На

На "Седнівській осені" вшанували місце, де малював Тарас Шевченко

Фото
Укрінформ
У Седневі Чернігівської області, на місці майстерні у садибі козацьких полковників Лизогубів, де 170 років тому жив і творив видатний український поет і художник Тарас Шевченко, сьогодні відкрито пам'ятний знак.

Урочиста подія відбулася в рамках проведення Всеукраїнського літературно-мистецького свята "Седнівська осінь", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У нашої спілки є чудова традиція вшановувати діячів культури. І от цього разу ми вирішили поставити пам'ятний знак на тому місці, де була майстерня Тараса Григоровича Шевченка, де він жив і працював. Ми цей камінь сюди привезли і от сьогодні разом з вами його відкриємо", - сказав голова Національної спілки художників України, лауреат Національної премії ім. Т.Г. Шевченка Володимир Чепелик.

За словами ведучого свята, подію організатори свята присвятили 170-й річниці з моменту першого приїзду Великого Кобзаря в маєток Лизогубів. Шевченко бував тут у 1846-1847 роках.

Традиційне, вже 13-те свято "Седнівська осінь" цього разу відбулося з великим розмахом і зібрало надзвичайно багато гостей. Серед них можна було бачити знаних митців, голів національних мистецьких спілок, письменників, академіків і навіть Героїв України, як то Іван Драч, Юрій Мушкетик, Мирослав Вантух, Євген Савчук.

За їх участю на святі були відкриті кілька виставкових стендів, покладені квіти до пам'ятника Тарасу Шевченку.

Програму "Седнівської осені", яка складалася з концертів, виставок майстрів народної творчості, художників, музеїв та заповідників, а також територіальних громад Чернігівського району, можна було б назвати традиційною, якби не кілька "родзинок". Однією з них були літературні читання на галявині, організовані безкоштовними курсами української мови, які сьогодні в Чернігові відкрили новий навчальний рік, та присутністю на святі двійника Тараса Шевченка. Він поважно прогулювався галявиною, де проходило свято, та залюбки фотографувався з усіма охочими. Кореспондентові Укрінформу "Тарас" зізнався, що не вперше на "Седнівській осені", але бажання сфотографуватися з ним висловило разів у 5 більше людей, ніж раніше.

Двійником Великого Кобзаря у Седневі "працював" колишній інженер-механік і будівельник із с. Анисів Чернігівського району, 67-річний Станіслав Новак - переможець конкурсу двійників Тараса Шевченка, який проводився у 2011 році.

Фото: svoboda.fm

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-