Міжнародні донори не розуміють, навіщо будувати житло переселенцям - Тука

Міжнародні донори не розуміють, навіщо будувати житло переселенцям - Тука

Укрінформ
У всьому світі надання будь-якої підтримки здійснюється саме для біженців, а Україна має категорію вимушено переміщених осіб.

Про це заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука на прес-конференції в Укрінформі.

“По всьому світу існує дві категорії постраждалих людей - це біженці і внутрішні переселенці. По всьому світу увага приділяється на 99% саме біженцям. Ми маємо іншу категорію наших громадян, які називаються вимушено переміщені особи. Коли ми починаємо розмову з будь-якими світовими організаціями і міжнародними фондами, поки що ми не відчуваємо розуміння того, що ця проблема вимушених переселенців може розтягнутися на досить довгий час. Здебільшого наші міжнародні партнери кажуть, навіщо витрачати гроші на будівництво житла, якщо у короткостроковій перспективі люди повернуться назад”, - сказав він.

У цьому контексті Тука поінформував, що посольство Швейцарії ініціювало розробку у рамках ОБСЄ загальноєвропейського законодавства щодо внутрішньо переміщених осіб. “Звісно, там така сама бюрократія, як і в нас. Я не плекаю жодних надій, що це буде прийнято протягом 3-4 місяців, але хоч якось процес почав стартувати”, - додав він.

На переконання Туки, лише котеджним будівництвом Україна не зможе вирішити житлові проблеми переселенців. "Але ідей маса, технологій маса - усе лише впирається у фінансування”, - зауважив він.

Тука підкреслив, що наразі є два можливі напрямки вирішення питання: шукати партнерів, які погодяться взяти на себе погашення відсотків за кредитами, тобто надавати людям безвідсоткові кредити, або шукати донорів, які згодні фінансувати будівництво.

“По першому шляху є певні зрушення, а по другому зараз ситуація на межі тупика”, - наголосив заступник міністра.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-