20 липня: найголовніше за день

20 липня: найголовніше за день

Укрінформ
Вбивство Павла Шеремета. Трамп – офіційний кандидат республіканців. Ми знову починаємо спільну з США боротьбу з корупцією

00.19 В Єревані протистояння не вщухає, попри всі прогнози

Внаслідок нових сутичок з протестувальниками у Єревані четверо поліцейських зазнали поранень.

Про це повідомляє Espreso.tv.

Як розповів депутат вірменського парламенту Нікол Пашинян, невідомі особи спробували пробратися на територію захопленого відділення поліції, яке оточили правоохоронці.

«За попередніми даними, поранення вогнепальні», - зазначив він.

«Поліцейські госпіталізовані. Провокатори спробували загострити обстановку. Зараз все спокійно», – уточнив начальник поліції Єревана Ашот Карапетян.

«Укрінформ»: Всі ознаки того, що захоплення будівлі поліцейського полку спецпризначення в Єревані – це не локальний прояв невдоволення, чи якісь «розбори» місцевих авторитетів. Ситуація, очевидно, серйозніша, вона швидко не залагоджується, як багато прогнозували, озброєні люди, які вже кілька днів утримують будівлю поліції, не одинаки, певний прошарок у вірменському суспільстві їх підтримує. Це, звичайно, ще не революція, але істотна проблема для влади і для Росії, яка має у Вірменії військові бази.

01.38 Керрі та Джонсон говорили про Україну

Державний секретар США Джон Керрі під час візиту до Лондона провів зустріч з міністром закордонних справ Великої Британії Борисом Джонсоном, під час якої сторони обмінялися думками про економічну ситуацію в Україні, російську агресію та процес імплементації Мінських домовленостей.

Про це зазначив сам глава американського Держдепу під час прес-конференції за результатами зустрічі, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми обмінялися ідеям щодо реформ, які є необхідними Україні, а також що ми можемо зробити для повної імплементації Мінських домовленостей, та що необхідно зробити як російській стороні, так і українській для просування мінського процесу... Ми маємо твердий намір зробити це», - наголосив глава Держдепартаменту США.

«Укрінформ»: Заспокойтеся, ті кого вже нудить від словосполучення «Мінські угоди»! Воно уже перетворилося на такий собі обов’язковий дипломатичний реверанс. А насправді, для нас є найважливішим те, що Україна, війна на її Сході продовжують посідати чільне місце в дипломатичних контактах сильних світу цього.

03.39 Пара Трамп - Клінтон оформилася офіційно

Кандидат у президенти США мільярдер Дональд Трамп офіційно отримав номінацію кандидата від Республіканської партії.

Голосування відбулося у вівторок, під час другого дня партійного з'їзду в Клівленді, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Згідно з пунктом 40(d) статуту Республіканської партії я офіційно проголошую Дональда Трампа і Майка Пенса республіканськими номінантами на посаду президента і віце-президента Сполучених Штатів», - заявив за результатами голосування спікер Палати Представників США республіканець Пол Раян.

Перемога кандидата-мільярдера була очікуваною, оскільки він залишився єдиним кандидатом у президенти в республіканському таборі. Втім, у перший день з'їзду в Клівленді відбулись масові акції протесту, в тому числі вибухнув конфлікт між самими делегатами в залі. Тим не менше, Трамп з легкістю подолав мінімальний бар'єр у 1237 голосів делегатів Національного з'їзду Республіканської партії, необхідних для перемоги.

«Укрінформ»: Те, чого багатьом не хотілося, стало доконаним  фактом. Чи має Трамп реальний шанс стати президентом США? Має. Він - у сучасному тренді – за браком хороших пропозицій, під час чергової «тактичної» кризи вільного світу, електорат схильний до екстравагантних рішень. Отже, перефразовуючи відоме прислів’я, Україні слід сподіватися на Клінтон, але готуватися до Трампа.

05.55 Польща не підвищує, а знижує пенсійний вік

Кабінет міністрів Польщі затвердив президентський проект зниження пенсійного віку до 60 років для жінок і 65 років для чоловіків.

Про це передає «Радіо Польща».

«Уряд також рекомендує, щоб законопроект про зниження пенсійного віку набув чинності не раніше 1 жовтня 2017 року», - повідомив прес-секретар кабміну Рафал Бохенек. За його словами, це пов'язано з необхідністю адаптації технічної інфраструктури в управлінні соціального страхування. На питання, чи вистачить у держави коштів на проведення даної реформи, прес-секретар уряду відповів ствердно.

«Кабінет міністрів Беати Шидло усвідомлює відповідальність і гарантує проведення даної реформи», - запевнив Бохенек.

