14 липня: найважливіше за день

14 липня: найважливіше за день

Укрінформ
Канцлер Німеччини отримуватиме ще більшу зарплату. Росія хоче мати нову балістичну ракету. Крапка в історії Кіровограда. «Антитарифний фронт» зміцнюється

00.59 Стало відомо, яка зарплата у Меркель

Канцлер ФРН Ангела Меркель і члени уряду, як і всі держслужбовці, отримуватимуть більшу зарплатню.

«Фередальний уряд у середу схвалив законопроект, згідно з яким оклади зайнятих на державній службі, включаючи членів Кабінету, будуть підвищені», - інформація видання Tagesspiegel.

Канцлер отримуватиме на 828 євро в місяць більше – 18 820 євро замість нинішніх 17 992. Члени федерального кабінету міністрів будуть отримувати близько 15 280 євро на місяць замість 14 608.

«Укрінформ»: От за такі, хай нас вибачають українські пенсіонери, смішні гроші доводиться нести відповідальність за долю Німеччини,Європи, світу… А тут Путін і спокушає: можу, мовляв, підкинути «на булавки». Як, зокрема, і «підкидує» деяким європейським політиком, що Україна, до речі, одразу й відчуває по їхнім заявам і, наприклад, візитам до окупованого Криму. Ні, ми не сумніваємось, Ангела не візьме! Але все одно сумно.

02.40 Що саме шокувало Карла Більдта у Борисі Джонсоні?

Екс-міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт відреагував на призначення екс-мера Лондона Бориса Джонсона міністром закордонних справ Британії

Своїми першими коментарями з приводу вибору урядовців новим прем'єр-міністром Британії Терезою Мей Більдт поділився у своєму аккаунті у Twitter. «Як би я хотів, щоб це було жартом. Але боюся, що це не так. Вихід за виходом», - наголосив Більдт.

«Укрінформ»: Як все-таки змінюються у сучасному світі акценти! Ще років 20 тому, після призначення Бориса Джонсона міністром закордонних справ Британії, основну б увагу звертали на те, що він є відкритим геєм. Але головне не перше і не друге, а те що Борис Джонсон належить до тих людей, які чого прагнуть, того і добиваються, не зважаючи на незгодних. Питання: чи є така якість найкращою для дипломата №1?

06.08 Столтенберг і Штайнмайер по різному підсумували саміт НАТО - Росія

Глава МЗС ФРН Франк-Вальтер Штайнмайер привітав підсумки засідання ради НАТО - Росія, що відбулося в середу, назвавши їх корисними.

Його позицію виклало Міністерство закордонних справ Німеччини, передає кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Я вітаю те, що всього через кілька днів після саміту у Варшаві відбулося засідання Ради НАТО - Росія, яке, як ми чули, було конструктивним», - заявив Штайнмайер.

Він нагадав, що під час зустрічі мова йшла, насамперед, про те, щоб відкрито говорити один з одним про питання транспарентності та скорочення ризиків. У цьому контексті, за словами дипломата, НАТО виклало російській стороні своє рішення саміту у Варшаві.

Примітно, що Генсек альянсу Йенс Столтенберг куди критичніше оцінив результат зустрічі.

«Атмосфера на засіданні була хороша, але ми не прийшли до згоди», - підбив він підсумок, маючи на увазі, в тому числі, і відсутність консенсусу щодо українського питання.

«Укрінформ»: Читаємо між рядків. Оскільки Столтенберг все ж таки очільник НАТО, то його заява має більшу вагу, ніж дипломатичні реверанси Штайнмайера – давнього «русофіла», на якого в Україні звикли дивитися з підозрою. Висновок: НАТО нас таки підтримує.

08.09 Росія приступила до розробки нової ядерної «дубини»

Російський державний ракетний центр імені академіка В.П. Макєєва отримав держконтракт на розробку нової балістичної ракети. Про це повідомляють «Известия».

Ймовірно, ракета створюється під перспективні атомні підводні човни п'ятого покоління «Хаскі».

«На даний момент ми виконуємо кілька контрактів з Міноборони з розробки сухопутних і морських балістичних ракет. Це нова важка балістична ракета «Сармат» для поновлення сухопутного угруповання, а також дослідно-конструкторські роботи по новій перспективній машині», - заявив гендиректор і головний конструктор ГРЦ Володимир Дегтяр.

Як пояснили в військово-промисловій комісії РФ, мова може йти про нову морську балістичну ракету, яка прийде на зміну розробленій в Московському інституті теплотехніки новітній стратегічній системі «Булава».

Ця ракета створюється для озброєння стратегічних атомних підводних човнів 955 проекту типу «Борей», що відносяться до четвертого покоління.

