Грицак закликав світ не забувати про українських полонених на Донбасі

Грицак закликав світ не забувати про українських полонених на Донбасі

Укрінформ
Голова Служби безпеки України Василь Грицак звернувся до "керівників" так званих Л/ДНР із закликом звільнити українських заручників.

Про це очільник СБУ заявив у п'ятницю на брифінгу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми розраховуємо на здоровий глузд керівництва так званих ДНР і ЛНР. Вони проголошують, що вони створили республіки, - це державні утворення. Хоча вони не визнані ніким. Так доведіть же, що ви йдете, в крайньому разі, до чогось гуманного. Віддайте нам наших людей. Допоможіть встановити долю 499 зниклих безвісти. Адже їх чекають удома", - наголосив Грицак.

Він підкреслив, що за законами сухопутної війни, як це визначено у додатках до Четвертої Гаазької конвенції, якщо між воюючими сторонами не укладено ніяких угод, то військовополонені користуються такою самою їжею, приміщенням і одягом, як і війська, що взяли їх у полон.

 У зв'язку з цим він обурився діями "керівників" "Л/ДНР", які не визнають цих законів. "Чому люди у вас сидять у ямах з нечистотами? Чому вони повертаються на батьківщину, а у них вирізані тризуби, поламані руки-ноги, прострелені коліна?" - заявив Грицак.

Він також підкреслив, що міжнародні правозахисні організації не мають доступу до незаконно утримуваних людей на непідконтрольних територіях, і заявив, що СБУ всіляко готова сприяти їм в отриманні відомостей про українських заручників і свідчень про пройдені ними тортури.

"Майже у всіх свідченнях наших звільнених громадян записано, що їх не відвідували ні захисники, ні міжнародні спостерігачі. Ми готові надати всебічну допомогу представникам українських і міжнародних правозахисних організацій та ЗМІ щодо передачі відповідних матеріалів та допомоги в організації зустрічей за згоди тих, хто пройшов катівні. Нам це потрібно, щоб створити ефективний механізм доведення до світової спільноти і міжнародних судових інституцій свідчення про пряму агресію Росії проти України", - заявив керівник СБУ.

Грицак також звернувся до міжнародних організацій, щоб ті "не тільки дивилися за тими, кого заарештувала українська правоохоронна система як учасників війни на Донбасі, як терористів, а щоб їздили на підконтрольну сепаратистам територію і допомагали українським органам встановлювати місця тримання наших полонених там".

Керівник СБУ повідомив, що на сьогодні відомо місця тримання 57 полонених, "якщо їх не перевели в інші підвали".

При цьому на кожного українського заручника і безвісти зниклого в СБУ заведено окремі документи, куди постійно вносяться усі нові відомості про ймовірне їх перебування.

Грицак запевнив, що Україна не припинить пошуки своїх громадян:

"За кожного нашого хлопця, чоловіка, жінку, військового, цивільного, ми будемо боротися до кінця. І робота буде припинена тільки тоді, коли ми звільнимо і знайдемо усіх", - підкреслив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-