«Укрінформ»: Хоча пояснення причин такого кроку не назвеш зрозумілим, найважливішим тут є не те, що Польща понижує пенсійний вік, а те, що у неї є на це гроші. Україна рухається у зворотному напрямку, бо грошей у неї немає. При цьому у Польщі мінімальна пенсія на кінець 2015 року 830 злотих ($260), а в Україні з травня 2016 року – 1130 гривень (близько $45).  Аналізувати, звідки така різниця – не будемо. Ви і самі про це добре знаєте.

07.31 Північна Корея знову кидається ракетами

Північна Корея заявила в середу, 20 липня, що її останні випробування балістичних ракет були відпрацюванням превентивних ударів по цілях США в Південній Кореї.

Про це пише агентство AFP.

Офіційне інформаційне агентство Північної Кореї ЦТАК заявило, що випробування контролювалися главою КНДР Кім Чен Ином і були відпрацюванням нападу на південнокорейські порти і аеродроми, де розміщено американське «залізо».

У вівторок, 19 липня, КНДР запустила три балістичні ракети.

Раніше США і Південна Корея оголосили про намір розмістити на півострові термінал ПРО High Altitude Area Defense (THAAD), який буде використовуватися як захист від зростаючих можливостей атаки ядерними і балістичними ракетами з боку КНДР.

«Укрінформ»: Ще раз про зброю. Та не будь у злиденної Північної Кореї ядерної бомби та засобів її доставки, хто б їй дозволив поводитися таким чином на міжнародній арені. А так невеличка комуністична «монархія», яка не здатна прогодувати власне населення, тримає в постійній напрузі півсвіту на протязі уже довгих років. А от Україна відмовилась від ядерної зброї. Так, під тиском і з папірцем «Будапештського меморандуму», але, як кажуть в знаменитому анекдоті, «що це нам дало»?

08.23 У центрі Києві вбито журналіста Павла Шеремета

Про це повідомляє "Українська правда".

«В результаті вибуху машини загинув відомий журналіст Павло Шеремет. Машина вибухнула на розі вулиці Богдана Хмельницького та Івана Франка навпроти ресторану МкДональдс», - йдеться у повідомленні.

Ця машина належала керівнику "Української правди" Олені Притулі, але її в машині не було.

Вибух стався о 7:45 ранку, коли Шеремет їхав в машині.

«Укрінформ»: Від ранку – до тієї хвилини, коли пишеться коментар, це стало подією №1 інформаційних ресурсів України – десятки версій,  сотні новин, тисячі коментарів. Поки що ясно одне: вбивство Павла Шеремета, як і вбивство Георгія Гонгадзе у 2000 році, цілком може стати поворотним пунктом в розвитку ситуації в Україні. Власне, не важко прорахувати, що саме цього і добивалися замовники.

10.42 Штайнмайєр теж не в захваті від Трампа

Дональд Трамп загрожує Сполученим Штатам Америки та всьому світу своєю «політикою страху та ізоляції».

Таку думку висловив міністр закордонних справ ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр в інтерв'ю Reuters. «Політика страху та ізоляції ... буде небезпечною не лише для Сполучених Штатів Америки, а й для решти країн світу», - заявив він.

Штайнмайєр зазначив, що його непокоять заяви Трампа «зробити Америку знову сильною» та водночас його плани зменшити її участь у закордонних подіях. «Це суперечливо і непокоїть мене», - резюмував очільник німецького МЗС.

«Укрінформ»: Пан Штайнмаєйер людина послідовна: агресивну Росію, яка плює на фундаментальні норми міжнародного права, він теж закликає не ізолювати. Але ж ми теж не хотіли б бачити Дональда Трампа на чолі Сполучених Штатів. Тож маємо нечастий випадок, коли слова німецького міністра сприймаються в Україні без роздратування.

11.00 Серед донбаських орків паніка? Знову?

Заяви секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олександра Турчинова і начальника Генштабу ЗСУ Віктора Муженка про адекватне реагування на загибель українських військовослужбовців у зоні АТО викликали у бойовиків паніку.

Про це пише у Фейсбуці координатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

«Після вчорашніх заяв секретаря РНБОУ О. Турчинова і начальника Генштабу ЗСУ  Муженка адекватно відреагувати на загибель українських військовослужбовців у зоні АТО, в рядах окупаційних військ «1-го АК ДНР» (а також частково – «2-го АК ЛНР») виникла паніка. Посилено поширюються чутки про масове перекидання до лінії розмежування силами АТО артилерійських систем і РСЗВ, а також про підготовку до масштабного використання ВСУ бойової авіації. Згідно з чутками, українські війська будуть використовувати «тактику випаленої землі», застосовуючи артилерію і авіацію по площах», - зазначив він.

