Кількість вступників до вишів з окупованих територій уперше за два роки збільшилася - МОН

Кількість вступників до вишів з окупованих територій уперше за два роки збільшилася - МОН

Укрінформ
В ході нинішньої вступної кампанії вперше за два роки вдалося переламати ситуацію і збільшити кількість абітурієнтів з окупованого Криму і тимчасово непідконтрольних Україні районів Донецької та Луганської областей.

Про це заявив директор Департаменту вищої освіти МОН Олег Шаров у вівторок на прес-конференції в Укрінформі.

"Вважаю, що цього року нам вдалося зробити дуже серйозний крок для покращення і результатів, і самого процесу роботи, який стосується здобуття освіти молоддю з Криму та Донбасу. Що ж до вищої освіти, то головне, що нам вдалося цього року, - це переламати тенденцію, яка формувалася у 2014-2015 роках, коли з кожним новим набором прихід дітей з цих регіонів, які на сьогодні або окуповані, або непідконтрольні українській владі, зменшувався. На щастя, сталося  навпаки", - сказав Шаров.

За його словами, досягти цього вдалося завдяки ухваленню двох законів, що дали змогу, зокрема, створити для молоді з окупованих територій освітні центри "Крим-Україна" і "Донбас-Україна". Вони діяли на базі навчальних закладів різних регіонів і допомагали дітям з цих територій, які не змогли своєчасно пройти необхідні процедури для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні та вступити на загальних підставах, вступити на особливих підставах, складаючи вступні іспити у цих вищих навчальних закладах.

Директор Департаменту вищої освіти подякував "за активну інформаційну підтримку" в період вступної кампанії громадській організації "Фонд "Відкрита політика", представники якої чергували на "гарячій лінії" Міністерства освіти і науки.

"Це дало змогу не пропустити жодного дзвінка, жодного звернення з цих регіонів, і на кожне з цих звернень дати максимально можливу за законом відповідь", - зазначив Шаров.

За його словами, після нинішньої компанії, що завершилася 20 вересня, Міністерство освіти відразу ж візьметься за підготовку вступної компанії наступного навчального року.

"Ми готуватимемося до вступної компанії наступного року. Звичайно, нам необхідно буде у першу чергу проаналізувати та удосконалити нормативно-правову базу і почати інформаційну кампанію не в травні, а у вересні-жовтні, і ми впевнені, що це дасть ще більший ефект", - резюмував Шаров.

За даними Міністерства освіти і науки України, в ході вступної кампанії в 2016 році в Україні діяли 12 освітніх центрів "Крим-Україна" і 28 освітніх центрів "Донбас-Україна", куди звернулися близько 3 тисяч осіб зі східних регіонів і близько 350 осіб з Криму. Загалом до університетів України через освітні центри "Крим-Україна" вступили близько 153 осіб, через "Донбас-Україна" - 855 осіб. В цілому на "гарячу лінію" надійшло 4120 дзвінків, у тому числі з Криму і з Донбасу - близько 3 тисяч. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-