30 липня. Пам’ятні дати

30 липня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні, за рішенням ООН, відзначається Міжнародний день дружби

Людська дружба є найвищою формою суспільної солідарності, тобто добровільним зв’язком людей, вибірковим, заснованим на взаємній любові; щирим і міцним союзом, не зумовленим ані біологічно (як кревність), ані утилітарно. Міжнародний день дружби заснований на знак визнання актуальності та важливості значення дружби, що є особливо актуальним нині, коли поміж людей шириться насилля й недовіра. Люди, які раніше жили у мирі та злагоді, опиняються в умовах конфлікту зі своїми сусідами; люди, у яких нема жодного іншого вибору, аніж як жити поряд, віддаляються одне від одного все далі й далі. Але, якою б не була ворожнеча, якими б не були причини ненависті та збройного насилля, які б могутні сили за ними не стояли, людський дух може бути і має бути набагато сильнішим. Тому в ці важкі й непередбачувані часи вкрай важливо простягнути одне одному руки, аби не допустити виникнення конфліктів. З нагоди Міжнародного дня дружби, згадаймо, що поєднує нас незалежно від раси, релігії, статі, сексуальної орієнтації та кордонів. Розвиваймо солідарність, адже ми – єдина людська сім’я на нашій планеті. Про філософію і практику дружби можна прочитати, передусім, у «Нікомаховій етиці» Аристотеля (Книга восьма), у Цицерона – ці твори стали своєрідною «граматикою дружби» для європейської творчої культури. Писали про дружбу Данте, Монтень, Гельдерлін, Лессінґ, Ханна Арендт, Мартін Гайдеґер. Серед новітніх досліджень про феномен дружби – праця французького філософа (учня Гайдеґера) Франсуа Федьє «Голос друга», де зокрема йдеться про те, що «Дружба може явити себе як двері, прочинені в метафізичний досвід людини».

Події дня:

153 роки тому (1863 був підписаний сумнозвісний Валуєвський циркуляр – таємне розпорядження уряду царської Росії про заборону друкування книг українською мовою. Автор циркуляра – міністр внутрішніх справ Петро Валуєв твердив, що «ніякої окремої малоросійської мови не було, немає і бути не може». Не дозволялося випускати українською мовою букварі, навчальні посібники, періодичну пресу, наукові видання. Виняток робився лише для художніх творів, проте цензура під різними приводами обмежувала їх друкування. Фактично з 1863 року видання книг українською мовою у межах Російської імперії припиняється; закриваються навіть українські недільні школи. Валуєвський циркуляр 1863 року був одним з виявів шовіністичної політики російського самодержавства, спрямованої на знищення мови і культури українського народу. Наступним дискримінаційним кроком царського уряду в цьому напрямі був Емський акт 1876 року. Майже півстоліття тривала боротьба української громадськості за скасування українофобських заборон, і лише після революції 1905 року в Росії дещо послабилася драконівська дія Валуєвського циркуляру.

В період з 30 липня до 1 серпня 1996 року відбулися перші в історії Військово-Морських Сил України оперативно-тактичні навчання «Море-96» — на виконання навчальних завдань в море вийшли 14 бойових кораблів і суден забезпечення ВМС України, які взаємодіяли з морською і винищувальною авіацією та силами ППО Одеського військового округу. Всього в навчаннях взяло участь майже 2,5 тисяч військових моряків. В ході широкомасштабних навчань фрегат «Гетьман Сагайдачний», великий десантний корабель «Костянтин Ольшанський» з десантом морської піхоти на борту, корвети «Луцьк», «Вінниця», «Чернігів» і «Хмельницький», ракетний катер «Каховка», розвідувальний корабель «Сімферополь» та судна забезпечення у визначених районах Чорного моря відпрацювали взаємодію сил в ході операції з проводки конвою, виконали низку задач протичовнової оборони, з відбиття атаки повітряного десанту і ведення бою за висадку.

Ювілеї дня:

505 років від дня народження Джорджо Вазарі (1511–1574), італійського архітектора, живописця, історика мистецтва, представника маньєризму. Працював переважно у Флоренції. Автор архітектурного ансамблю Уффіці (Флоренція). Автор життєписів італійських художників (1550) – першої роботи з історії італійського мистецтва.

