Домашні завдання олівцем: програму для молодших класів спростили

Домашні завдання олівцем: програму для молодших класів спростили

Укрінформ
Колегія Міністерства освіти та науки ухвалила зміни до 13 навчальних програм для 1-4 класів.

Відповідне рішення прийняте 4 серпня на засіданні колегії в Міністерстві освіти та науки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Наразі оновлені програми будуть обговорюватися на конференціях для педагогів, які пройдуть у серпні, також напрацьовуватимуться нові методичні матеріали для вчителів молодших класів.

"Потрібно провести широку роботу по опрацюванню на методоб'єднаннях вчителів початкової школи, на серпневих конференціях внести це в програми інститутів післядипломної освіти та педагогічних університетів", - сказала на колегії міністр освіти та науки Лілія Гриневич.

Як повідомив на колегії заступник міністра освіти та науки Павло Хобзей, оновлення програм не передбачає зміну стандартів та підручників.

"Завданням було видалення з програм зайвої інформації, спростити надто затеоретизовану інформацію. Стандарт, який є, залишається, підручники, які є, вони діють. Ми змогли усунути дублювання тих тем, які  повторювалися в різних предметах, щоб дітям було цікавіше. Більш логічно викладалися важливі теми. Все це було зроблено, щоб вивільнити час, щоб запровадити компетентісний підхід, який полягає не стільки в змісті, скільки в методиці викладання", - сказав Хобзей.

Так, зокрема, оновленими програмами з літературного читання передбачається виключення неактуальних творів радянських авторів та введення в програму низки сучасних українських авторів, змінений підхід до аналізу тексту. З програми української мови знято теми умовних позначень слів, речень, а також схеми речень. У програмах математики 1-2 класів знята вимога вивчення таблиць додавання-віднімання у межах 10-20. З програми музичного мистецтва вилучена низка пісень, наприклад такі як "Вниз по матушке, по Волге", "Священная война" тощо.

Також було знято фіксовану кількість годин на вивчення кожної теми – відтепер вчителі будуть самостійно визначати, скільки часу приділяти кожній окремій темі. Також, уніфіковано термінологію програм відповідно до вікових особливостей дітей.

Крім того, Міністерство освіти та науки підготує нові вимоги до оцінювання рівня знань школярів 1-4 класів, які враховуватимуть вікові особливості дітей. Зокрема, завдання у молодших класах виконуватимуться олівцем, а вчителі для записів у зошитах не будуть використовувати червону ручку.

Як повідомляв Укрінформ, у червні на соціальній платформі  EdEra Міністерство освіти і науки розмістило для громадського обговорення чинні програми для учнів початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів з українською мовою навчання (1-4 класи). Участь у обговоренні взяли більше 4 тисяч учасників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-