Ситник про квартиру Лещенка: Адмінпорушення були, але гроші

Ситник про квартиру Лещенка: Адмінпорушення були, але гроші "чисті"

Укрінформ
Національне антикорупційне бюро України у ході  інформаційно-аналітичної перевірки не виявило фактів незаконності джерел придбання народним депутатом Сергієм Лещенком квартири, водночас знайшло низку інших адміністративних порушень.

Про це заявив на брифінгу директор НАБУ Артем Ситник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"В принципі той мільйон, які він сам вклав у придбання цієї квартири, він мав таку можливість", - сказав Ситник.

За словами директора НАБУ, 7 млн 550 тис грн  Лещенко узяв з чотирьох джерел: позика у розміні 3 млн 770 тис отримана від керівника "Української правди" Олени Притули , 1 млн 998 тис грн — кошти з депозиту, оформленого на ім’я матері Лещенка, 130 тис грн - кошти цивільної дружини, а також 1 млн 780 тис грн - його власні заощадження.

НАБУ витребувало документи Притули та з’ясувало, що її доходи дозволяли надати таку позику Лещенку: за період з 1 січня 2007 року до 30 червня 2016 року вона отримала дохід у 15 млн 500 тис. грн.

Це ж стосується коштів цивільної дружини нардепа Анастасії Топольсокої. "Також було досліджено рух коштів по депозитних рахунках, зареєстрованих на Лещенко Тетяну Яківну, які дійсно були протягом останнього часу зняті. Підтверджуючи документи цього також були надані", - сказав Ситник.

Він підтвердив, що квартира Лещенка була дійсно придбана за знижкою, бо це була акція від забудовника.

Водночас у НАБУ побачили ряд адміністративних порушень, які підпадають під ознаки корупції. Серед них є безвідсоткова позика у Олени Притули: "Ця сума надається взагалі без відсотків, тому в цьому порушення. Не в самій сумі".

Крім того встановлено, що нардеп подавав декларацію за 2014 рік, в якій вказав місце свого проживання, але членів родини не включив. "Але є депозитні рахунки, якими оперувала його мати, яка також прописана за цією адресою. На нашу думку, при такій ситуації цього члена сім’ї потрібно було включити у декларацію", - зазначив Ситник.

Нагадаємо, 6 вересня ЗМІ повідомили про те, що Лещенко придбав квартиру площею майже 200 кв. метрів у новому будинку в центрі Києва.

Наступного дня перший заступник голови регламентного комітету Верховної Ради Павло Пинзеник заявив, що вимагає від НАБУ з'ясувати ситуацію з купівлею Лещенком елітної квартири, оскільки "йдеться про репутацію українського парламенту".

Пізніше сам Лещенко закликав Національне агентство із запобігання корупції та НАБУ провести перевірку з приводу придбання ним квартири. Нардеп стверджує, що гроші, сплачені за квартиру, він чесно заробив, а її купівля не порушила відповідних вимог антикорупційного законодавства України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-