МВС та Євросоюз запускають реформу на €6 мільйонів

МВС та Євросоюз запускають реформу на €6 мільйонів

Фото, відео
Укрінформ
МВС та ЄС запустять новий проект з реформування поліції. Очікуваний розмір допомоги становитиме близько шести мільйонів євро.

Про це повідомив Голова Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) Кястутіс Ланчінскас під час зустрічі з міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим, передає департамент комунікації МВС України.

«Ми готові до практичної реалізації цих ідей, готові представити нашу команду у цій роботі. Головний партнер - поліція Швеції, крім того, будуть залучені фахівці з Данії», – повідомив Голова Консультативної місії Європейського Союзу Кястутіс Ланчінскас.

За словами Авакова, успішна реалізація проекту забезпечить не тільки більш ефективну роботу поліції, а і сприятиме підвищенню рівня довіри населення.

«Ми плануємо почати цю роботу у трьох регіонах: Київ, Львів та Харків. Я зацікавлений, аби пілотні проекти були максимально успішними. Ми робимо системні кроки і для нас ці питання є принциповими», - зазначив очільник МВС.

Він додав, що паралельно у цих пілотних регіонах буде здійснюватися реформа кримінальної поліції та системи ізоляторів тимчасового утримання злочинців. За словами міністра, у рамках напрямку «сrowd control» планується створення спеціального поліцейського загону, діяльність якого базуватиметься на принципі деескалації напруги під час масових заходів.

«Це буде новий немілітаризований поліцейський підрозділ для забезпечення громадського порядку», - зазначив Аваков.

За його словами, при цьому буде враховано успішний досвід шведських колег, які здійснюють оцінку ризиків проведення переговорів, за допомогою так званої «діалогової поліції», і тільки після цього пропорційно застосовують силу.

Спільна програма є логічним продовженням та поглибленням процесів реформування нової поліції. Проект складатиметься з двох частин: перша – це концепція «community policing» (взаємодія поліції із громадою). Друга частина – це «сrowd control» (забезпечення громадського порядку).

Як повідомили представники Консультативної місії ЄС, ними було проведено оцінку потреб у пілотних регіонах та визначено, яка допомога ще потрібна. «Ми дуже зацікавлені в успіху реалізації цього проекту, оскільки це був би перший крок для забезпечення сталості правоохоронних органів в Україні», - зазначили фахівці КМЄС.

В свою чергу, поліція має забезпечити сформованість своєї структури та професійну готовність. Проект «community policing» буде забезпечувати створення сталості структур та поліцейських відділень, зокрема у сільській місцевості. Він включає в себе проведення тренінгів для персоналу та співробітників поліції на всіх рівнях.

«Ми добре знаємо реалії України і розуміємо, що неможливо повністю запровадити «скандинавську» систему. Ми сподіваємося разом із вами зробити спільну модель, покладаючись на досвід європейських країн», - зазначили європейські партнери.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-