7 серпня. Пам’ятні дати

7 серпня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні День Повітряних Сил Збройних Сил України

Цей день відзначається згідно з Указом Президента від 27 червня 2007 року у першу неділю серпня. Історія світової авіації тісно пов’язана з українською землею. Тут творили конструктор одного з перших літаків, що піднявся у повітря, Олександр Можайський, засновник теорії ракетобудування Микола Кибальчич, творець бойових ракет Олександр Засядько. Імена киян Ігоря Сікорського та Дмитра Григоровича стали всесвітньо відомими завдяки збудованими літальними апаратами. Безстрашні українські льотчики-аси Костянтин Арцеулов і Володимир Дибовський зуміли «приборкати» пострах перших авіаторів – штопор. Мужній і талановитий пілот Євграф Крутень заклав підвалини тактики винищувальної авіації, на які спираються і сьогоднішні прийоми повітряного бою. В Одесі промисловцем Артуром Анатра був створений один із перших у Російській імперії авіаційних заводів. Після розпаду Радянського Союзу і проголошення у 1991 році незалежності, Україна успадкувала одне із найпотужніших у Європі авіаційних угруповань із сучасними літальними апаратами. На базі цього угруповання 17 березня 1992 року були створені Повітряні Сили України. До складу Повітряних Сил входять бомбардувальна, винищувальна, штурмова, розвідувальна, транспортна авіація та зенітні, ракетні та радіотехнічні війська. Разом з тим до них входять окремі військові частини і підрозділи спеціальних військ – розвідувальних, інженерних, радіаційних, хімічних і бактеріологічного захисту, зв’язку, автоматизованих систем управління та радіотехнічного забезпечення, радіоелектронної боротьби, метеорологічного забезпечення, частини матеріально-технічного і медичного забезпечення та інші. Підготовка фахівців для Повітряних Сил здійснюється в Харківському університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. На початку 2014 року Повітряні Сили розпочали виконання заходів Державної комплексної програми реформування і розвитку Збройних Сил України на період до 2017 року. Разом з тим, анексія Криму та війна на Сході України змусили визначити нові пріоритети військового будівництва.

Події дня:

230 років тому (1786) французькі альпіністи (провідник Жак Бальма і лікар Мішель Паккар) вийшли на штурм Монблану і 8 серпня вперше у світі підкорили найвищу вершину західноєвропейських Альп. Цю дату вважають офіційним Днем народження світового альпінізму.

Ювілеї дня:

140 років від дня народження Мати Харі (справж. – Маргарет Зелле; 1876-1917), відомої голландської танцівниці екзотичних танців часів Першої світової війни, великосвітської шпигунки і фатальної жінки. За рішенням воєнного суду Франції була розстріляна як агент німецької розвідки. Її звинуватили у шпигунстві. «Повія – так, але не зрадниця!», - начебто вигукнула танцівниця перед смертю. Гастон Роше, один із дванадцяти французьких солдат, що виконували наказ, згадував: «І по сьогоднішній день не можу забути здивованого обличчя Мата Харі перед дулами наших карабінів, хоча минуло вже півстоліття. Спочатку я переконував себе у тім, що виконуючи наказ, ми знищуємо ядовиту змію у вигляді жінки. Проте ілюзія спокутування гріха не принесла полегшення…» Мата Харі фігурувала в списках німецької і французької секретних служб. На момент розстрілу їй виповнився лише 41 рік. Після того як її розстріляли, французький прокурор Морне зауважив своєму товаришу: «Всі звинувачення в цій справі й шеляга ламаного не варті!» Сучасні історики вважають, що шпигунська діяльність Мати Харі була свого часу значно перебільшена. У нідерландському місті Леувардені (батьківщина Маргарет Зелле) встановлено скульптуру танцівниці. Історія її життя є невичерпним джерелом для кінематографістів. І не лише голлівудських.

