Безпека праці має стати виробничою необхідністю – Урядовий контактний центр

Безпека праці має стати виробничою необхідністю – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Актуальність теми безпеки та гігієни праці нині визначається тим, що в Україні існує доволі складна ситуація у сфері охорони праці, життя та здоров’я людини. Адже сьогодні чимала кількість працівників офіційно не працевлаштовані, що призводить до втрати можливості законного захисту їхніх прав.

Охорона життя і здоров’я людини є пріоритетним напрямом соціальної політики держави. Загальними законами України, що визначають основні положення з охорони праці, є Конституція України, Закон України «Про охорону праці», Кодекс законів про працю (КЗпП), Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності».

Експерти переконані, що оформлення трудових відносин у встановленому законодавством порядку і офіційне отримання заробітної плати – це державний захист громадян не лише від незаконного звільнення, але й гарантована безпека та оптимальні умови праці.

Отже, з метою створення безпечних і сприятливих умов праці у кожному структурному підрозділі, на кожному робочому місці керівник підприємства (власник) повинен створити систему управління охороною праці (СУОП) і забезпечити її ефективне функціонування. Зокрема, на підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці відповідно до типового положення, що затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань нагляду за охороною праці. На підприємстві з кількістю працюючих до 50 осіб функції служби охорони праці можуть виконувати (за сумісництвом) особи, котрі мають відповідну підготовку. Якщо ж на підприємстві кількість працюючих менш ніж 20 осіб, для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися сторонні спеціалісти (на договірних засадах), які мають відповідну підготовку. Така служба створюється на підприємствах, установах і організаціях незалежно від форми власності та виду діяльності для виконання правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням і аваріям у процесі праці.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку року на урядову «гарячу лінію» надійшло близько 4000 звернень громадян, що стосувалися сфери трудових відносин.

Зокрема, заявників найбільше турбували питання з охорони праці, передусім надання роз’яснень законодавства у сфері охорони праці; порушення встановлених норм, що гарантують право на захист працівника в разі отримання травм або захворювань безпосередньо пов’язаних із виконанням його трудових обов’язків; недотримання порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків на виробництві, професійних захворювань та аварій на виробництві, у тому числі при кваліфікації нещасних випадків та складанні актів розслідування нещасного випадку; забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці, надання працівникам спеціального одягу та засобів захисту, профілактичного харчування.

Так, заявник з Івано-Франківської області звернувся на урядову «гарячу лінію» щодо проведення повторного спеціального розслідування нещасного випадку, який стався з ним у ДП «Кутське лісове господарство». Державною службою України з питань праці (Держпраці) громадянину було повідомлено про створення спеціальної комісії для перевірки фактів, викладених у його зверненні, а також надано висновки перевірки. Спеціальною комісією нещасний випадок (після повторного розслідування) визнано пов’язаним з виробництвом та складено відповідні акти за формою Н-5 та Н-1, які й має надати заявнику роботодавець.

Житель з Вінниччини, зателефонувавши на урядову «гарячу лінію», поскаржився на свого керівника - підприємця, який займається виробництвом гумових виробів. На його думку, він не дотримується вимог законодавства про охорону праці, санітарно-гігієнічних норм та пожежної безпеки. А це становить загрозу життю і здоров’ю найманих ним працівників. Держпраці України доручила Управлінню Держпраці у Вінницькій області провести планову перевірку даного суб’єкта господарювання та розібратися із ситуацією.

Громадянин із Донецької області зателефонував на урядову «гарячу лінію», щоб отримати роз’яснення щодо медичних критеріїв визначення обмежень для працевлаштування на підприємствах вугільної промисловості. Директором Медичного департаменту Міністерства охорони здоров’я України заявнику були надані роз’яснення щодо проходження попереднього медичного огляду майбутнього працівника та зазначено, що питання професійної придатності в кожному окремому випадку вирішується індивідуально з урахуванням можливостей функціонального стану організму, результатів додаткових методів обстеження та умов праці.

За період з 16 по 22 вересня 2016 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 111 тисяч 776 дзвінків, а також 829 звернень зареєстровано через Інтернет.

Звернувшись на урядову «гарячу лінію», громадяни можуть отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію за скороченим номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно як зі стаціонарних, так і телефонів мобільних операторів (Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл).

Для підприємців «гаряча лінія» діє за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон урядової «гарячої лінії» за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.ua. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-