Гаряче без вогню та шоколад: МОУ презентувало нові сухпайки

Гаряче без вогню та шоколад: МОУ презентувало нові сухпайки

Фото
2142
Ukrinform
У Міністерстві оборони презентували новий сухий пайок, який відповідає міжнародним стандартам НАТО і розроблений з урахуванням особливостей раціону українців.

Новим для українського сухпайка стала і упаковка - віднині це буде реторт-пакет, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Реторт-упаковка дає змогу зберігати продукти тривалий час завдяки обробці при високих температурах. Раціон буде складатися з 7 різних страв, які адаптовані під українського споживача на основі культури харчування. Наприклад, борщ, супи, каші та тушкована картопля»,  - сказав начальник Центру розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Дмитро Марченко.

Він додав, що новий продуктовий набір уже пройшов апробацію на базі 79 та 36 бригад безпосередньо у Широкиному, під час ведення бойових дій.

Начальник відділу продовольчого забезпечення Вадим Старощук розповів, що змінилися і норми харчування для військових, які перебувають в умовах бойових дій.

«Нові страви у реторт-упаковці вже повністю готові до вживання. За всіма нормативами старим сухпайком можна харчуватися не більше, ніж 3 доби. Через 3 доби бійців необхідно переводити на гаряче харчування. Новий же пайок є безстроковим для вживання і забезпечує повний раціон харчування, не потребуючи додаткової термічної обробки», - сказав Старощук.

Окрім нового меню, продуктовий пакет також містить нагрівальний елемент, який дозволяє розігріти страву без вогню, який міг би привернути увагу противника або видати позицію бійця.

У новому варіанті пайка розробники повністю відмовились від консервних бляшанок - усі страви зберігаються в м`яких упаковках. Термін придатності нового продуктового набору становить максимум 1 рік. У посиленому варіанті сухпайка, окрім основних страв, також є шоколад та сухофрукти.

Вартість нового продуктового набору коливається від 112 до 170 гривень. Але остаточна ціна буде відома лише після того, як проведуть відкриті тендери між підприємцями.

В оборонному відомстві наголосили, що підприємці, які виграють тендери, за договором з МОУ будуть змушені віддавати свою продукцію на лабораторні дослідження, аби підтвердити відповідність технічним стандартам. Зіпсовані партії будуть бракувати.

Загалом у МОУ планують закупити 100 тисяч комплектів до кінця року.

Варто зазначити, що сухпаї старого зразка також залишаються на балансі оборонного відомства, оскільки термін їх придатності на рік довший.

Нагадаємо, 3 жовтня уряд схвалив зміни до норм харчування військовослужбовців. Добовий набір продуктів має становити 3500 Ккал. Посилений раціон для учасників АТО збільшено на 600 Ккал. 

Фото: Міноборони України


Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-