Гриневич про відрахування студентів з підробними ЗНО: Спочатку - рішення суду

Гриневич про відрахування студентів з підробними ЗНО: Спочатку - рішення суду

Укрінформ
Рішення про відрахування студентів, результати ЗНО яких, за даними ГПУ, були завищені, має ухвалюватися тільки після вироку суду.

Таку позицію висловила міністр освіти та науки Лілія Гриневич у розмові з журналістами, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я вважаю, нам треба дочекатися результатів розслідування, слухання їх у суді. І лише за вироком суду ми можемо говорити про те, хто відповідно має бути відрахований. Лише за звинуваченнями організаційних чи адміністративних висновків приймати ми не можемо", - сказала Гриневич.

Вона зазначила, що МОН не уповноважено відраховувати студентів з вищих навчальних закладів.

"Для відрахування студентів є ціла низка причин, вони виписані в законі про вищу освіту. Треба дізнаватися точно, з яких причин були відраховані ці студенти (ГПУ повідомила, що за результатами перевірки вже було відраховано 26 студентів, які подали недостовірні дані про результати ЗНО.  - Ред.), бо можлива ситуація, коли це збігається. Але в будь-якому разі кожна людина, яка відрахована до прийняття рішення суду, теж має право відстоювати свої інтереси в суді", - наголосила міністр.

За її словами, у 2016 році були зроблені всі необхідні кроки, щоб запобігти втручанню у бази даних УЦОЯО.

"Вже під час тестування 2016 року ми відпрацювали модуль захисту бази даних від несанкціонованого втручання. Робота з побудови системи безпеки та захисту даних УЦОЯО достатньо тривала та багатоступінчата. Але ми почали саме з того модуля, який стосується баз результатів ЗНО. Тому цього року не було можливості робити будь-які маніпуляції з результатами зовнішнього незалежного оцінювання", - сказала міністр.

 Як повідомляв Укрінформ, 27 липня 2016 року ГПУ спрямувала  до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні за обвинуваченням директора УЦОЯО, його двох заступників та ще чотирьох осіб у несанкціонованій зміні результатів зовнішнього незалежного оцінювання, привласненні та легалізації коштів державного бюджету України та Американських рад з міжнародної освіти.  Завищення результатів ЗНО надало незаконні переваги у доступі до вищої освіти сотням абітурієнтів. Так, за інформацією ГПУ, у 2014-2015 роках слідством встановлено завищення результатів ЗНО понад 200 особам, а всього з 2008 року - майже 2 тисячам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-