У Мін'юсті розказали, як

У Мін'юсті розказали, як "переселять" усі СІЗО за межі міст

Укрінформ
Міністерство юстиції України має наміри перенести слідчі ізолятори та колонії за межі міст.

Про це розповіла перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ви розумієте, що сьогодні немає бюджетних коштів, щоб побудувати нову пенітенціарну систему і ми не просимо їх з бюджету. Сьогодні ми шукаємо механізми, які використовували наші міжнародні партнери. Коли, застосовуючи механізм державного приватного партнерства, залучивши інвестора, спочатку будувалася нова установа за межами міста, а на місці старої установи вже будувалися нові будинки", - сказала вона.

Севостьянова нагадала, що в Україні вже стартувала пенітенціарна реформа.   

"В Україні стартувала пенітенціарна реформа. Вона стосується багатьох складових. Ми випробовуємо нову систему, щоб люди, які стали на слизький шлях, могли повернутися до нормального життя", - повідомила Севостьянова.

В Мін'юсті наполягають на тому, що всі колонії та слідчі ізолятори треба винести за межі міст. А почати планують з Лук'янівського ізолятору.

"Всі ви знаєте, що цій будівлі більше 150 років. Найстаріша була побудована 1863 року. Всі ви бачили плісняву на стінах, каналізацію, яка майже не працює. Всі ви знаєте, в яких умовах знаходяться люди, до яких ще немає вироку суду", - каже Севостьянова.

В Мін'юсті хочуть показати "реальну ситуацію - як люди в Києві, в центрі України чекають вироку суду".

"На жаль, ще не в реформованій судовій системі трапляються випадки, коли вироку доводиться очікувати не один рік. Сьогодні тут знаходяться 24 особи. Які вже 4 роки очікують вироку суду", - каже заступник міністра.

В Мін'юсті ще не прорахували, скільки буде коштувати новий проект, але планують залучати інвесторів, а не використовувати бюджетні кошти.

"Наші колеги з Польщі надали нам свої плани і ми розраховуємо, скільки це може коштувати. Це довготривалий процес, але ми повинні шукати шляхи у вирішенні цього питання", - повідомила Севостьянова.

Народний депутат Андрій Помазанов каже, що у Верховній Раді вже розробляють відповідні законопроекти.

"На базі комітету у Верховній Раді було створено робочу групу, яка розробляє нове законодавство, яке дозволить будувати нові корпуси для слідчих ізоляторів та виправних колоній. Ми зараз створили три нові департаменти, замість пенітенціарної служби, щоб ми могли будувати нову систему. З нами працюють багато закордонних спеціалістів, ми хочемо розробити якісну законодавчу базу", - каже Помазанов.

За його словами, на сьогодні ще не вирішено, що буде на місці слідчого ізолятору, але першочергово треба побудувати новий об'єкт.

"Ми ще не вирішили, що тут будуть будувати. Але найближчим часом Міністерство юстиції обере інвестора, який спочатку побудує новий об'єкт за містом, а вже потім ми вирішимо, що будемо на попередньому місці будувати", - розповідає депутат.  

Як повідомлялося, Лук'янівський слідчий ізолятор розрахований на 2500 осіб. На сьогоднішній день тут відбувають покарання та очікують вироку суду 2058 людей. Серед яких 153 жінок та 15 неповнолітніх.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-