15 липня: найважливіше за день

15 липня: найважливіше за день

Укрінформ
Теракт у французькій Ніцці. АН-132 робитимемо без Росії. Розмови Керрі та Меркель з Кремлем. Депутатські канікули. Новий тренер національної збірної з футболу.

03.10 Парижанам не треба хвилюватися: пожежу поблизу Ейфелевої вежі вже загасили

Запис про це з'явився в офіційному Twitter префектури поліції. «Не поширюйте брехливих чуток. Жодної пожежі на Ейфелевій вежі немає», – йдеться у повідомленні.

Як уточнили паризькі жандарми, сталося випадкове загоряння вантажівки поблизу вежі, яке вже вдалось загасити.

«Укрінформ»: Легко сказати «не треба хвилюватися», «випадкове загоряння вантажівки» - це через кілька годин після того, як у вічно розслабленій курортній Ніцці під колесами іншої вантажівки, якою кермував оскаженілий фанатик, загинуло кілька десятків людей. А це, в свою чергу, сталося лише через лічені години після того, як президент Франції заявив, що не буде подовжувати надзвичайний стан, що був введений після попереднього теракту в Парижі. Франція «відстояла» Євро-вахту і вирішила, що можна розслабитися. Тероризм відповів: я не дозволяю! І ради цьому немає,  до тих пір, поки не винайдений надійний засіб захисту і протидії. Чи взагалі існує такий засіб в природі? Хтозна…

10.08 Теракт у Ніцці: 84 жертви, серед загиблих - українець

Кількість загиблих в результаті теракту в Ніцці зросла до 84 осіб, 18 людей перебувають у важкому стані. Серед загиблих є українець, двоє громадян України поранені.

У місті оголошено антитерористичну операцію.

"Укрінформ": "Коли прийшли за Україною, Європа мовчала. Тепер прийшли за Європою" - ось такий перефраз відомого вислову-афоризму зустрічаємо в українських соціальних мережах як реакцію на теракт у Ніцці. Або численні нагадування слів литовського президента Далі Грибаускайте: "Європа прокинеться і жахнеться тоді, коли Росія почне влаштовувати на її території теракти. Ось тоді не лийте сльози, а згадайте, як ви закликали Україну до мирних переговорів".

09.48 Лише ProZorro – для всіх державних закупівель

Державне агентство резерву України повністю перевело свої закупівлі на систему електронних закупівель ProZorro. Про це повідомляє прес-служба Держрезерву.

«Ми вже маємо позитивний досвід проведення закупівель через систему ProZorro. Всі підприємства та організації системи Держрезерву ще з початку року, ставши учасниками пілотного проекту, перейшли на електронні закупівлі. Згідно з чинним законодавством та стратегією відкритості і публічності, всі запаси державного резерву 100% закуповуються через майданчики ProZorro», – зазначив перший заступник голови Держрезерву Олег Прокопчук.

«Укрінформ»: Державні закупівлі – один зі стовпів, на яких тримається українська корупція. ProZorro – це, звісно, реальна загроза для нього. Але, на жаль, вже є інформації, що кращі «мізки» корупції уже шукають і «подекуди» знаходять шляхи обходу цього ноу-хау громадянського суспільства. Так що рапорти – рапортами, але не забуваємо: під ProZorro копають, треба відповідати.

10.16 Тигіпко і Кіпр: нічого, крім закону

Нацкомфінпослуг дозволила кіпрській компанії Bailican Ltd. встановити контроль над «Страховою компанією «ТАС» і «Страховою групою «ТАС».

Про це повідомляє Finclub.

«Нацкомфінпослуг 12 липня розпорядженням № 1667 дозволила кіпрській компанії Bailican Ltd. опосередковано купити 99,9559% статутного капіталу ПРАТ "Страхова група «ТАС», - йдеться у публікації. Другим розпорядженням (№1668) цієї кіпрській компанії дозволено отримати опосередкований контроль над 99,9764% акцій ПРАТ «Страхова компанія «ТАС».

Власником обох компаній є підприємець Сергій Тігіпко, який також очолює ТАСкомбанк.

