18 липня. Пам’ятні дати

18 липня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні відсвяткував би своє 80-річчя класик українського кінематографу Юрій Іллєнко

Юрій Герасимович Іллєнко (1936–2010), український кінорежисер, кінооператор, сценарист. Народний артист України, лауреат премії ім. Т. Шевченка (1991). Цікаво, що сьогоднішня дата так би мовити «офіційна». Насправді ж Юрій Іллєнко народився 9 травня. Війну родина перебула в Сибіру. Батько, демобілізований із фронту інженер-будівельник, у 1946 році завербувався на роботу в Москву, щоб дати дітям гідну освіту. Юрій закінчив школу на робітничій околиці Москви і вступив до Всесоюзного державного інституту кінематографії на операторський факультет. Його дебют, як оператора, відбувся у фільмі Якова Сегеля «Прощавайте, голуби» у 1960 році. Але світову славу Іллєнку принесла операторська робота у стрічці Сергія Параджанова «Тіні забутих предків» (1964). Як режисер поставив стрічки: «Криниця для спраглих», «Білий птах з чорною ознакою», «Свято печеної картоплі», «Легенда про княгиню Ольгу», «Солом’яні дзвони», «Лебедине озеро. Зона». Одна з останніх робіт – «Молитва про гетьмана Мазепу» (2001), була показана на Берлінському міжнародному кінофестивалі. Завідував кафедрою кінорежисури у Київському інституті театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого. Роботи митця неодноразово були відзначені на різноманітних кінофестивалях, як вітчизняних, так і закордонних. Крім того, Юрій Іллєнко знявся у декількох фільмах, захоплювався живописом, написав книгу.

Сьогодні, за рішенням ООН, відзначається Міжнародний день Нельсона Мандели. Свято встановлено у 2009 році в день народження Нельсона Мандели (1918-2013), південноафриканського лідера, борця проти апартеїду, першого президента нерасової та демократичної ПАР (1994-1999), лауреата Нобелівської премії миру (1993). Південноафриканці називали його просто Мадіба. У 1952 році він організував разом з Олівером Тамбо першу в країні юридичну контору, де працювали лише одні темношкірі. В 1952 очолив Африканський національний конгрес (АНК) у провінції Трансвааль; за участь у русі проти расової дискримінації зазнав переслідувань. 27 років провів у в’язниці. Мандела був людиною, яка вчила своїх співвітчизників не боятися репресій, тиску держави, ув’язнення і разом з тим, пробачати колишнім кривдникам і гнобителям. А ще він був людиною, яка пожертвувала власною свободою, заради свободи інших. «Багато речей видаються примарними, нездійсненними доти, поки їх не починаєш робити. Не так вже й важко змінити суспільство – важко змінити себе… Жодна людина не народжується з ненавистю і зневагою до іншої людини через колір її шкіри, походження або релігію. Люди вчаться ненавидіти, і якщо вони можуть навчитися ненавидіти, треба намагатися навчити їх любові, адже любов набагато ближча людській природі…» (Нельсон Мандела)

Ювілеї дня:

205 років від дня народження Уїльяма Мейкпіса Теккерея (1811–1863), англійського письменника. Літературну діяльність почав як журналіст і художник-карикатурист. Автор повістей «Записки Жовтоплюша», «Звичайна історія», історичного роману «Кар’єра Баррі Ліндона», збірки нарисів «Книга снобів». А найвідоміший твір – роман «Ярмарок суєти» – гостра сатира на тогочасне суспільство.

135 років від дня народження Анрі П’єрон (1881-1964), французького психолога. З 1923 року - професор в Колеж де Франс. Засновник Інституту психології (1921) і Національного інституту праці і профорієнтації (1928). Автор праць з психофізіології відчуттів.

95 років від дня народження Джона Гершела Гленна (1921), першого американського астронавта, який здійснив 20 лютого 1962 року космічний політ навколо Землі на космічному кораблі «Меркурій». У 1974-1999 рр. сенатор від Демократичної партії. 29 жовтня – 7 листопада 1998 року здійснив політ у якості спеціаліста польоту шатла «Діскавері»; встановив світовий рекорд, здійснивши другий космічний політ у віці 77 років (перерва між польотами склала понад 36 років). У 1984 і 1988 рр. висувався кандидатом від Демократичної партії на пост президента США. Нагороджений п’ятьма хрестами «За визначні льотні заслуги», пам’ятними медалями, Космічною медаллю почесті Конгресу США.

78 років від дня народження Пола Верховена (1938), американського кінорежисера голландського походження. Народився Верховен в Амстердамі. Закінчив фізико-математичний факультет університету Лейдена. Отримав широку популярність завдяки ряду фантастичних фільмів і трилерів, які він зняв в США в 1980-х і 1990-х. Серед цих картин - «Робокоп» (1987), «Згадати все» (1990), «Основний інстинкт» (1992) і «Зоряний десант» (1997). При цьому до моменту переїзду в Америку Верховен вже був кінематографістом зі стажем: перші короткометражки він зняв на батьківщині ще на початку 1960-х років. Його повнометражну стрічку 1973 року - еротичну мелодраму «Турецькі солодощі» - часто називають кращим голландським фільмом всіх часів.

Роковини смерті:

65 років з дня смерті Миколи Васильовича Країнського (1869-1951), українського психіатра і психолога. Працював у психіатричній лікарні П.І. Ковалевського. З 1918 року – доцент кафедри невропатології та психіатрії Київського університету. В 1919 хворого Країнського перевезли до Новоросійська, а згодом на грецький остров Лемнос. Звідти Країнський переїхав до Югославії. З 1921 року – доцент кафедри психіатрії в Загребі, з 1928 – професор Бєлградського університету. У 1946 році повернувся на батьківщину і до кінця свого життя очолював біофізіологічну лабораторію Українського науково-дослідного психоневрологічного інституту. Відомі його праці з обміну речовин при епілепсії. Перший висунув гіпотезу про захисний характер епілептичного припадку, під час якого в організмі руйнуються накопичені отруйні речовини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-