ООН закликає спростити виплати переселенцям із Донбасу й Криму

ООН закликає спростити виплати переселенцям із Донбасу й Криму

Укрінформ
ООН закликає полегшити процес отримання грошової соціальної допомоги та пенсій для внутрішньо переміщених осіб з Донбасу і Криму.

Про це сказав спеціальний доповідач ООН з питань про права внутрішньо переміщених осіб (ВПО) Чалока Беяні на брифінгу у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Найбільшою проблемою є те, що для виплат пенсій і соціальної допомоги потрібна реєстрація ВПО. Ці виплати мають бути відокремлені від реєстрації. Так 500-600 тис. ВПО в Україні через цю проблему не можуть отримати свої виплати. З огляду на те, що скоро прийде зима, то ці проблеми мають бути вирішені", - сказав Беяні.

За його словами, через те, що ВПО змушені для отримання соціальних виплат та пенсій проходити процес реєстрації на підконтрольній українській владі територіях, значна частина виплат була заблокована.

"Я помітив, що оця система реєстрації призвела до припинення виплат. Хоча інститут старої прописки відмінений за законом, але, на жаль, ця практика продовжується", - додав Беяні.   

Спеціальний доповідач ООН зазначив, що уряд України вже достатньо багато зробив для вирішення питань ВПО.

"Я закликав уряд вжити комплексну програму, яка б вирішувала питання внутрішньо переміщених осіб, інтенсифікувати зусилля, щоб вирішувати проблеми переміщених осіб з Донбасу і Криму. З часу мого останнього візиту урядом зроблено багато - це прийняття спеціального закону і створення окремого міністерства. Тим не менше, необхідно докладати більше зусиль щодо реалізації цього закону і щодо координації зусиль усіх відомств, які цим займаються", - зазначив він.

Як повідомлялося, Спеціальний доповідач ООН із питання про права внутрішньо переміщених осіб Чалока Беяні відвідує з 1 по 9 вересня Україну, де зустрічається з представниками уряду, громадянського суспільства та сім'ями переселенців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-