«Укрінформ»: Про фантастичну інвестиційну зацікавленість маленької острівної держави Кіпр до української економіки вже писано-переписано. Український олігархат призвичаївся саме Кіпр широко використовувати в своїх оборудках по «оптимізації податків». Бо такий є закон, і він спеціально зроблений саме таким. Є чимало напівлегальних схем виводу мільярдів з України для того, щоб потім щедро їх «інвестувати» через той же Кіпр. Що з тим робити? Законодавство змінювати, щоб зробити такий бізнес невигідним і небезпечним. А ви питаєте, навіщо скасовувати парламентські канікули.

10.22 В Ан-132 не буде жодної деталі російського походження

ДП «Антонов» планує виготовити перший літак-демонстратор Ан-132 у рекордні строки - восени він вже може здійнятись в небо.

Про це заявив Генеральний директор Державного концерну «Укроборонпром» Роман Романов на зустрічі з іноземними ЗМІ на міжнародному авіакосмічному салоні Farnborough air show-2016 у передмісті Лондона.

«Літак Ан-132D - це перший глобальний проект ДП «Антонов», що входить до складу Концерну, з провідними світовими авіаційними компаніями. Це взірець виконання програми імпортозаміщення: повітряне судно не матиме жодної російської деталі», - заявив Роман Романов.

Понад половину комплектуючих для нього виготовлять українські підприємства, решту забезпечать кращі світові компанії. Зокрема, турбогвинтові двигуни PW150A поставить Pratt & Whitney Canadа, а гвинти R-408 - британська Dowty Propellers. Авіоніка та система енергопостачання на літаку буде від американської Honeywell, а система підготовки повітря - від німецької Liebherr.

«Ан-132 - це новий український продукт, створений за моделлю кооперації світових лідерів. Він матиме безпрецедентні конкурентні переваги на ринку. Це симбіоз найкращих передових технологій», - наголосив очільник «Укроборонпрому».

«Укрінформ»: Якщо так воно є, то це дуже добра новина про роз’єднання «сіамських близнюків» - українського і російського комплексів оборонної промисловості. Це – основне. Готується заміна легендарному АН-24 – це теж радує. А ще – добре, що хороша справа робиться в хорошому темпі.

10.51 Іловайську трагедію ще досі «досудово розслідують»

Генеральний прокурор Юрій Луценко запропонував народним депутатам оформити допуски до державної таємниці для подальшого ознайомлення з результатами експертизи у розслідуванні Іловайської трагедії.

Про це він заявив на засіданні парламенту у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головною військовою прокуратурою здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, в якому, крім інших подій театру бойових дій, досліджуються обставини Іловайської трагедії, яка мала місце у серпні 2014 року... На цей час на завершальному етапі перебуває судова комплексна комісійна військова експертиза, закінчення якої очікується у першій половині серпня цього року. На основі документів експерти встановили хто і як командував військами на даному напрямку, хто віддавав накази і хто не віддав життєво необхідних наказів. З огляду на значний суспільний запит щодо встановлення істини у цій справі Генеральна прокуратура України звертається до усіх нардепів з пропозицією оформити у встановленому законодавством порядку допуски до держтаємниці»,- сказав Луценко.

«Укрінформ»: Через півтора місяці – друга річниця Іловайська… І це досі «досудово розслідують», винні навіть не названі, не те, що не покарані. І це ще одна, вірна ознака того, чим АТО відрізняється від війни.

11.05 Про що Меркель говорити з Мєдведєвим?

Канцлер Німеччини Ангела Меркель та прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв обговорили втілення Мінських домовленостей для досягнення миру на Сході України.

Їхня розмова відбулася в Улан-Баторі, у межах саміту «Європа-Азія» (АСЕМ), повідомляє DW.

Сторони заявили про свою прихильність швидкому втіленню домовленостей, зазначила Меркель після зустрічі в монгольській столиці. Як передає dpa, інших подробиць німецька канцлер не повідомила.

Водночас у прес-службі російського уряду додали, що зустріч Меркель та Медведєва тривала близько години. Під час неї сторони «обговорили ситуацію в Україні, необхідність обопільного виконання Мінських домовленостей». Крім того, як зазначається, були обговорені торгово-економічні відносини РФ та ЄС, а також – «порушені ключові питання російсько-німецького співробітництва».

