СБУ попереджає українців про

СБУ попереджає українців про "інтернет-рейди" російських спецслужб

Укрінформ
З набуттям чинності в Росії нового пакету антитерористичних законів про боротьбу з екстремізмом і протидії тероризму в Інтернеті, українцям слід обачніше ставитися до поширення інформації в соціальних мережах та на ресурсах з російським доменом.

Про це йдеться у листі Служби безпеки України, що є в розпорядженні Укрінформу.

"З огляду на викладене вважаємо, що громадяни України, які зареєстровані в соціальних мережах, користуються електронною поштою та іншими ресурсами з російським доменом повинні усвідомлювати та передбачати можливість отримання російськими спецслужбами їх персональних даних у випадках, передбачених чинним законодавством Російської Федерації", - йдеться в листі.

В листі також зазначається, що згідно російського законодавства, уповноважені органи отримують доступ до особистих даних як росіян, так і українців та громадян інших країн.   

"На нашу думку з набранням чинності зазначених змін у законодавстві Російської Федерації, суб'єкти, які здійснюють оперативно-розшукову діяльність чи забезпечення безпеки Російської Федерації, у випадках визначених федеральними законами, уповноважені отримувати особисті дані будь-яких громадян, у тому числі і громадян України, які зареєстровані у соціальних мережах, користуються електронною поштою та іншими ресурсами з російським доменом", - зазначається в листі.

Як повідомлялося, серед змін, внесених до закону, - посилення відповідальності за пропаганду тероризму і екстремізму в мережі. Зокрема, за виправдання терористичних актів або заклик до них винні можуть бути позбавлені волі на строк до семи років. При цьому записи користувачів в соціальних мережах прирівнюються до ЗМІ. Крім того, в законі з'явилося покарання за недонесення про злочин.

Російські інтернет-компанії тепер зобов'язані протягом півроку зберігати всі призначені для користувача транзакції і їх вміст. Всі повідомлення і пости "ВКонтакте", листи в Mail.ru, SMS, відеозаписи - все це буде зберігатися на серверах російських компаній, а російські спецслужби можуть отримати до них доступ, якщо це буде необхідно для вирішення проблем державної безпеки. Інформація про дзвінки повинна зберігатися до трьох років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-