Пограбований у Монако банкір-українець не звертався по консульську допомогу

Пограбований у Монако банкір-українець не звертався по консульську допомогу

Ексклюзив
Укрінформ
Пограбований у серпні у Королівстві Монако громадянин України Сергій Дядечко - власник банку "Союз" та колишній віце-президент банку "Родовід", й ще президент баскетбольного клубу "Монако", не звертався по правову допомогу до консульства України у Французькій Республіці.

Про це власному кореспонденту Укрінформу розповіли у відділі консулсько-правових питань посольства України у Франції, чия юрисдикція розповсюджується і на Монте-Карло.

"Жодна людина з таким прізвищем не зверталася до нас із заявою про надання правової чи консульської допомоги. У разі звернення, консульство готово допомогти у межах своєї компетенції та чинного законодавства", - сказав перший секретар українського консульства у Франції Олександр Плодистий.

Він додав, що про факт пограбування йому стало відомо з місцевих ЗМІ.

Почесний консул України у Ніцці Марк Івасилевич також дізнався про пограбування з французької та монакської преси. "Особисто я не знайомий з паном Дядечком, але мені добре відомо, що його вважають представником українських олігархів на Лазуровому узбережжі, він вхожий до оточення принца Монако Альберта ІІ, підтримує з ним ділові відносини, оскільки володіє єдиним у князівстві БК "Монако", - зауважив він.

У комісаріаті поліції Монако коментувати хід розслідування інциденту телефоном відмовилися, хоча підтвердили факт відкриття кримінального провадження.

Джерела Укрінформу зазначають, що родина Дядечків мешкала у центрі Монте-Карло в розкішних апартаментах Principaute з дивовижним видом на Середземне море площею 1 тис кв. метрів. Варто зазначити, що у цьому районі вартість навіть невеличкої двокімнатної квартири загальною площею 65 кв. м згідно даними місцевих ріелторів становить близько 3 млн євро.

Співрозмовник агентства відзначив, що дружина Сергія Дядечка полюбляла відвідувати місцеві бутики класу люкс. "Їх неодноразово бачили у крамничках з ювелірними виробами, коштовними сукнями та аксесуарами", - зазначило джерело.

Власне саме пограбування сталося між 12 та 13 серпня, хоча сам факт проникнення в оселю Дядечків власники виявили лише 26 серпня. Відомо, що грабіжники винесли сейф вагою 250 кг, у якому знаходилися прикраси, готівка і документи. Про це, зокрема, наприкінці серпня написало місцеве видання Nice-Matin, зазначивши, що вартість пограбованого власники оцінюють у 2 млн євро.

Зухвале пограбування набуло у Монако особливого розголосу, оскільки резиденція, де розташовані апартаменти Сергія Дядечка охороняється цілодобово. Як з’ясувало слідство, невідомі зловмисники вимкнули сигналізацію, і судячи з усього, металевий сейф вагою у чверть тонни вивезли через підземну парковку.

До відома, баскетбольна команда Монако, заснована у 1928 році, була одним із лідерів чемпіонату Франції у 70-80-х минулого століття. У 2012 році її президентом та власником став український банкір, який до 2014 року володів БК "Донецьк". За даними французького видання Le Parisien, БК "Монако" оцінюється у 5 млн євро.

За інформацією українських ЗМІ, власника банку "Союз", колишнього віце-президента та співвласника банку "Родовід" Сергія Дядечка пов’язують з відомим суддею Вищого господарського суду України Артуром Ємельяновим та називають давнім бізнес-партнером Юрія Іванющенка та одним з головних фінансових консультантів Олександра Януковича.

У кримінальному провадженні, відкритому Генеральною прокуратурою, також вказують роль Дядечка у справі Ємельянова, у якій банкір "сприяв приховуванню та маскуванню незаконного походження коштів, попередньо отриманих Ємельяновим А.С. злочинним шляхом".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-