Представника ОБСЄ пустять до полонених на Донбасі українців - Геращенко

Представника ОБСЄ пустять до полонених на Донбасі українців - Геращенко

Укрінформ
Українській стороні вдалося добитися допуску найближчим часом до українських заручників, координатора від ОБСЄ в гуманітарній підгрупі Тоні Фріша.

Про це представник України в підгрупі з гуманітарних питань Контактної групи, уповноважений Президента щодо врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко написала на своїй  сторінці у Фейсбуці.

"Українській стороні вдалося добитися, що до українських бранців в ОРДО буде найближчим часом допущено координатора ОБСЄ Т. Фріша. Нещодавно він зустрічався з родинами заручників, говорив з мамами, сьогодні отримав запевнення, що найближчим часом може відвідати бранців, поспілкуватися з ними БЕЗ присутності тюремників. Ми вважаємо це важливим моментом. Звичайно, всі ми мріємо про якнайшвидше звільнення хлопців, а не просто доступ до них незалежних спостерігачів, але на сьогодні з конкретики - вирішено тільки питання відвідин заручників координатором ОБСЄ", - написала вона. 

За її словами, також на засіданні було порушено питання допуску представників Міжнародного комітету Червоного Хреста до тюрем задля пошуку зниклих безвісти і тих заручників, про долю яких нічого не відомо.

"Але поки що в питанні допуску МКЧХ на окуповані території прогресу досягти не вдалося. Щодо звільнення, то інша сторона наполягає, що в них утримується лише 45 бранців і вимагає звільнити більше 600 осіб, затриманих за важкі злочини. Серед цих осіб є ті, хто не мають жодного відношення до Мінського процесу і до конфлікту на Донбасі, зокрема, затримані за підготовку терактів в Одесі і Харкові....Ми вивчаємо процесуальний статус цих осіб", - зазначила Геращенко.

За її словами, сьогодні не вдалося обговорити питання незаконного затримання дітей, яких інша сторона оголосила диверсантами. "Цьому буде присвячено частину наступної зустрічі", - додала Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-