Експерти радять владі негайно взятися за вдосконалення підготовки оборони України

Експерти радять владі негайно взятися за вдосконалення підготовки оборони України

Укрінформ
Владі варто якнайшвидше узятися за вирішення питань, пов’язаних з оперативним вдосконаленням підготовки оборони України та комплексної протидії агресії Кремля.

Про це на під час круглого столу в Укрінформі сказав директор Центру досліджень армії конверсії та роззброєння (ЦДАКР) Валентин Бадрак.

«Треба звернути увагу української влади на те, що неприпустимо надалі для українського суспільства залишатися вразливою мішенню. Я хочу від імені центру та від імені експертного товариства звернутися з проханням та з вимогою переглянути підходи щодо будівництва оборони», - сказав Бадрак.

За його словами, по-перше, необхідно запустити процес переозброєння війська. «Сьогодні в армію, як і раніше, постачається тільки те, що Україна здатна виробити, а не те, що їй потрібно. Але запуск оборонного виробництва вимагає також створення вертикалі управління оборонною промисловістю, яка досі не створена за ці роки та управляється в ручному режимі», - сказав експерт.

Крім того, наголосив фахівець, необхідно встановити чіткий курс на створення професійного війська як ядра оборони, а також вирішення питання військ територіальної оборони. Він нагадав про те, що вже понад рік законопроект про територіальну оборону знаходиться у Верховній Раді, але досі не був розглянутий.

Водночас, коментуючи поведінку президента РФ Володимира Путіна, Бадрак зазначив, що Центр досліджень армії конверсії та роззброєння фіксує його готовність до війни, але водночас це не означає, що широкомасштабна війна дійсно буде розгорнута. «Путіну дуже вигідно презентувати себе як хворобливу та непередбачувану особистість. Завдяки цьому він сіє паніку серед населення, а це може бути частиною великого тиску на керівництво Української держави», - додав експерт.

Підтримав таку точку зору екс-заступник глави Міноборони та військовий експерт Леонід Поляков: «Відкидати можливість посилення дій РФ не можна. Це було б наївно. Інше питання, що на даному етапі ми більше говоримо про ці зусилля РФ як про шантаж, як дестабілізацію».

Звісно, наголосив він, тривати вічно так не може, але зараз Україні не варто розслаблятися. Маємо пам’ятати, що у разі наступу Росії у нас немає стовідсоткової упевненості, що хтось прийде на допомогу. «Треба сподіватися на власні сили, тому ми говоримо про оперативне удосконалення підготовки оборони, чого ми не спостерігаємо», - сказав Поляков.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-