Жилін відмивав гроші з розграбованих сховищ НБУ та банкоматів – ЗМІ

Жилін відмивав гроші з розграбованих сховищ НБУ та банкоматів – ЗМІ

Укрінформ
До збройного конфлікту на Донбасі Жилін займався «відмивним» бізнесом, надаючи російським та українським тіньовим структурам послуги з легалізації чорного налу.

Про це пише Новая газета.

У 2014 році у розпал конфлікту на Донбасі Жилін переїхав до Москви, але зв'язків з українським Сходом не втратив.

Видання пише, що ще до війни на Донбасі він займався «відмивним» бізнесом. Після захоплення території Донецької і Луганської областей сепаратисти отримали доступ до місцевих сховищ Нацбанку України.

«Перебуваючи у Москві, Жилін допомагав соратникам у боротьбі за «руській мір» переводити та конвертувати кошти, обліковані у цих сховищах. Окрім цього, Жилін надавав послуги з легалізації грошей, викрадених з банкоматів та сховищ приватних банків Донбасу», – пише НГ.

За словами джерел, у найбільш напружений для Донбасу період весни–літа 2014 року через нього могли проходити «сотні мільйонів гривень щомісячно».

«Нова» стверджує, що нинішній глава «ДНР», а тоді підлеглий Жиліна Олександр Захарченко, входив до кола основних учасників відмивного бізнесу. Втім, після закріплення Захарченка на посаді лідера «ДНР», між підлеглим та начальником почалися протиріччя.

Як згадує один із знайомих Жиліна, засновник «Оплоту» попросив голову «ДНР» підшукати йому «пост та ділянку у Донецьку». «Захарченко спочатку начебто обіцяв, а потім вирішив просто кинути свого боса», – зазначає НГ.

Основна версія вбивства, яку розглядають ті, хто знав Жиліна, – «бізнес-конфлікт» з кимось з учасників відмивального ланцюжка.

«Потік шалених грошей з Донбасу в останній рік практично вичерпався, що стало підґрунтям для напруження між багатьма колишніми деталями «руського міра». У той же час активи Донбасу, що залишилися, як стверджують у Донецьку, тепер надійно контролють вже нові люди під наглядом кремлівських кураторів», – йдеться у статті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-