Е-декларування: Порошенку й Гройсману нема чого боятися - блогер

Е-декларування: Порошенку й Гройсману нема чого боятися - блогер

Укрінформ
Сьогоднішню ситуацію із запуском недієвої системи електронного декларування спричинила впливова армія чиновників усіх ешелонів влади, перед якою постала проблема невідповідності реального майна і офіційних доходів. Але це точно не перший рівень керівників. 

На цьому наголосив у коментарі Укрінформу блогер Карл Волох.   

"Те, що є спротив, у мене сумніву немає. Це точно не Порошенко - йому боятися нічого. І це точно не Гройсман. З ними якраз все зрозуміло. Вони з бізнесу. У них задекларовані статки, сплачені податки і так далі. Я не думаю, що це нинішній уряд, бо там так само переважно люди з бізнесу. А бізнесмени, як правило, таких речей не бояться. Бояться люди, які все життя на державній службі, прокурори, судді і так далі. Це величезна кількість чиновників, маса впливових людей у багатьох ешелонах влади, яка має проблеми з невідповідністю майна і офіційних доходів, яких це могло заскочити зненацька. Вони не зрозуміли, наскільки ця історія серйозна, і через різні шляхи впливу намагаються якимось чином загальмувати цей процес до знаходження якогось виходу із становища. Бо інакше їм або треба подавати таку декларацію, або звільнятися з роботи, бо їх звільнять в інший спосіб", - сказав Волох. 

Він додав, що саме в цьому основа проблеми - в поблажливому ставленні високого чиновництва до цієї ситуації. Бо з усіх попередніх їм вдавалося виходити сухими з води, а тут викрутитися буде дуже складно, практично неможливо. Тож вони панікують і намагаються якимось чином відтермінувати введення системи.  

Утім Волох висловив сподівання, що ситуація абсолютно не видається критичною, мине трохи часу - і система буде сертифікована, а для перевірки декларацій - при наявності доказів, що вони містять недостовірну інформацію, - не буде перешкод, як і для того, щоб порушити кримінальну справу. 

Щодо технічних проблем, про які заявляла сьогодні глава НАЗК Наталія Корчак, експерт зазначив, "що розмови про технічні негаразди і недоліки далі дуже часто покликані просто прикривати реальну ситуацію і реальні побажання когось із сильних світу. З однаковим успіхом це може бути правда, як і неправда, або маленька правда на тлі великої неправди".

"Можливо, технічні проблеми й існують. Але час був, і їх треба було вирішити вчасно, а не ставити країну по такому суперважливому питанню у підвішену ситуацію: і щодо економіки - бо без сертифікації системи може бути зірваний черговий транш Україні від МВФ, і щодо безвізового режиму з ЄС, і так далі. Ці загрози є, але я не думаю, все ж, що вони реальні", - зазначив експерт. 

Водночас він підкреслив, що "з іншого боку, є політичне керівництво країни, яке розуміє, наскільки недобре воно виглядатиме, якщо воно дозволить цьому статися, тож воно тисне на ситуацію".

"Все залежатиме від того, як далі розвиватимуться події, наскільки реально ситуацію вирішить влада", - резюмував Волох.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-