«Укрінформ»: Якщо хтось з літніх людей забув, а хтось з молоді не знає, то це й називається терміном «гонка озброєнь». Попередню гонку відстала імперська Росія ( в реінкарнації СРСР ) не витримала – розвалилася. Результат нинішнього рецидиву очевидний: розвалиться і Російська федерація. Але не забуваймо про те, що РФ нині шантажує цивілізований світ і Україну саме тими озброєннями, які були розроблені ще тоді, у 1950-х-1980-х. Отже, у чиї руки потраплять нові ракети? Саме це є ключовим питанням.

08.36 Клінтон переможе? На жаль, не факт

Кандидат у президенти США від демократичної партії Гілларі Клінтон втратила переможні електоральні позиції перед республіканцем Дональдом Трампом принаймні в трьох американських штатах.

Про це зазначає американське центральне видання USA Today.

«Трамп або трохи випереджає, або має нічию в суперництві з кандидаткою від демократів Гілларі Клінтон на трьох ключових полях бою», - зазначає видання, посилаючись на останні результати соцопитувань Університету Куінніпіак, оприлюднених в середу.

Зокрема, як підкреслює газета, у штаті Флорида Трамп отримав перевагу над Клінтон з результатом 42% проти 39% (у порівнянні 47%-39% на користь демократки наприкінці червня). Така ж картина – в штаті Огайо, де зараз мільярдера готові підтримати 43% проти 41% (минулого місяця Клінтон перемагала 42%-41). У штаті Пенсильванія рахунок залишається рівним - 41% проти 41%. При цьому однією з головних поразок демократичного кандидата називається скандал з електронним листуванням Гілларі Клінтон за часів її перебування на посаді державного секретаря.

Водночас, інші опитування показують дещо відмінні результати підтримки кандидатів. Так, соціологічне дослідження NBC News/Wall Street Journal/Marist, проведене в Пенсильванії й оприлюднене також у середу, показало тверду перевагу Клінтон з результатом 45% проти 36%. У Огайо, за результатами соціологів, підтримка між кандидатами рівна – по 39%.

«Укрінформ»: Щось ніби «клацнуло» і – перемінилося настрої в електоральних настроях у провідних демократіях світу. Перемагають, або близькі до перемоги, саме діячі типу Дональда Трампа – неосвічені, непередбачувані, не готові до відповідальної місії популісти і вискочки. Ще недавно слова про можливу перемогу Трампа на президентських виборах у США викликали лише поблажливу посмішку. А тепер… Це тривожно, це  небезпечно.

10.38 Призначення в новому уряді Великої Британії: нічого, крім логіки

На посаду державного секретаря, який відповідатиме за вихід Великої Британії зі складу ЄС, призначений член британського парламенту від консерваторів євроскептик Девід Девіс.

«Королева схвалила призначення члена парламенту Девіда Девіса на посаду державного секретаря, відповідального за вихід з Європейського Союзу», - йдеться у повідомленні.

За словами Девіса, він хотів би запустити процес виходу з ЄС у рамках 50-ї статті Лісабонського договору до кінця поточного року або на початку наступного, пише Financial Times.

Як відомо, Девіс є одним із тих парламентарів, хто найдовше дотримується євроскептичних поглядів. У 2005 році він програв Девіду Камерону у боротьбі за пост лідера Консервативної партії та провів п'ять років в якості тіньового міністра внутрішніх справ. Крім цього, протягом 1994-1997 років Девіс займав пост міністра у справах Європи в уряді Джона Мейджора.

«Укрінформ»: А кого ще призначати на таку посаду, як не євроскептика? Тим більше, що й дня не проходить, щоб з-за Ла-Маншу (який на островах називають лише Англійським каналом) не донісся чергових заклик до Британії чимшвидше забиратися з ЄС. Це, навіть, схоже на якусь гру, партію в політичних шахах з непередбачуваним фіналом.

11.17 Кіровоград став Кропивницьким

Верховна Рада ухвалила рішення про перейменування міста Кіровоград на Кропивницький. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, за відповідну постанову № 4222 проголосували 238 нардепів.

Таке рішення ухвалили з метою приведення назви міста Кіровоград Кіровоградської області у відповідність із вимогами закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

«Укрінформ»: Кіровоград потрапив в ту саму ситуацію, що й Дніпропетровськ: закон треба виконувати, а повертати історичну, імперську назву – Єлізаветград – не можна. Нова назва – Кропивницький – невдала, з якого боку на неї не подивись. Чи приживеться?  Їй Богу, не заслужив основоположник українського театру у нащадків настільки недоречного «увічнення».

