Активісти дослідили політичну корупцію у підготовці до навчального року

Активісти дослідили політичну корупцію у підготовці до навчального року

Укрінформ
У всіх регіонах України були виявлені факти зловживання місцевою владою під час підготовки до нового навчального року. 

Про це заявив представник Всеукраїнського руху проти політичної корупції «Під контролем» Віктор Таран, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

«Коли ми говоримо про місцеву владу, ми говоримо про мерів, управління освіти та депутатські комісії, профільні. Це ті, хто відповідає за підготовку до навчального року. Нам було цікаво подивитися, як вони використовують ці гроші, чи за призначенням, чи для особистого збагачення. Як показали наші дослідження, в усіх регіонах ми виявили факти зловживань з боку місцевої влади під час підготовки до нового навчального року», - заявив Таран. 

За словами активіста, класичними залишаються 4 схеми при закупівлях. 

«Перше - це перекидання коштів на фірми, які зареєстровані за кілька місяців до початку тендеру, тобто за заниженою ціною. Друге - перекидалися кошти фірмам, які просто обанкрочувалися і кошти зникали і ніяка підготовка не велася. Третє - перекидання коштів авансом, а роботи не велися. І четверте - політична корупція, коли влада розплачувалася за певну політичну лояльність, передаючи бюджетні гроші фірмам, які належать депутатам місцевих рад», - зазначив він. 

Активісти руху «Під контролем» розповіли, що проаналізували всі області України, а всі фірми, які запідозрили у махінаціях, промоніторили через офіційний реєстр фізичних осіб, а потім через базу даних ЦВК встановили зв'язки цих фірм з політичними партіями. 

Аналітик руху «Під контролем» Гліб Канєвський наголосив, що політики всіх партій заробляють гроші на освіті в усіх куточках України. 

«Наше дослідження підтвердило, що заробітки мають певний політичний відтінок в різних регіонах. Наприклад, у південній Україні бізнес пов'язаний із такими партіями, як «Наш край», «Відродження» та «Опозиційний блок», у західній Україні ми зафіксували «Самопоміч», у центральній частині - «Укроп», «Батьківщина» та «БПП», - заявив   Канєвський. 

Таран зазначив, що загалом було виділено близько 1 мільярда гривень і формально вони були використані за призначенням. 

«Формально, ці гроші використали за призначенням, але так, як ці гроші виділялися, проглядаються факти корупції. Наприклад, у Харкові гроші віддавали фірмам, які тільки створилися. З точки зору закону - це законно, але тут є факти політичної корупції», - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-