Активісти подали Міносвіти пропозиції щодо захисту української мови

Активісти подали Міносвіти пропозиції щодо захисту української мови

Укрінформ
Міністерство освіти та науки опрацює пропозиції громадських активістів щодо мовних аспектів проекту закону "Про освіту", який готується до другого читання.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти та науки. 

«Політика міністерства – зміцнити позиції української мови та розширити її застосування в усіх освітніх процесах», - на цьому наголосила міністр Лілія Гриневич на зустрічі з громадськістю 18 жовтня.

Серед пропозицій, які презентували громадські активісти: зафіксувати гарантоване право громадян України на навчання державною мовою, а також додати, що у дошкільній освіті та середній школі нацменшини мають право на навчання рідною мовою поряд з українською, а здобуття вищої освіти представниками нацменшин повинно відбуватися виключно державною мовою. Таким чином, на їхній погляд, можна поставити певні запобіжники від русифікації та захистити українську мову від утиску.

Крім того, в ході спільної роботи представників громадськості та міністерства планується напрацювати пропозиції щодо зміни 7 статті законопроекту, а саме 5 пункту.

"Цей пункт законопроекту дублює такий самий пункт Закону України "Про вищу освіту".  Він звужує дію мовного закону "Ківалова-Колесніченка" (Закон "Про засади державної мовної політики", який був внесений у ВР у 2012 році народними депутатами Вадимом Колесниченко и Сергієм Ківаловим. - Ред.), за яким університетам давалося право за власним бажанням проводити викладання виключно мовами нацменшин. Якщо ми скасуємо цей пункт, навчальні заклади повинні будуть керуватися саме законом "Ківалова-Колесніченка", - застерегла Гриневич.

Поправки до законопроекту планується розглянути у середу, 19 жовтня, на зустрічі активістів з керівництвом МОН. Також у міністерстві наголосили, що пропозиції до законопроекту "Про освіту" приймаються до 20 жовтня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-