Мін`юст вигадав, як розвантажити судову систему

Мін`юст вигадав, як розвантажити судову систему

Укрінформ
Проект закону щодо запровадження інституту електронних наказних проваджень, ініційований Міністерством юстиції України, покликаний розвантажити судову систему.

Про це заявив заступник міністра юстиції Антон Янчук на брифінгу після публічного обговорення законодавчих ініціатив Мін'юсту у середу у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Метою цього законопроекту є розвантаження судової системи України, яка наразі надзвичайно завантажена великою кількістю судових справ», - сказав Янчук.

Заступник міністра пояснив, що в українських судах є низка складних спорів, з великою кількістю учасників, і вони потребують глибокої кваліфікації суддів, а також тривалого часу розгляду, у тому числі експертиз.

Однак є і прості судові спори, у яких сторони фактично не заперечують позицій одна одної. У таких спорах у відповідача при стягненні боргу немає жодних аргументів щодо його стягнення, наголосив він.

«У силу правових, економічних, а часом і політичних обставин боржникові зручніше, коли борг з нього стягується рішенням суду. Але розгляд таких справ потребує ресурсу судової влади - це призначення судових засідань, це час роботи судді. Саме тому з метою розвантаження судової системи від простих судових спорів запроваджується такий правовий інститут. Це дасть також змогу знизити тягар фінансування, пришвидшити розгляд інших спорів, які потребують більш глибокої експертизи», - підкреслив він. 

Янчук також запевнив, що у законопроекті вже передбачено низку запобіжників від можливих зловживань. Так, останні півроку Україна обговорювала такі заходи з партнерами - експертами МВФ та Польщею, яка вже досить тривалий період ефективно використовує такий інститут електронних наказних проваджень. І саме польська система була взята за приклад при розробці української ініціативи.

«Протягом цих кількох днів українська та польська делегації мали змогу плідно обмінятися досвідом імплементації положень про електронне наказне провадження у життя, поділитися досвідом усунення недоліків цих інститутів і планами на майбутнє, тож питання про розгляд та прийняття проекту закону знаходиться вже у Верховній Раді», - резюмував Янчук. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-