Господарська палата Верховного Суду працює у критичних умовах – Ємець

Господарська палата Верховного Суду працює у критичних умовах – Ємець

Укрінформ
Судова палата в господарських справах Верховного Суду України працює наразі у критичних умовах.

Про це на брифінгу у понеділок заявив суддя Судової палати в господарських справах Верховного Суду України Анатолій Ємець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Склад господарської палати минулим законодавством передбачав 12 суддів. А станом на сьогодні ми працюємо на грані критичної межі, нас залишилося 3 суддів усього в палаті. Навантаження на нашу палату зросло десь на 400 відсотків», - сказав Ємець.

Він зазначив, що якщо хоча б один із суддів не зможе брати участь у розгляді справ у Судовій палаті з господарських справ Верховного Суду, то робота цієї палати буде призупинена.

«Якщо так трапиться, що один із нас захворіє, поїде у відрядження або буде відсутній у силу інших обставин, то фактично робота  цієї палати буде призупинена», - наголосив Ємець.

Голова Верховного Суду України Ярослав Романюк поінформував, чому наразі так скоротилася кількість суддів у палатах Верховного Суду.

«Кількість суддів у Верховному Суді на сьогодні по штату - 48 осіб, фактично - 21, які мають право здійснювати правосуддя. Коли ми йшли у відспустку (з 18 липня по 30 серпня - ред.), осіб, які мали право здійснювати правосуддя, було 35. Мінус двоє суддів, які були відряджені на роботу - один перейшов у Вищу раду юстиції, інший вийшов у Раду правосуддя. Тож 33 суддів. За відпустку одному виповнилося 65 років (вік, після якого суддя не має права здійснювати правосуддя - ред.). Ще одному виповнюється 65 років у січні, і він не став очікувати цієї дати та подав заяву про відставку раніше. З різних інших причин 10 суддів згідно звітності подали заяву про відставку. Тож і залишився 21 суддя», - уточнив Романюк.

Він також повідомив, як судді наразі розподілені по судових палатах Верховного Суду і підкреслив, що 21 суддя у складі Верховного Суду - це ще не остаточна цифра на сьогодні.

«Загалом 21 суддя у складі ВСУ - це ще не остання цифра. Є ще кілька осіб, які отримали документи і подали у Вищу раду правосуддя для подальшого звільнення», - зазначив Романюк.

Він роз'яснив, що, виходячи з цієї складної ситуації, на нараді було визначено мінімально необхідну кількість суддів у палаті у кількості трьох осіб для  нормальної роботи судових палат Верховного Суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-