Майже всі українці за незалежність, як і 25 років тому

Майже всі українці за незалежність, як і 25 років тому

Опитування
Укрінформ
Рівень підтримки незалежності України є стабільним. Як і в 1991 році, у 2016 це близько 90%.

На цьому наголосила у понеділок директор Фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна під час прес-конференції "Україні - 25: досягнення та поразки".

"За результатами соцопитування, яке перед референдумом 1991 року проводив КМІС, 89% проголосували б за незалежність, 11% - проти. І цей результат багато в чому співпадав з реальним. А далі - в 2006, 2011 роках - різко зменшилася кількість тих, хто проголосував би за незалежність: 70% і 67%. Більше того, тривожним було те, що в Південному та Східному регіонах України кількість тих, хто підтримав би незалежність і хто був би проти, майже зрівнялася. Тобто в цих регіонах була значна частина населення, що не підтримувало незалежність і були проти", - сказала Бекешкіна. 

Вона зазначила: саме на цих результатах значною мірою грунтувалися ілюзії Путіна - "що варто Росії піти до України і одразу люди підуть за Путіним, підуть в Росію".

"Але що сталося далі? Консолідація нації. Якщо подивитися ймовірні результати референдуму 2016 року, 87% проголосувало би за, 13 - проголосували би проти. Майже ті ж результати, які були в 1991 році, але вони за природою інші - це люди, які багато що пережили, які багато чим не задоволені в сучасній ситуації в Україні, але вони все одно проголосували б за незалежність", - наголосила соціолог.

Водночас, за її словами, більшість, майже половина населення, не вважає, що Україна нині є незалежною державою, лише відсотків 40 вважає, що є. А щодо того, чого було більше за роки існування незалежної України - позитивного чи негативного, то тут стабільно переважає відповідь, що скільки позитивного (41%), стільки й негативного (41%).

Бекешкіна зазначила, що успішність перетворень за 25 років українці визнали тільки у трьох сферах: формування української нації, забезпечення рівноправності чоловіків і жінок, забезпечення рівноправності нацоінальних меншин.

"Є сфери просто провальні. Не бачать успіх не більше 80% громадян. А майже 90% вважають, що успіхів майже не було. Це стосується справедливого судочинства, боротьби з корупцією і економічних питань: забезпечення соціальної справедливості, економічного розвитку, охорони здоров'я, боротьби із злочинністю та захисту соціально вразливих", - сказала вона.

Щодо запитання, чи здатна Україна подолати існуючі проблеми та труднощі, то половина населення вважає, що таки здатна, правда у віддаленій перспективі. 17% сподівається, що це станеться протягом найближчих кількох років. А 24% вважають, що Україна на це не здатна взагалі.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-