потреби в таких спеціалістах.

"Це тільки початок, тому перелік (спеціальностей- ред.) обмежений, це ті спеціальності, які є дуже привабливими за конкурсними пропозиціями", - сказав Рибак.

 Крім того, участь в такому конкурсі дозволить молодим фахівцям не просто продемонструвати свої можливості та підвищити кваліфікацію, а долучитися до міжнародної системи підготовки кадрів у робітничій сфері.

За словами Павла Хобзея, цього року на проведення конкурсу кошти виділили спонсорські організації, в тому числі професійні асоціації, роботодавці. Також були залучені кошти, зароблені професійно-технічними навчальними закладами.

В подальшому, за умови приєднання до цього міжнародного руху, Україна отримає можливість адаптувати українську профтехосвіту до європейських стандартів.

WorldSkills International (WSI) –  міжнародна громадська організація, що була створена у 1953 році з метою популяризації робітничих професій серед молоді і надання ефективних засобів для досягнення високих стандартів професійної освіти за допомогою проведення конкурсів професійної майстерності. Зараз WSI об'єднує 75 країн світу. Загалом в рамках міжнародного конкурсу професійні змагання проводяться серед 56 робітничих спеціальностей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-