Один із фігурантів

Один із фігурантів "газової справи" уклав угоду зі слідством

Укрінформ
Один із фігурантів "газової справи Онищенка" погодився на угоду зі слідством.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

"Директор біржі "Львівська універсальна" Пігуляк В.М., який організовував фіктивні аукціони з продажу газу на користь фірм, підконтрольних народному депутату О.Онищенку, дав викривальні покази, чим допоміг розслідуванню корупційної схеми з перепродажу державного газу, видобутого в рамках спільної діяльності з ПАТ "Укргазвидобування", - йдеться у повідомленні.

За даними слідства, підозрюваний не був причетним до заволодіння коштами від реалізації природного газу, а отримував грошову винагороду за організацію проведення та надання брокерських послуг на аукціонних торгах, які фактично не проводились. Йому було інкриміновано злочини, передбачені ч.2 ст.28 (Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією)  та ч.2 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Підозрюваний повністю визнав провину та погодився співпрацювати у викритті кримінальних правопорушень. Відповідно до угоди з прокурором САП, йому було визначено покарання у вигляді штрафу в розмірі 6800 грн, позбавлення волі на 2 роки з позбавленням права обіймати посади, пов'язані з організацією торгів, в органах державної влади, місцевого самоврядування, підприємствах, установах, організаціях на один рік зі штрафом в розмірі 4250 грн.

Оскільки інкриміновані правопорушення є злочинами середньої тяжкості, а також враховуючи активну співпрацю зі слідством та інші пом'якшуючі обставини, 18 липня 2016 року Шевченківський суд м. Львова звільнив засудженого від  відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з іспитовим строком тривалістю один рік.

Крім того, згідно рішення суду  від 20 липня 2016 року, Пігуляка було також звільнено від кримінальної відповідальності за створення злочинної організації - відповідно ч.2. ст. 255 КК України. Стаття передбачає, що особа (крім організатора або керівника злочинної організації) звільняється від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого частиною першою цієї статті, якщо вона добровільно заявила про створення злочинної організації або участь у ній та активно сприяла її розкриттю.

"Угода слідства з Пігуляком - це значне досягнення у розслідуванні справи Онищенка. Його покази є ключем для розуміння ролі основних учасників, які винайшли та розробили газову схему. Крім того, ця угода є сигналом для інших другорядних фігурантів, що повне визнання провини і співпраця зі слідством дозволяють отримати більш м'яке покарання та продовжити повноцінне суспільне життя", - зазначив заступник генерального прокурора України - керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

 15 червня 2016 року НАБУ та САП заявили про викриття організованого злочинного угруповання, що завдало збитків державі у розмірі понад 3 млрд грн внаслідок спільної діяльності на підставі угод, укладених з ПАТ "Укргазвидобування". Відповідно до доказів, отриманих під час досудового розслідування кримінального провадження, організатором корупційної схеми є Онищенко, якого Верховна Рада 5 липня позбавила недоторканності, а також проголосувала за його затримання та арешт. Усього в рамках даного кримінального провадження було затримано 12 підозрюваних.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-