У Харкові офтальмологи врятували зір бійцю АТО, пораненому в око

У Харкові офтальмологи врятували зір бійцю АТО, пораненому в око

Укрінформ
Унікальну хірургічну операцію з порятунку практично втраченого ока проведено бійцю 53-ї окремої механізованої бригади Олександру Гресю в Харківській міській клінічній офтальмологічній лікарні ім.Гіршмана.

Операцію, повідомляє кореспондент Укрінформу, провів головний лікар лікарні ім.Гіршмана, кандидат медичних наук, заслужений лікар України мікрохірург Михайло Ковтун.

"Складність моменту полягала в тому, що 28-річний пацієнт з проникаючим осколковим пораненням правого ока доставлений з Авдіївської промзони у Військово-медичний клінічний центр Північного регіону, відомий як Харківський військовий госпіталь, на п'яту добу після поранення, коли в оці з пошкодженим кришталиком і розірваною сітківкою почався гнійний процес. Після того, як в госпіталі зробили комп'ютерну томографію ока, пацієнта перевезли до нас. Відразу після обстеження... пацієнт потрапив на операційний стіл", - наголосив Ковтун.

За його словами, операція тривала кілька годин.

"Асистували троє колег - лікарів вищої кваліфікації. Пошкоджений кришталик замінили на штучний, марки американських виробників. Розірвану сітківку очистили від гною і "запаяли" розриви за допомогою лазерної установки німецької марки. Пацієнт переніс операцію нормально, око врятоване. Бійця чекають реабілітаційні заходи, і не виключено, що він повернеться у стрій", - додав Ковтун.

За його словами, з лютого 2014 року в офтальмологічній лікарні ім.Гіршмана прооперовано більш як 50 бійців з осколковими пораненнями очей.

"Іноді через тяжкість поранення зір не можна врятувати. Щоб хоч якось убезпечити бійців від осколків, персонал медичного центру "Офтальміка" на зібрані у складчину 5 тис. грн закупив і відправив до зони АТО так звані тактичні окуляри", - пояснив Ковтун.

Як повідомляв раніше Укрінформ, на фасаді Харківської міської клінічної офтальмологічної лікарні встановлено меморіальну дошку на честь видатного хірурга-офтальмолога Леонарда Гіршмана - Почесного громадянина Харкова з 1914 року. На сьогодні лікарня ім.Гіршмана, створена в 1928 році, є провідним профільним лікувальним закладом України на 270 ліжок. У день тут приймають в середньому 200 хворих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-