15 липня. Пам’ятні дати

15 липня. Пам’ятні дати

Укрінформ
Сьогодні відзначається День українських миротворців

Свято встановлено постановою Верховної Ради України від 21 травня 2013 року № 292-VІІ. Саме цього дня у 1992 році з місії у Боснії розпочалася участь українських військових в операціях з підтримання миру і безпеки, які під егідою ООН, ОБСЄ, НАТО і ЄС проводяться в «гарячих точках» планети. Крім цього Дня, 29 травня в Україні святкується «Міжнародний день миротворців Організації Об’єднаних Націй». За ці роки понад 40 тисяч українських військовослужбовців взяли участь у міжнародних миротворчих операціях у різних регіонах планети - Косово, Боснії і Герцеговині, Анголі, Македонії, Гватемалі, Таджикистані, Афганістані, Хорватії, Кувейті, Сьєрра-Леоне, Придністров’ї, Іраку, Лівані, Ефіопії, Еритреї, Грузії, Судані, Кот-д’Івуарі, Демократичній Республіці Конго, тощо. Наразі, 521 військовослужбовець Збройних Сил України виконує завдання в 10 міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки у 8 країнах світу та районі Аб’єй (Судан).

Події дня:

100 років тому (1916) в Сіетлі (шт. Вашингтон, США) американський промисловець Вільям Боїнг (1881-1956) зареєстрував авіабудівну компанію під назвою «The Pacific Aero Products». З 1917 року – компанія «Boeing Airplane» – один з найбільших світових виробників авіаційної і космічної техніки.

Ювілеї дня:

410 років від дня народження Гарменса ван Рейна Рембрандта (1606-1669), голландського живописця і гравера. Твори Рембрандта сповнені життєвості, внутрішнього драматизму, філософського узагальнення, його творчість знаменує собою вершину розвитку голландського мистецтва XVII ст. Характерний художній засіб – застосування ефектів світлотіні. Художня спадщина митця напрочуд різноманітна. Це й портрети, натюрморти, пейзажі, жанрові сцени, картини на історичні, біблійні, міфологічні теми, був неперевершеним майстром малюнку та офорту. Серед найвідоміших творів – «Урок анатомії доктора Тюльпа», «Нічна варта», «Старійшини суконного цеху», або т.з. «Синдики», «Повернення блудного сина», офорти («Сліпий Товій»), автопортрети. Наразі найбільші колекції творів Рембрандта представлені в провідних музеях світу: в амстердамському Рейксмузеї, в Національній галереї Лондона, Берлінській картинній галереї, Дрезденській картинній галереї, в Луврі, Національному музеї Швеції. Найбільша експозиція гравюр художника знаходиться в будинку-музеї Рембрандта в Амстердамі.

70 років від дня народження Хассанала Болкіяха (1946), султана Брунею-Даруссаламу (проголошений 4 жовтня 1967 року, коронований 1 серпня 1968), 29-й нащадок у правлячій династії Болкіах. За даними авторитетного журналу «Форбс», є одним із найбагатших правителів світу. У 2004 році був з офіційним візитом в Україні; серед численних нагород султана є й українські: орден князя Ярослава Мудрого (2004) та орден «За заслуги».

55 років від дня народження Фореста Уітакера (1961), популярного американського кіноактора, кінопродюсера. Знявся у фільмах «Птаха» (приз МКФ у Каннах за кращу чоловічу роль, 1988), «Швидка допомога», «Дим», «Пес-привид – шлях самурая», «Останній король Шотландії» («Оскар» за кращу чоловічу роль, 2006; «Золотий глобус», 2007; премія BAFTA, 2007), «Мисливці на драконів», «Королі вулиць».