115 років від дня народження Юлії Іполитівни Солнцевої (Пересвєтова; 1901–1989), актриси та кінорежисера. Дружина, помічниця та асистентка Олександра Довженка. В кіно дебютувала в 1923 році, це був фільм Якова Протазанова «Аеліта» у якому Солнцева зіграла інопланетянку. Дебют виявився надзвичайно успішний – молодій акторці писали листи, вірші, зізнавалися в коханні. Навіть запрошували зніматися до Голлівуда, який на ту пору набирав обертів і був центром американської кіноіндустрії. З Довженком Солнцева познайомилася в Одесі на зйомках фільму «Джіммі Хіггінс» у 1928 році. «Я зустріла саме такого чоловіка, якого чекала», - зауважила вона згодом. Красива, смілива, вона одразу ж полонила серце кінорежисера. Відтоді Солнцева стає асистентом Довженка, а згодом і другим режисером. Подружжя мешкало в Одесі, Харкові, Києві, Москві. Разом вони прожили чверть віку. З українськими митцями у Солнцевої стосунки не склалися. Вона вважала, що ті з недостатньою шаною і повагою ставляться до Довженка, якого, між іншим, усе життя називала виключно Олександром Петровичем. Українці теж не надто її жалували. Дехто навіть вважав, що вона спеціально була «приставлена» відповідними радянськими органами до Довженка. Кращою роботою Солнцевої вважається «Повість полум’яних літ», за яку вона отримала приз за кращу режисуру Каннського кінофестивалю (1961).

105 років від дня народження Віктора Дмитровича Єлізарова (1911–1995), українського архітектора, одного з авторів проекту забудови післявоєнного Хрещатика. Найвідоміші роботи – житлові будинки в центрі Києва, телецентр і адміністративний будинок на Хрещатику № 24-26 (1952), політехнікум зв’язку (1955), підземний вестибюль станції метро «Хрещатик», готелі «Дніпро» і «Київ.

Роковини смерті:

126 років з дня смерті Олександра Миколайовича Поля (1832-1890), українського підприємця і громадського діяча, краєзнавця, першого Почесного громадянина Катеринослава (нині Дніпро). Зібрана ним колекція предметів старовини (бл. 5 тис.) стала основою для створення музею його імені в Катеринославі (нині Дніпровський історичний музей). Крім цього, Поль відкрив залізну руду Криворіжжя і доклав чимало зусиль для розвитку вітчизняної металургії. Народився Олександр Поль в селі Малоолександрівка під Верхньодніпровськом, в сім’ї поміщика. Його батько походив з англо-шведського кардинальського роду, мати була онукою українського гетьмана Павла Полуботка. Після закінчення юридичного факультету Дерптського університету (нині м. Тарту, Естонія), Олександр Поль у вільний час багато подорожував Катеринославською губернією, оглядав місцеві визначні пам’ятки – кургани, городища, урочища і збирав фольклорний матеріал по українських хуторах. Під час однієї з таких мандрівок, біля невеликого селища Кривий Ріг він несподівано натрапив на оголення залізняку. Понад 15 років знадобилося Полю «пробивати» ідею промислового видобутку залізної руди. На батьківщині розуміння він не знайшов, зате підтримали французи. У Парижі було створене «Акціонерне товариство залізняку Кривого Рогу», яке почало свою діяльність видобуванням руди для заводу Юза на Донбасі, а потім, разом із зростанням масштабів, і для всього краю. Невдовзі виникла проблема транспортування: потрібна була залізниця, яка б з’єднала Кривий Ріг з Донбасом. І знову Олександр Поль писав різні прохання до Петербурга; їздив, оббивав пороги столичних міністерств і відомств, доводячи вигідність проекту. І цю справу Поль довів до кінця. В травні 1884 року залізницю з Донбасу до Кривого Рогу та міст через Дніпро в Катеринославі було введено до експлуатації, а через три роки було задуто першу домну.  За короткий час провінційний степовий Катеринослав перетворюється в один з найбільших індустріальних центрів не лише України, але й усієї Російської імперії. За радянських часів ім’я цієї людини, яка стільки зробила для рідного краю, замовчувалось. Його скромно називали «краєзнавцем», а 1954 року знищили навіть могилу.

75 років з дня смерті Рабіндраната Таґора (Тхакур Робіндронатх; 1861–1941), індійського поета, прозаїка, драматурга, першого в Азії лауреата Нобелівської премії (1913). Писав бенгальською мовою. Автор національних гімнів Бангладешу та Індії; романів, повістей, оповідань, п’єс, статей. Займався живописом (залишив близько 2 тис. картин і малюнків; малювати почав у 68 років).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-