Звуження універсальної послуги кабельної мережі загрожує інформбезпеці України - Телекомунікаційна палата

Звуження універсальної послуги кабельної мережі загрожує інформбезпеці України - Телекомунікаційна палата

Укрінформ
Законопроект про зміну переліку універсальної програмної послуги в кабельних мережах змусить споживачів шукати альтернативу серед супутникових платформ країни-агресора.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив директор асоціації "Телекомунікаційна палата України" Костянтин Грицак, повідомляє кореспондент агентства.

"Прийняття даного законопроекту несе загрозу інформаційній безпеці України. Цей аргумент грунтується на тому, що в результаті будуть переведені відносини на комерційні, у наших медіа виникне бажання стягувати кошти з кабельних операторів", -  говорить керівник асоціації.

Як уточнює Грицак, існує кілька негативних сценаріїв розвитку ситуації, зокрема зникнення телеканалів з кабельної мережі.

"Найбільш жахливий сценарій в цій ситуації - це коли медіа та оператори не домовляться щодо економічних комерційних відносин між собою, і в цьому випадку телеканали просто зникнуть з кабельної мережі", - пояснює директор асоціації.

Як зазначає очільник Телекомунікаційної палати, клієнтами кабельної мережі є нині не менш як третина українців, що буде змушена шукати альтернативні канали інформації.

"Це близько третини глядачів у нашій державі. Коли споживачі не будуть отримувати той продукт, який вони звикли споживати в кабельних мережах, вони почнуть його отримувати з альтернативних джерел. На сьогодні це є супутникове телебачення і Інтернет. І перша, і друга сфера є неконтрольовані державою, в цих сферах присутні ті канали, той контент, який загрожує інформаційній безпеці держави і є елементом гібридної війни, яку веде проти нас Російська Федерація. Ми наголошуємо на ризику відтоку абонентів до неконтрольованих систем телебачення", - пояснює Грицак.

В Телекомунікаційній палаті також зазначають про можливість інших варіантів розвитку відносин між медіа та операторами.

"Якщо медіа будуть стягувати кошти з кабельних операторів, це призведе до здорожчання послуг кабельного телебачення для кінцевого споживача, адже і кабельники, і провайдери програмної послуги повинні будуть компенсувати для себе ці витрати, які вони несуть, з одного боку. З іншого боку, якщо домовляться до того, що провайдерам і операторам телекомунікацій будуть сплачувати медіа за те, що вони ретранслюють їх сигнал, це в свою чергу понесе збитки для нашої медіаіндустрії і їх витрати збільшаться", - говорить очільник палати.

Як повідомляв Укрінформ, 12 липня Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону № 3504 "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо уточнення умов розповсюдження програм телерадіоорганізацій у складі універсальної програмної послуги), яким передбачається залишити у складі універсальної програмної послуги програми локальних ефірних мовників, суспільного телебачення та Парламентський канал. Раніше до переліку було включено всі програми, що розповсюджуються ефірним способом незалежно від їхнього юридичного статусу (локальні, комерційні чи суспільне мовлення).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-