Звинуваченим у тероризмі кримським татарам створили нестерпні умови в СІЗО

Звинуваченим у тероризмі кримським татарам створили нестерпні умови в СІЗО

Укрінформ
Фігуранти так званої справи Хізб ут-Тахрір розповіли про вкрай погані умови утримання у ростовському СІЗО.

Про це фігуранти «справи Хізб ут-Тахрір» Руслан Зейтуллаєв, Рустем Ваітов, Нурі Прімов і Ферат Сайфуллаєв розповіли у перерві судового засідання у Північно-Кавказькому окружному військовому суді, повідомляє Кримська правозахисна група.

"Основна проблема - харчування: в їжу кримським татарам пропонують страви зі свининою, яку вони не вживають, тому вони харчуються тільки тим, що їм передають у передачах", - розповіли фігуранти "справи Хізб ут-Тахрір".

За словами Ваітова, камера, в якій він знаходиться на період суду в Ростові, дуже маленька, у ній насилу можна розминутися з другою людиною. Крім того, за словами ув'язнених, вони взагалі не отримують листів, у них немає телевізора, вони не отримують новин.

Як уточнив адвокат кримських ув'язнених Еміль Курбедінов, у ході суду, який продовжив свою роботу у вівторок, розглядався ряд клопотань, що "стосуються проведення додаткових, повторних експертиз і виключення доказів, які за традицією були відхилені судом, або залишені на вірішення при виголошенні вироку".

Курбедінов висловив вдячність російському журналістові Максиму Шевченку за виступ у суді на користь звинувачуваних кримських татар.

"Хочу висловити вдячність Максиму Шевченку, який, незважаючи на свою зайнятість, зміг приїхати на запрошення захисту і виступити у суді. У матеріалах цієї кримінальної справи є посилання на висловлювання Максима Шевченка із приводу Хізб-ут-Тахрір. Вказаний запис знайшли на телефоні одного з обвинувачених. Сторона звинувачення спробувала виставити це так, що цікавитися і коментувати такі ролики - цей непрямий доказ приналежності до Хізб-ут-Тахрір або вкрай негативно характеризує цю особу. Захист заявив спочатку клопотання про допит М. Шевченка в якості фахівця - суд відмовив. Тоді він був викликаний у якості свідка і пояснив, зокрема, що обговорювати тему Хізб-ут-Тахрір може кожен і знайомитися з відповідною інформацією з відкритих джерел", - написав Курбедінов.

Як повідомлялося, Руслана Зейтуллаєва, Рустема Ваітова, Нурі Прімова і Ферата Сайфуллаєва заарештували взимку 2015 року в Севастополі за звинуваченням в участі в ісламській організації «Хізб-ут-Тахрір». У травні їм продовжили арешт до жовтня. Суд над ними в Ростові розпочався у червні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-