«Укрінформ»: Перше, що вражає, невідповідність співрозмовників. Чинний лідер об’єднаної Європи, чиє кожне офіційно сказане слово ретельно аналізується і оцінюється – і смішна маріонетка, лялька Путіна. Що ж то було? Скоріше за все, Медвєдєву просто доручили озвучити меседж Кремля. Який саме? Не виключено, що це було дещо про візит держсекретаря Керрі до Москви…

11.22 Чим Керрі погрожував Путіну? І чи погрожував?

Держсекретар США Джон Керрі за підсумками переговорів з президентом РФ Володимиром Путіним вважає, що є шанси на врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це Керрі заявив в п'ятницю на переговорах з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим, повідомляє «Українська правда».

«Ми провели продуктивні переговори з президентом Путіним…. Але нам ще слід виконати багато домашньої роботи, і я думаю, що є всі можливості, щоб забезпечити реальне врегулювання (ситуації в Україні – ред.)», - сказав Держсекретар.

Тим не менш, за словами Керрі, між Москвою і Вашингтоном залишаються деякі невирішені питання, але він висловив сподівання, що в ході сьогоднішніх переговорах вони будуть усунуті.

Він також повідомив, що його вчорашня розмова з Путіним була «надзвичайно прямою і відвертою».

У свою чергу в Кремлі відзначили, що залишається низка невирішених питань.

 «Укрінформ»: Були повідомлення і про те, що Керрі привіз Путіну щось на кшталт ультиматуму: або дай спокій Україні, або… От змісту цього другого «або» ніхто не розкриває. Ну, подібні конспірологічні вправи ми бачимо не вперше.

12.25 6800 грн. за тисячу кубів газу – це просто таки щастя народне

Встановлення єдиного тарифу на газ у 6800 грн за тисячу кубометрів зекономить для держбюджету понад 130 млрд грн.

Про це під час години питань до уряду заявила заступник міністра економічного розвитку та торгівлі України Юлія Ковалів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Встановлення єдиного тарифу на газ у 6800 грн за тисячу кубометрів зекономить для держбюджету понад 130 млрд грн», - сказала Ковалів.

Як пояснила заступник міністра, саме таку суму уряд щорічно витрачав на покриття НАК «Нафтогаз Україна» різниці між собівартістю газу власного видобутку та коштів, отриманих від його продажу населенню. Утім, включно з іншими видатками, всього на дотування НАК «Нафтогаз Україна» уряд був би змушений витратити цього року понад 170 млрд грн.

«Ця сума є набагато більшою, аніж та, котру ми витрачаємо на оборону», - наголосила Ковалів.

Також урядовець наголосила на тому, що встановлення єдиного тарифу на газ стимулює видобуток власного газу, а також дозволяє відмовитись від закупівлі російського газу.

«Так до 2020 року ми зможемо стати повністю енергонезалежною країною», - запевняє Ковалів.

«Укрінформу»: Таке складається враження, що і противники, і прихильники нової ціни на газ уже, як кажуть, заплутались у показах. Українці - теж. Одне очевидно: жити стане важче.

12.24 Сенат США затвердив Марі Йованович новим послом США в Україні

Про це повідомив у Твітері журналіст New York Times Девід Гершенгорн.

«Марі Л. Йованович затверджена Сенатом послом США в Україні замість Джеффрі Пайетта в критичний момент історії країни», - написав він. Журналіст додав, що колишнього посла США в Україні Джеффрі Пайетта сенат затвердив послом у Греції.

Як повідомляв Укрінформ, кандидатуру Марі Йованович на пост посла висунув у травні президент США Барак Обама.

Марі Йованович з серпня 2001 року по червень 2004 року працювала заступником американського посла та була тимчасовим повіреним в Україні. Після того працювала послом США в Киргизстані та Вірменії.

«Укрінформ»: Як відомо, посол США в Україні – це більше, ніж посол. Досі будь-який американський посол у Києві був для українського політикуму кимось, на кшталт, тата. Тепер от буде мама. Симпатична. Успіхів Вам, пані амбасадор!

13.12 Обережно, шахти закриваються!

Згідно з планами Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо реструктуризації вугільної галузі України, третину від загальної кількості працюючих державних шахт закриють як нерентабельні.

Про це під час години запитань до уряду заявив міністр енергетики Ігор Насалик, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На деяких шахтах рентабельність тонни вугілля становить близько 25 тис грн, а вугілля скоро стане взагалі золотим. Найзбитковіші шахти - а їх 11-13 - доведеться взагалі закрити», - сказав Насалик.

