Сьогодні - Міжнародний день молоді

Сьогодні - Міжнародний день молоді

Укрінформ
Щороку 12 серпня світова громадськість відзначає Міжнародний день молоді, проголошений згідно з резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 17 грудня 1999 року, що ухвалила рекомендації Всесвітньої конференції міністрів у справах молоді (Лісабон, 8-12 серпня 1998).

Уперше Міжнародний день молоді відзначався 2000 року, а ідея про його заснування була запропонована ще в 1991 році молоддю, яка зібралася у Відні на І сесії Світового молодіжного форуму системи ООН. Форум рекомендував, щоб Міжнародний день молоді було оголошено спеціально для збору коштів, просування та підтримки Фонду молоді ООН у партнерстві з молодіжними організаціями.

Цьогорічна тема Міжнародного дня молоді – "На шляху до 2030 року: ліквідація злиднів і досягнення відповідального споживання і виробництва". На сьогодні у світі нараховується до 2 мільярдів жителів віком до 25 років. Найбільше молоді мешкає в Азії (Індія і Китай; до речі, за прогнозами ООН до 2025 року загальна кількість населення Індії перевищить населення Китаю).

Крім Міжнародного дня молоді щороку 10 листопада відзначався Всесвітній день молоді та 24 квітня Міжнародний день солідарності молоді – обидва дні були свого часу (у 1945 та 1955 роках) засновані лівими молодіжними організаціями за активної підтримки СРСР і сьогодні ніде, хіба що крім самої Росії, не відзначаються – разом із розвалом СРСР та зникненням соціалістичного табору зникли і міжнародні соціалістичні свята. Натомість відомим є католицький Всесвітній день молоді (ВДМ) – з’їзд, який відбувається раз на два, або на три роки в одній із католицьких країн. Ініціатором цього дня-з’їзду був Папа Іоанн Павло ІІ. Його почали відзначати з 1984 року.

На Католицький Всесвітній день молоді зазвичай збираються сотні тисяч, а то й декілька мільйонів молодих людей і він є надзвичайно популярними. Останній тому приклад – заходи цього року у Кракові. Свій День молоді існує і в Україні – відзначають його в останню неділю червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-