Роковини смерті:

День пам’яті Володимира Святославовича (після хрещення – Василій; прибл. 960-1015), князя Київського з 980 року, державного і політичного діяча Давньої Русі, святого православної церкви. Про життя князя Володимира Святославовича відомо насправді не надто багато. Все, що ми знаємо – це свідчення літописів, найважливіший з яких «Повість временних літ» з’явився лише на початку ХІІ століття. При цьому варто пам’ятати також про те, що літопис є не тільки документом, а й літературною пам’яткою – отже, там трапляється чимало літературних містифікацій та вигадок. Приміром, літопис змальовує Володимира в такий спосіб, що у ньому немов були дві душі: поганська і християнська. До хрещення у нього були декілька гаремів з 800 наложницями, він приносив дитячі жертви поганським богам, був людиною войовничою, жорстокою й надзвичайно розгнузданою, а ось Володимир-християнин вирізнявся лагідністю й милосердям, любив мир, лад і спокій, проводив час у молитвах і був таким побожним, що навіть злочинців боявся карати. Володимир був позашлюбним сином київського князя Святослава Ігоревича та Малуші – ключниці матері Святослава княгині Ольги. Відомо, що князь був багато разів одружений, згідно з «Повістю временних літ» мав 12 синів і 9 доньок. Київський престол він здобув у результаті боротьби зі старшим братом Ярополком, якого, за наказом Володимира, вбили два варяги, що були у нього на службі. У роки князювання Володимира Святославовича в основних рисах завершилося об’єднання Давньоруської держави. Він також провів адміністративну реформу, замінивши у центрах основних руських земель племінних вождів (що здавна сиділи там і постійно прагнули автономії) на посадників – своїх синів і довірених бояр. Внаслідок цього була забезпечена територіальна єдність держави. Володимир реформував законодавство, доповнивши й розвинувши відповідно до вимог часу старий «Закон Руський». Новий, також усний, правовий кодекс одержав назву «Устав Землений». Звісно, надзвичайно важливе значення мали релігійні реформи Володимира. Християнізація Русі означала входження її до світової християнської спільноти, віднайдення нею свого місця в співдружності християнських держав. В очах Візантії прийняття Руссю християнства остаточно закріпило легітимність влади київських князів. Християнство стало потужним поштовхом для розвитку освіти й культури: почали відкриватися школи, в Києві було збудовано головний храм Русі – Десятинну церкву Богородиці (996). Володимир почав карбувати золоті та срібні монети зі своїм зображенням. В останні роки життя князя, проти нього піднялися небіж Святополк Ярополчич (князь Турівський, прозваний народом «Окаянним») і син Ярослав (згодом Ярослав Мудрий), що був посадником у Новгороді. У розпалі підготовки походу на Ярослава й помер Володимир. Його смерть київські бояри приховували, боячись, що про це дізнається ненависний Святополк. Але той дізнався, підступно вбив улюблених синів Володимира князів Бориса і Гліба й захопив київський престол.

140 років з дня смерті Александра Фредро (1793-1876), польського драматурга. З 1875 року жив у Львові. Визнання принесла йому комедійно-сатирична п’єса «Пан Гельдгаб». Психологічно-побутові картини з життя провінційної шляхти реалістично відтворив у комедіях «Дами й гусари», «Пан Йов’яльський», «Помста», «Довічна рента». Його п’єси й сьогодні входять до репертуару польських театрів. Дід (по матері) митрополита Андрея Шептицького.

День пам’яті російського письменника і драматурга, світового класика Антона Павловича Чехова (1860-1904).

100 років від дня смерті Іллі Ілліча Мечникова (1845-1916), українського біолога, одного з основоположників ембріології, порівняльної патології, імунології і мікробіології. Родом Ілля Мечников з Харківщини, випускник Харківського університету. Професор Новоросійського університету в Одесі. За відкриття явища фагоцитозу вченому була присуджена Нобелівська премія з фізіології та медицини (1908 р.; спільно з П. Ерліхом). Засновник (разом з Миколою Федоровичем Гамалією) і керівник першої вітчизняної і другої в Європі (першою була Пастерівська в Парижі) бактеорологічної станції (в Одесі). Останні 28 років жив і працював у Парижі, очолював лабораторію в інституті Луї Пастера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-