153 роки від дня народження Генрі Форда (1863–1947), американського промисловця і винахідника, одного з засновників автомобільної промисловості США. В 1903 році створив автомобільну компанію «Форд мотор», яка стала однією з найбільших у світі. Автор декількох книг спогадів. Генрі Форд не був першим, хто винайшов автомобіль. Гілка першості належить німцям Ґотлібу Даймлеру і Карлу Бенцу. 1886 року вони запатентували самохідні екіпажі з двигунами на бензині. Втім, сісти за кермо «мерседеса» міг далеко не кожний європеєць; автомобіль був дуже великою розкішшю. Генрі Форд сконструював вісім моделей авто – А, В, С, F, N, R, S і K. У 1908 він вирішує створити дешевий автомобіль для масового покупця. Попередні моделі були зняті з виробництва, натомість була випущена дев’ята – Т. «Форд Т» був широкий, місткий і розвивав швидкість від 10,8 до 63 км/год. Високе положення коліс і невелика маса дозволяли йому рухатися будь-якою місцевістю. Перше таке авто зійшло з конвеєра «Форд Мотор Компані» 12 серпня 1908 року. Завдяки впровадженню конвеєрної системи виробництва промисловцю вдалося так здешевити авто, що його могли купити мільйони людей. Машина спочатку коштувала 825 доларів (це було по кишені середньому робітникові), а невдовзі ціна знизилася до 400. В Російській імперії «Форд Т» з’явився у 1909 році. Згодом представництва компанії відкрилися у Харкові, Одесі, Катеринославі (нині Дніпро).

136 років від дня народження Михайла Михайловича Лозинського (1880-1937), українського політичного діяча, публіциста, літературознавця, перекладача. Родом з Галичини. Після закінчення Віденського університету працював юристом, співробітничав у газетах «Громадський голос», «Діло», «Рада». Був активним діячем Русько-української радикальної партії. У 1918-1919 рр. – секретар закордонних справ уряду ЗУНР. У 1927 році переїхав до Харкова, викладав у вузах, зокрема в Інституті радянського будівництва і права. Відстоював право українського народу на державну незалежність, пропагував ідеї духовної єдності України. Автор праць «Духовенство і національна культура» (1912), «Українське національне питання у творах М. Драгоманова» (1915) та ін.; літературознавчих розвідок, статей. Переклав ряд оповідань Горького, Андрєєва, арабські казки «Тисяча й одна ніч». Виступав з ліричними поезіями. У 1933 році репресований, згодом розстріляний. Реабілітований посмертно.

69 років від дня народження Арнольда Шварценеггера (1947), американського кіноактора, бізнесмена і спортсмена, 38-го губернатора штату Каліфорнія. Арнольд Шварценеггер народився в Австрії. З дитинства мав схильність до спорту, любив брати участь в різних змаганнях, його батько навіть хотів, щоб Арнольд став професійним футболістом. Але його доля склалася інакше і, пішовши з місцевої футбольної команди, Арні зайнявся бодібілдінгом. І саме ця справа дала можливість Шварценегеру досягти успіху. Він багаторазово ставав «Містером Всесвіт» та «Містером Олімпія», перемагав у багатьох інших змаганнях і, в результаті, увійшов в історію спорту як один з найуспішніших культуристів світу. У 1968 році переїхав до США, і майже відразу подався до Голлівуду. Наразі кінодоробок Шварценеггера складає 57 фільмів, серед яких такі відомі, як «Термінатор», «Згадати все», «Конан-варвар». Проте, Арнольд Шварценеггер - це не тільки успішний кіноактор і культурист, але і успішний бізнесмен і політик. Він закінчив Вінсконсінскій Університет за напрямом «Бізнес і Економіка», і успішно застосовує отримані ним знання. У 1990 році президент Джордж Буш призначив Шварценеггера керівником Президентської Ради по Спорту і Охорони здоров’я, а президент Австрії одного разу всерйоз заявив, що хотів би бачити Арні своїм наступником. Разом з тим актор двічі обирався губернатором штату Каліфорнія.

Роковини смерті:

День пам’яті  Миколи Петровича Мозгового (1947-2010), відомого українського композитора-пісняра, естрадного співака, народного артиста України. Автор популярних українських естрадних пісень: «Зачаруй нас, любов», «Серце скрипки», «Тополиний край», «Минає день», «Рідний край». Народився Микола Мозговий 1 вересня 1947 року в с. Сарнів на Хмельниччині. Перший дотик до мистецтва – концерт у колгоспному клубі, куди його малого, за руку привів батько. Після школи вчився в Чернівецькому музичному училищі імені Сидора Воробкевича. У 1969 році поступив до Харківського юридичного інституту. Одночасно, з 1971 по 1973 рік навчався у Республіканській студії естрадно-циркового мистецтва у Києві. Зрештою, музика перемогла юриспруденцію і Мозговий почав працювати солістом-вокалістом «Укрконцерту», де прослужив понад 20 років. З 1993 року очолював Український мистецький фонд імені Володимира Івасюка. Був засновником і незмінним головою журі телевізійного фестивалю «Пісня буде поміж нас», фестивалю сучасної української пісні ім. Володимира Івасюка (м. Чернівці) З 1999 року – завідувач кафедри теорії та методики постановки голосу Інституту мистецтв Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова, професор (2004). З березня 2005 року – генеральний директор - художній керівник Національного палацу мистецтв «Україна». 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-