За інформацією ІС, командування «1-го АК ДНР» видало наказ категорично заборонити «військовослужбовцям» коментувати ситуацію в частинах і підрозділах, особливо що стосується рівня боєздатності і боєготовності.

«Особовий склад попереджений, що поширення подібної інформації, в т. ч. у вигляді заяв для залучення уваги до проблем у забезпеченні бойовиків, буде жорстко припинятися, до контролю за виконанням даного наказу залучено «МДБ ДНР», - додав експерт.

«Укрінформ»: Українські ЗМІ вже стільки раз повідомляли про «паніку», «панічні настрої» серед окупантів, що якби це було насправді так, ворожий фронт на Донбасі уже давно б розсипався. На жаль, це поки що не так. Ворог достатньо сильний і програвати не хоче. Давайте з цього виходити і відповідно діяти. Давайте спочатку «адекватно зреагуємо» - тоді і до паніки в їхніх рядах дійде.

16:14 Львівська облрада підписала «тарифне» звернення до керівників держави

Звернення до перших осіб держави щодо неприпустимості підняття тарифів на житлово-комунальні послуги для населення публічно підписали голови усіх депутатських фракцій Львівської облради.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Голови усіх фракцій обласної ради публічно підписали звернення до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра  Володимира Гройсмана, Голови Верховної Ради Андрія Парубія та голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитра Вовка щодо неприпустимості підняття тарифів на житлово-комунальні послуги для населення», - зазначив голова облради Олександр Ганущин.

«Укрінформ»: Напруга в Україні зростає, причому «тарифне» питання залишається головним фактором політичної нестабільності, навіть такі резонансні надзвичайні події, як вбивство журналіста Шеремета чи загибель українських солдат на фронті, поступаються йому у здатності спровокувати «вибух» у країні. Політики – при владі і опозиційні - мусять якось реагувати, щоб не допустити його або пережити. Череда «антитарифних» рішень місцевої влади з розряду «ми не винні, ми були проти».

15:51 Турецьким науковцям заборонили виїжджати з країни

Турецька влада заборонила викладачам вищих навчальних закладів та науковцям відрядження за кордон.

Про це повідомляє AFP.

«Освітня рада Туреччини заборонила вченим і викладачам вишів відрядження за кордон і закликала тих, хто перебуває за межами країни, швидко повернутися додому», - йдеться в повідомленні.

Зокрема, влада наказала ректорам вишів до 5 серпня «терміново перевірити всіх професорів і адміністративних працівників на предмет зв'язку з FETO» (Терористичною організацією Фетхуллаха).

Як повідомлялося, раніше Міністерство освіти Туреччини відкликало ліцензії 21 тисячі викладачів, які працюють в приватних навчальних закладах, в ході урядових заходів щодо припинення опору після невдалої спроби державного перевороту в країні.

«Укрінформ»: Очевидно, що Ердоган кардинально змінює Туреччину. Принаймні, намагається це зробити. Головне питання не в тому, буде тепер держава ісламістською, як, приміром, Іран, чи збережеться як світська, як Єгипет. Релігія тут все-таки вторинна. На першому місці трохи інша дилема: яким буде тип правління – автократичний чи хоча б більш-менш демократичний?

17:17 США пообіцяли Луценку допомогу у поверненні корупційних активів

Генеральний прокурор України Юрій Луценко обговорив з заступником міністра фінансів США з питань фінансової розвідки та протидії фінансуванню тероризму Адамом Сзубіним питання пошуку та повернення активів, одержаних злочинним шляхом.

Про це інформує прес-служба ГПУ.

«Офшорні зони є серцем української корупційно-мафіозної системи. Спільні скоординовані зусилля України та США у виявленні на цих територіях активів, отриманих злочинним шляхом, є ключем від успіху у боротьбі з легалізацією коштів та фінансуванням тероризму» - відзначив Луценко.

У свою чергу Адам Сзубін підтримав наміри генеральної прокуратури щодо розширення подальшої взаємодії та висловив готовність американської сторони активізувати і посилити двосторонню співпрацю у боротьбі зі злочинністю у фінансовій сфері.

«Укрінформ»: Взагалі-то, США ніколи не були проти допомогти нам боротися з нашими корупціонерами. І якщо такої допомоги досі не було, або вона була мінімальною, то провина за це на українській стороні. На жаль. Новий Генеральний прокурор Юрій Луценко починає розмови з американцями про спільну боротьбу з «офшорами» з такого ж «нульового» рівня, як і його попередники. Наступник Луценка (колись же він буде) теж починатиме такі зустрічі з того самого рівня, чи все-таки отримає більш вагомий спадок у співпраці зі США, ніж його отримав Луценко?

Огляд Сергія Тихого, Юрія Сандула

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-