Втрачений рай Черновецьких у Каталонії

Втрачений рай Черновецьких у Каталонії

Аналітика
Укрінформ
Під час обшуків іспанські силовики виявили у сина колишнього київського мера 24 автомобілі - «Мерседеси», «Феррарі», «Порше»

 «Колишній мер Києва намагається нав'язати свою версію» - констатує іспанське видання «АБЦ» у статті «Від податкового раю до каталонського раю », що містить найновіші відкриття у справі арешту Степана Черновецького у Барселоні.

Як повідомляв Укрінформ 26 липня, іспанські адвокати сина Леоніда Черновецького оскаржують чинний забіжний захід щодо свого клієнта - тримання під вартою без можливості внесення застави. Мовляв, джерелом всіх фінансових операцій, здійснюваних Степаном Черновецьким в Іспанії, були кошти, отримані ним від продажу «Правекс-банку».

За даними іспанських журналістів з вказаного видання, за Степаном Черновецьким велося постійне спостереження іспанськими силовиками, котрі «терпеливо вичікували». Скільки це могло тривати щодо нашого «героя» - невідомо, але спільника Черновецького - вірмена Маіляна - каталонська поліція тримала в полі зору останні три роки.  До слова, з посиланням на вірменську пресу вказується, що син президента Вірменії є кумом Армана Маіляна.

Життя Степана Черновецького на волі було насиченим. Часті перельоти приватним літаком, бо жив на чотири країни - між Україною, Грузією (ймовірно через те, що туди перебрався батько), Росією (як відомо, в Москві живе його сестра Христина, до котрої навідується й мама) та Іспанією. Часто заскакував до Мадриду - підтримати улюблену «Барсу» в матчах класики іспанської ліги.

У іспанській публікації вказується лише один бізнес Черновецького-молодшого за межами Іспанії - українська промоутерська компанія «Elite Boxing Promotion», яка також організовує боксерські турніри. Це - його відома пристрасть.

За даними видання, родинне гніздо Черновецького-молодшого було в самій Барселоні, у мікрорайоні для мультимільйонерів «Педральбес». Принаймні, там проживає його дружина Жанна з чотирма дітьми, які ходять до елітної школи, що неподалік їхнього будинку.

Для українських медіа не таємниця, що мати Степана - Аліна Айвазова, колишня дружина Леоніда Черновецького, також перебралася до Барселони.

Сам Степан Черновецький у день свого затримання, 12 липня, перебував на віллі на узбережжі селища С'Аґаро, за 100 кілометрів від Барселони.

Того дня разом з Черновецьким у Каталонії було затримано 10-х його спільників. МЗС України підтвердило, що четверо з них - громадяни України.

Один із затриманих - Сергій Лозюк. Іспанська преса пише про нього, як про того, на кого Черновецький залишав свою дружину Жанну під час роз'їздів.

Іспанські довідники юридичних осіб вказують, що Сергій Лозюк мав посади у таких іспанських ТзОВ як Cherd Investment та Star 77 Holding, у котрих також фігурували й інші - Степан Черновецький, Роман Васелюк (в 2007 році - віце-президент «Правекс-банку» Черновецького) та Микола Триняк.

Цікаво, що на особистій сторінці у «Фейсбуці» на ім'я Сергей Лозюк, остання публікація - це викладені 29 любительських фотографій з пляжу в цьому-самому селищі С'Аґаро. 

У іспанському виданні підкреслюється, що керівників слідчо-оперативної групи, які працювали над цією справою, вразила розкіш буття затриманих, але особливо - сина екс-мера Києва.

Наприклад, основний автомобіль 38-річного Черновецького: Porsche Spyder за 850 тисяч євро. Ймовірно, іспанські правоохоронці не знають, що, як передавали вітчизняні ЗМІ, ще за часів політичного зіркування свого батька, Степан Черновецький володів трьома Porsche - перше за 150 тисяч доларів, потім мав дорожчу модель, а перед зміною проживання з київської на каталонську столицю, в 2011 році, володів моделлю за півмільйона доларів.

Під час проведених обшуків іспанські силовики виявили 24 автомобілі, серед яких «Мерседеси», «Феррарі» та «Порше». З них 12 - найдорожча половина - оцінюються в три мільйони євро.

Ще в один мільйон євро оцінені коштовності Жанни Черновецької, не рахуючи 13 дамських сумочок найкращих брендів та іншого добра. Наприклад, серед 32 виявлених годинників, 5 найексклюзивніших - разом оцінюються у півтора мільйони євро. Іспанці пишуть, що це - рівень життя, якого вимагає невістка екс-мера Києва. Журналісти переповідають, як вона, під час сімейного перельоту одним чартерним рейсом, винайнятим чоловіком Степаном, все скаржилася - то на недостатній простір у салоні літака, то на харчування, яке було «не на рівні», тощо.

Разом з тим, на рахунках Черновецького-молодшого арештовано 6,5 мільйонів євро. Готівкою він мав «лише» 150 тисяч євро.

Публікація також зазначає марні зусилля Леоніда Черновецького, який продовжував спростовувати інформацію про затримання свого сина в той самий час, коли посилав до поліцейського відділку найнятих представників престижної адвокатської контори.

І ще кілька деталей з розповіді газети «АБЦ».

У момент, коли «армія поліцейських», направлена на затримання усієї групи, добралася до помешкання в С'Аґаро за Степаном Черновецьким, той спав. «Открыли дверь и сонного подняли» - як співав класик.

Однак, маєток за номером 50 на проспекті Платджес цього селища, зображення якого подавав Укрінформ, не є власністю Черновецького, як вважалося раніше. Степан Леонідович розказав слідчим, що орендував цю нерухомість на два місяці літа... І виклав за двомісячну оренду - 174 тисячі євро!

Уявіть: це ж не якась екзотична подорож, а лише одне сезонне перебирання сімейства з міста - в недалеке селище, де «то же небо, тот же лес, тот же воздух и та же вода», але, чомусь, по ціні нової нерухомості.

При цьому, для свого обслуговування у винайнятій віллі (в зовнішному сенсі, адже, судячи з наявних фотографій, інтер'єр - не розкішний), Черновецький мав 8 людей сервісного персоналу, а для безпеки - дві позмінні пари тілоохоронців (де один контролював відеоспостереження, а інший - обходив периметр території).

Отож, тепер відомо детальніше про підхід молодих Черновецьких до витрат у Каталонії. Далі слово за висновками іспанського судового слідства: що це було – дійсно вільна трата законних прибутків, як переконує Черновецький-старший, чи таким чином довершувалося відмивання капіталів, виведених із офшорів (з можливим походженням від міжнародної злочинності), як наполягає обвинувачення?

Андрій Якубув, спеціально для Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-