У Львові відкрили пам’ятник Василю Стусу

У Львові відкрили пам’ятник Василю Стусу

Укрінформ
На території Львівського навчально-виховного комплексу ім. Стуса «Спеціалізована школа І ступеня – гімназія міжнародних відносин» відкрили пам’ятник українському поету, перекладачу, прозаїку, літературознавцю та правозахиснику Василеві Стусу.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Пам’ятник – це дипломна робота студента Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва ім. І. Труша Віталія Думина. Виготовлений він із вапняку. Спершу монумент зробили у натуральний розмір у глині, пізніше екземпляр перенесли у гіпс, а потім вже в камінь.

«Я зробив безліч ескізів і продемонстрував один з них, який був вже затверджений. Це Василь Стус і позаду така стилізація каміння. Це така скеля, яка демонструє його незламний характер і його мужність», – розповів автор проекту Віталій Думин.

Пам’ятник у навчальному закладі називають народним, адже збирали на нього гроші, а це близько 30 тис. грн усією громадою. Долучались вчителі, учні та батьки. Школа носить ім’я українського правозахисника з 1999 року, відтак не поставити монументу тут вважають було б не правильно.

«Коли школа стільки часу носила ім’я Василя Стуса. Я думаю, що все покроково йшло до того, щоб ми його встановили. Ну і в часи змін в нашій державі, в часи таких досить складних моментів, думаю – це ще один приклад того, що вміємо боротися, ми вміємо творити і даний пам’ятник для школи буде символом патріотичності і мужності, які надав нам українцям Василь Стус», – сказав директор НВК ім. Василя Стуса Михайло Заремба.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-