Нагадаємо, що наразі у державній власності на контрольованій території України перебуває 36 працюючих шахт, які у переважній більшості дають вугілля марки Г (газове) низької якості, при тому що Україна відчуває дефіцит вугілля марки А (антрацитового), оскільки шахти, на яких видобувався антрацит, залишились на окупованій території Донбасу. 

«Укрінформ»: А оце – дуже небезпечно з огляду на соціальну напруженість в суспільстві, помноженій ще й на війну. Будемо сподіватися, що у держави знайдеться необхідна кількість грошей і толкових менеджерів, щоби безпечно провести цей надскладний маневр.

13.20 ProZorro: покладено край першим маніпуляціям

У системі електронних торгів ProZorro, завдяки технічній співпраці з Єдиним веб-порталом використання публічних коштів E-Data та пошуково-аналітичною системою 007, з'явилася функція перевірки платежів, яка унеможливить маніпуляції з платежами.

Про це заявив на прес-конференції заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами Нефьодова, зараз у системі через відсутність цієї функції існують маніпуляції з платежами.

«Чому це важливо? Існує варіант маніпуляції, пов'язаний з тим, що постачальник каже одному, що заплатить протягом одного дня, а решті - що грошей будете чекати за три місяці, якщо отримаєте їх взагалі. А тепер у нас є можливість перевіряти, яким чином виконуються платежі і статистично визначати дуже креативних замовників, які пропонують комусь пільгові чи особливі умови оплати», - зазначив заступник міністра.

"Укрінформ": Не встигли ми прокоментувати (див. 9.32) можливість маніпуляцій в системі держзакупівель ProZorro, а воно, виявляється, так і є! Втім, розробники, молодці, упіймали злодюжок за руку! Респект! Але в жодному разі не можна «почивати на лаврах»: вони уже щось новеньке придумують!

13.32 Справу «діамантових прокурорів» ведуть до виправдувального вироку?

Голосіївський суд Києва продовжив розгляд справи за обвинуваченням у хабарництві екс-заступника начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна, екс-заступника прокурора Київщини Олександра Корнійця та підприємця Валерія Гібаленка.

Про це повідомив головуючий суддя Дмитро Валігура, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Слухання справи перенести на 3 серпня», - сказав суддя.

Сьогодні, 15 липня, у ході судового засідання було заслухано чотирьох свідків. Зокрема, це працівники фірм, від яких, нібито, прокуратура вимагала хабар. Свідки заявили, що вони не знайомі з підсудними і ніколи їх не бачили.

Один з підозрюваних Володимир Шапакін стверджує, що перебуваючи на посаді першого заступника начальника головного слідчого управління ГПУ, він не користувався службовим становищем і не втручався в стан справ, в чому його зараз звинувачують.

«Ніяких вказівок слідчим я не давав. В мої обов'язки входило заслуховування стану слідства в кримінальних справах», - говорить Шапакін.

«Укрінформ»: А ви думаєте навіщо було протягом цілого року в цій справі колупатися? А членів бригади слідчих, які «взяли» «діамантових прокурорів навіщо всіх позвільняли? Цікаво, що з цього приводу скаже нинішня, «луценківська» ГПУ.

14.23 Верховна Рада таки пішла на канікули

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закрив ранкове пленарне засідання та четверту сесію парламенту восьмого скликання. Наступна сесія розпочнеться 6 вересня.

"Відповідно до статті 83 Конституції України оголошую, що чергова п'ята сесія Верховної Ради України восьмого скликання розпочне свою роботу у вівторок, 6 вересня 2016 року, а четверту сесію Верховної Ради України восьмого скликання оголошую закритою", - сказав спікер. Разом з тим Парубій підкреслив, що наступного тижня народні депутати ще працюватимуть в комітетах.

Крім того, він наголосив, що у випадку необхідності зібратися позачергово, буде зібрано 150 підписів під відповідною постановою і Верховна Рада збереться на засідання.

«Укрінформ»: Що це означає? Давайте шукати позитив. Цирк з блокуванням трибуни тимошенківцями і ляшківцями «їде у відпустку». Технологія популізму і «підмазування мас» переміщається з екранів телевізорів – до сімейних кухонь, а бокс – в олімпійський Ріо. А ще – дострокових виборів у цьому році не буде, так само, як і виборів в ОРДЛО.

