"Меморіал" вимагає припинити незаконну справу щодо Умерова

Укрінформ
Правозахисний центр "Меморіал" вважає незаконним кримінальне переслідування заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова.

Про це йдеться в офіційній заяві на сайті "Меморіалу".

"Ми вважаємо кримінальне переслідування Умерова незаконним і політично вмотивованим і вимагаємо його негайного припинення", - йдеться у заяві "Меморіалу".

На думку правозахисників, "переслідування Умерова спрямоване на припинення його легальної публічної громадської діяльності, а також у цілому на залякування кримських татар та інших людей, позиція яких з питання статусу Криму, подій в Україні та російської політики щодо цієї країни суперечить офіційній".

Таке кримінальне переслідування, вважають члени "Меморіалу", стоїть в одному ряду з репресивними діями російської влади з приводу незаконної заборони Меджлісу кримськотатарського народу і численними кримінальними справами проти громадян України, а також російських громадян, які засуджують російську політику щодо України.

"Висловлена Умеровим думка про статус Криму, яку поділяє значна частина міжнародної спільноти і російських громадян, не містить закликів до насильницьких дій, не може бути підставою для кримінального чи іншого переслідування", - заявляють правозахисники.

Нагадаємо, що з травня 2016 року Умеров звинувачується за ч. 2. ст. 280.1 (публічні заклики до здійснення дій, спрямованих на порушення територіальної цілісності Російської Федерації, вчинені з використанням мережі "Інтернет") КК РФ, що передбачає покарання до п'яти років позбавлення волі. З Умерова взята підписка про невиїзд.

ФСБ звинувачує Умерова в тому, що 19 березня 2016 року в Києві в прямому ефірі кримськотатарського українського телеканалу "ATR" він говорив про необхідність повернення Криму під юрисдикцію України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-