Активісти просять Гройсмана взяти під контроль закупівлю ліків

Активісти просять Гройсмана взяти під контроль закупівлю ліків

Укрінформ
Громадські організації просять Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана втрутитися в процес передачі закупівель ліків міжнародним організаціям на 2016-й рік та зупинити штучне блокування Міністерством охорони здоров’я нового закупівельного циклу. 

Про це йдеться у відкритому листі до Прем’єр-міністра, оприлюдненому Антикорупційною групою Реанімаційного пакету реформ, БФ «Пацієнти України» та ГО «Центр протидії корупції», який є у розпорядженні Укрінформу.

Як зазначають автори звернення, закупівлі лікарських засобів через міжнародні спеціалізовані організації довели свою ефективність, оскільки  станом на 7 липня  у гривневому еквіваленті економія на закупівлях ліків та вакцин порівняно з цінами Міністерства охорони здоров'я 2014-го року склала 790 млн грн. Фактично на рахунках спеціалізованих організацій ще залишилося 204 млн грн, які будуть використані для додаткової закупівлі ліків

"На жаль, ми як представники громадськості спостерігаємо опір з боку Міністерства охорони здоров'я України щодо продовження цієї ініціативи у 2016-му році. Попри гучні публічні заяви в.о. міністра охорони здоров'я України організувати процес підписання контрактів та передачі закупівель на 2016-й рік спеціалізованим організаціям до 20 липня, мусимо констатувати той факт, що наразі відбувається саботаж та затягування передачі закупівель спеціалізованим організаціям всередині Міністерства", - йдеться у відкритому листі.

Як стверджують його автори, про це свідчить той факт, що проект угод між МОЗ та міжнародними організаціями, розроблений фахівцями Міністерства та направлений до міжнародних організацій для підписання й роботи у 2016-му році, містить низку критичних неузгодженостей. Такі кроки Міністерства охорони здоров'я блокують можливість спеціалізованим організаціям підписати відповідні угоди та виконати закупівлі для уряду України у 2016-му році. Міжнародні організації вже повідомили про цей факт Міністерство охорони здоров'я.

Зокрема, в контрактах йде мова про необхідність поставок 100% препаратів не пізніше 90 днів з моменту підписання контракту. Це є дискримінаційною нормою, оскільки згідно з українським законодавством всі постачальники мають вдвічі більший термін поставок, а саме - 180 днів з моменту оплати. Навіть більше, контракти, розіслані міжнародним організаціям, містять низку грубих помилок. Так, зокрема, контактною особою в контрактах вказаний колишній заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець, який вже звільнився з посади. А курс валюти для британської агенції пропонують рахувати за «внутрішнім обмінним курсом валют ООН». "Це свідчить про те, що керівництво Міністерства охорони здоров'я досить недбало поставилося до зазначених документів. Така недбалість з боку Міністерства охорони здоров'я ризикує призвести до дипломатичного скандалу", - застерігають активісти.

Вони констатують, що таким чином, відбувається технічне затягування процедур, що впливає на оперативність процесу закупівлі, а також поставки препаратів за кошти Державного бюджету 2016-го року, з огляду на те, що шість місяців 2016-го року вже позаду.

"Просимо на найближчому засіданні Кабінету міністрів України, яке відбудеться 20 липня, розглянути та затвердити зміни до нормативно-правових актів, що покращать процес міжнародних закупівель ліків та вакцин у 2016-му році, про які громадські організації заявляли раніше, а також розглянути питання саботажу цього процесу з боку Міністерства охорони здоров'я України", - зазначають автори звернення.

Окрім того, вони просять Прем'єр-міністра дати особисте доручення в.о. міністру охорони здоров'я укласти договори з міжнародними організаціями та здійснити перерахування коштів за контрактами до кінця липня,  а також вимагають провести внутрішнє розслідування "у зв'язку із службовою недбалістю співробітників МОЗ, причетних до підготовки неякісних контрактів" та притягти їх до дисциплінарної відповідальності. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-