У Києві відкрилася виставка, присвячена полковнику Коновальцю

У Києві відкрилася виставка, присвячена полковнику Коновальцю

Фото
Укрінформ
У приміщенні Фундації ім. Олега Ольжича сьогодні, 1 жовтня, відкрилася виставка, присвячена визначному державному і політичному діячеві, першому голові ОУН, полковнику Євгену Коновальцю.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відкриваємо виставку, присвячену полковнику Коновальцю. Не секрет, що у цьому році виповнюється 125 років з дня народження одного з визначних державних діячів, голови Української військової організації, голови Організації українських націоналістів, полковника Євгена Коновальця», - зазначив на відкритті голова Організації українських націоналістів Богдан Червак.

За його словами, постановою Верховної Ради України вшанування пам'яті Коновальця визначено на державному рівні. Проте, висловив жаль Червак, мало що робиться для популяризації визначної постаті українського національно визвольного руху.

«Треба чесно сказати, що дуже мало зроблено для того, щоб популяризувати постать Коновальця в Україні. Тільки нещодавно інститутом Національної пам'яті встановлено білборди з полковником Коновальцем. Цікаво, що вперше в Україні встановлено білборди не кандидатам в депутати, або президенти, а справжньому державному діячеві, без якого сучасну Україну важко собі уявити», - зауважив голова ОУН.

На виставці представлені документи, які зберігаються в архіві ОУН, та експонати, серед яких, зокрема, годинник, який був на Коновальцеві у мить його смерті.

У перший день відкриття виставки для запрошених гостей екскурсію провів відомий історик, директор бібліотеки ім. О. Ольжича Олександр Кучерук, який розповів про цікаві та маловідомі факти з життя Коновальця, серед яких найцікавіші:

- Перед Першою світовою війною у Львівському університеті Михайло Грушевський викладав історію і серед його студентів був Коновалець.

- У російському полоні у Царицино у 1915-1917 роках у Коновальця проявились менеджерські здібності, крім того, у полоні він користувався неймовірною довірою, що дозволило йому вільно пересуватись у військовому таборі. Пізніше він цим скористався, аби втекти до Києва.

- До першого конгресу Українських Націоналістів, що пройшов у Відні у 1929 році готувалися майже 2 роки, за цей час було проведено грунтовні конференції, підготовлена низка документів, і зібравшись на сам конгрес фактично за 3 дні було створено Організацію українських націоналістів, головою якої обрали Коновальця.

- Після смерті Коновальця серед його литовсько-голландських документів було знайдено квитанції, серед яких і на зняття посмертної маски. Знайдено її було нещодавно у Канаді - саме там зберігалась значна кількість документів Коновальця і ОУН, у коробці серед інших його речей.

Фото: Павло Багмут/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-