В Укрінформі презентували книгу, присвячену запорізьким

В Укрінформі презентували книгу, присвячену запорізьким "богам війни"

Фото
Укрінформ
Напередодні Дня захисника України вийшла друком книга "Усна історія російсько-української війни (2014-2016 роки). Випуск 2", яка складається з розповідей  бійців 55-ї окремої артилерійської бригади.

Про це на презентації книги в Укрінформі заявив голова Українського інституту національної пам'яті, кандидат історичних наук Володимир В'ятрович.

"Уже другий рік поспіль напередодні Дня захисника України ми презентуємо книгу усної історії учасників російсько-української війни. Це надзвичайно важливі події, які відбуваються просто зараз у нас на очах і створюють історію, яку вивчатимуть наші нащадки і на якій будуть виховуватися наші діти. Тому надзвичайно важливо зафіксувати цю історію", - сказав він. 

Він розповів, що друга книга серії відрізняється від першої тим, що складається з історій учасників бойових дій з одного військового формування - 55-ї окремої артилерійської бригади.

"У цьому є  певні обмеження, тому що ми не говоримо про якийсь ширший контекст, але й дуже цікава глибина. Я переконаний, що книга цікава сфокусованістю на конкретних подіях, конкретних людях і конкретній військовій частині, і що через кілька десятків років на базі якраз такого роду джерел будуть з'являтися і спеціальні дослідження", - зазначив голова УІНП.

Доцент кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету, кандидат історичних наук Олексій Штейнле розповів, що автори книги хотіли показати війну в якійсь одній точці на подіях із серпня 2014 по лютий 2015 років, "коли тільки відгримів Іловайськ і на підході був Донецький аеропорт, коли артилерія показала себе на повну силу".

Співробітник Інституту української археографії та джерелознавства Михайло Павленко розповів, що до книги увійшло 19 інтерв'ю військовослужбовців 55-ї бригади. Кожне з них має певну структуру - спочатку іде автобіографія бійця, потім розповідається про його життя до подій на Майдані 2013-2014 років та під час Революції Гідності, призов на військову службу і власне участь у бойових діях.

"Там є відповіді на безліч питань, які стосуються сучасної російсько-української війни, в тому числі на  питання, як Запоріжжю вдалося встояти перед наступом так званого "русского мира", - зазначив Павленко.

Один з героїв книги командир гармати 55-ї окремої артилерійської бригади Віталій Юзвенко у свою чергу акцентував увагу на тому, що події, про які йдеться у книзі, "це війна не націй, не мов, а війна ідеологій".

За його словами, на початку цієї війни "перетнулися два світи": офіцери-контрактники і такі, як він, мобілізовані, тобто люди поза війною.

"У книзі написано, як відбувалося наше становлення як солдатів і воїнів, як ми змінювалися і як усе переживали, особливо перші реальні бої. Це книга про народження нової армії, яке, на жаль, трошки пригальмувалося, але процес іде", - зазначив Юзвенко.

Наклад книги 1,5 тис. примірників  вона розповсюджуються в першу чергу по бібліотеках навчальних закладів та обласних, міських і сільських бібліотеках, а в в електронному форматі доступна для скачування в усіх форматах на сайті УІНП.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-