15.07 Україна скоро сама той газ – продаватиме!

Найпотужнішу котельню в Україні на твердому паливі (потужність 2,5 мГв) запустив сьогодні у Вінниці Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. Котельня обслуговуватиме два мікрорайони Вінниці, де проживає близько 8 тис. населення.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу з місця події.

«Україна надто енергозатратна країна, і ми цього свідомі. При якісній стратегії енергоефективності, зниженні споживання газу, збільшенні власного видобутку, модернізації та будівництві нових потужностей ми можемо стати експортерами. За підтримки уряду та місцевої влади на рівні стратегій енергоефективності ми зможемо знизити в 3-4 рази споживання енергії і її вартість. Реалізація спільно зі швейцарськими партнерами проекту у Вінниці, заходи з енергоощадності за два роки дозволили знизити споживання газу по Вінницькій області на 30 відсотків»,- сказав Гройсман.

За його словами, за цей же період по Україні споживання природного газу зменшилося на 7,2 мільярди кубометрів. Гройсман нагадав, що минулої середи уряд схвалив створення фонду з енергоефективності. «Такий унікальний проект, як у Вінниці, виконаний на такому високому рівні, може стати прикладом для всієї України»,- наголосив прем'єр-міністр.

«Укрінформ»: Як кажуть, хочеться плакати і вірити, що так воно і буде. Це без жартів. Дещо напружує лише той факт, що всі ці чудесні події і заяви трапились у Вінниці – рідному місці глави уряду, де пан Гройсман, крім того, ще й мером працював. Адже ж ми ще не забули про спроби побудови «світлого майбутнього в окремо взятому місті Єнакієвому…

16.46 Український футбол: продовження вільного падіння гарантоване?

Легендарний український форвард Андрій Шевченко став головним тренером національної збірної з футболу.

Таке рішення у п'ятницю, 15 липня, прийняв виконком ФФУ, повідомляє Укрінформ.

Кандидатура Шевченка була підтримана одноголосно усіма членами виконкому.

До тренерського штабу збірної країни увійшли італіець Мауро Тассотті та іспанець Рауль Ріанчо.

«Укрінформ»: Біда навіть не в тому, що в Шевченка взагалі немає тренерського досвіду і не в тому, що футбольний тренер такого рангу має бути особистістю, а з цим у екс-форварда серйозні проблеми.  Головна біда така: це призначення свідчить про те, що над проблемами українського футболу після феєрично ганебного провалу на Євро-2016 (0 очок, 0 забитих голів) ніхто не думав і, навіть, не збирався думати.

17.46 Олімпіада. Принципи. Війна. Гроші

Виконком Національного олімпійського комітету затвердив склад збірної України на XXXI літні Iгри-2016 у Ріо-де-Жанейро.

Від нашої країни у Бразилії виступлять 205 атлетів у 27-ми видах спорту, повідомляє Укрінформ.

«На сьогодні до складу команди входять 205 атлетів, які представляють 27 видів спорту. Крім того, у "списку очікування" Міжнародних федерацій водних видів спорту і каное перебувають ще п'ять українських плавців та екіпаж байдарки-двійки, які також мають потенційні шанси на участь в Іграх», - розповів президент НОК України Сергій Бубка.

Урочисті проводи олімпійської команди на Ігри в Ріо відбудуться на Софійській площі у Києві 23 липня.

Олімпійські ігри пройдуть з 5 по 21 серпня. Золоті медалісти у складі української команди отримають по 125 тис дол, срібна медаль оцінюється в 80 тис дол, бронзова - в 55 тис дол.

«Укрінформ»: На батьківщині Олімпіад – у стародавній Греції – на період Ігор припинялись усі війни. На початку олімпійського руху сучасності, якщо в світі лютувала війна (1916, 1940, 1944 р.р.) Ігри не проводились. А тепер – то все, виявляється, не проблема. І будуть представники агресорів іти по одній доріжці з командами країн-жертв агресії, а на вході до стадіону секьюріти проганятимуть десятки тисяч людей через «рамку»… І нікого це не зачіпатиме. Коли це почалось? Чи не тоді, коли за медалі почали платити великі гроші? Кажете, олімпійський принцип - не перемога головне, а участь? А як же з грошима? Втім, побажаємо українським атлетам перемог.

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-