14:11 Над нардепами кружляє дрон

У сесійній залі під час розгляду за законопроект про Національну комісію з регулювання в енергетиці та комунальних послуг запустили дрона.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, деякі депутати кажуть, що це зробив представник фракції «Батьківщини» Ігор Луценко.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що розцінює запуск дрона у сесійній залі як спробу зірвати засідання парламенту. Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко звернулася до Регламентного комітету з проханням розглянути на засіданні ситуацію із запуском дрона в сесійній залі парламенту: «Ми повинні з вами, шановні народні депутати, не дозволяти пройдам, які випадково опинилися в сесійній залі, перетворювати вищий законодавчий орган - парламент на цирк. Подібне уявити у сесійній залі будь-якого європейського парламенту неможливо. Цей літальний апарат-безпілотник коштує 3 тисячі доларів. Сьогодні, коли щодня на фронті вбивають наших хлопців - це ганьба для людини, яка не на фронті, сміє його приносити, жувати жуйку і посміхатися...». Зокрема, вона закликала членів Регламентного комітету винести рішення про позбавлення порушників регламенту права брати участь мінімум у трьох пленарних засіданнях.

Укрінформ: Безперечно, дронам (або, якщо комусь так зрозуміліше – квадрокоптер) не місце у повітряному просторі Верховної Ради України – найвищого державного законодавчого органу. Вони там не принесуть жодної користі, тільки шкоду. Обурення спікера та першого віце-спікера справедливе. Хоча, виключно заради прискіпливого уточнення, скажемо: пан Парубій та пані Геращенко трішки перебільшують. Як беззбройний дрон може, приміром, заблокувати трибуну чи президію, коли її охороняють аж ніяк не полохливі депутати, що пройшли АТО? Чи якось інакше зірвати роботу депутатів? А «цирком» наш парламент, на жаль, часто називають ще з тих часів, коли слів «дрон» і «квадрокоптер» ще не було в словнику української мови. І ще: позбавлення права участі у пленарних засіданнях, з огляду на те, що спікеру доводиться нині мало не щодня достроково закривати ці засідання через відсутність депутатів, виглядає швидше нагородою, а не покаранням.

15:05 Ембарго Росії не заважає ЄС нарощувати експорт продовольства

Євросоюз залишається найбільшим у світі експортером агропромислової продукції. Такі дані за 2015 рік оприлюднила у своїй доповіді Єврокомісія, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Незважаючи на те, що деякі країни-члени і сектори все ще відчувають негативний вплив заборони з боку Росії, а також незважаючи на низькі ціни на світових ринках, загалом показники агропромислового експорту ЄС у 2015 році були позитивними», - заявили у Єврокомісії.

За даними доповіді, у 2015 році експорт Євросоюзу у цій сфері сягнув 129 млрд. євро. Це засвідчило річне зростання на 5,7%, що забезпечило перше місце ЄС серед світових експортерів агропромислової продукції.

Укрінформ: Подібні новини – це не про «москалів», які жорстоко прорахувалися, розраховуючи, що без їхнього ринку європейські селяни впадуть у злидні. Це – про наївні сподівання тих українців, які думають, що Європа дуже потребує наших харчів. Не потребує, їй своїх ніде дівати. А якщо потребує – то лише сільськогосподарську сировину за найнижчими цінами. Основний ринок продукції наших світової слави чорноземів – далекі Африка, Азія та… Росія. Агресора ми, звісно, годувати не повинні, про це не може бути й мови. Шляхи до Азії та Африки ще треба вторувати, а це довгий і складний процес. Залишається… Україна. Так, саме забезпечення українців дешевими та якісними харчами – справа, гідна і першочергова для наших землеробів (і влади). Почати можна, приміром, з встановлення жорсткого контролю за зберіганням і якістю продукції у продуктових супермаркетах, щоб там нам не підсовували зіпсовані товари.

15:05 Міськрада Львова назвала нові тарифи на ЖКП «неконституційними»

Львівська міськрада прийняла ухвалу, що тарифна політика уряду несправедлива та неконституційна без підвищення рівня зарплат. Про це йдеться в ухвалі, прийнятій 14 липня на сесії міськради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Львівська міська рада на сесії 14 липня прийняла ухвалу «Про неконституційність та несправедливість підняття величини тарифів на комунальні послуги для населення без підвищення розміру мінімальної заробітної плати та пенсії». За відповідну ухвалу з редакційними правками проголосувало 44 депутати», - зазначила начальник юридичного управління міськради Гелена Пайонкевич. За її словами, львівські депутати вимагають у влади переглянути тарифну політику в державі. Також вони просять органи місцевого самоврядування інших міст і сіл долучитися до визнання таких дій влади неконституційними.

Як відомо, подібні рішення ухвалили міськради Києва та Дніпра.

Укрінформ: Питання тарифів, чи його порушують популісти, чи щирі захисники народу – неважливо, повільно, але неухильно стає політичним питанням № 1 в Україні. Зрештою, це логічно: люди вважають завданням влади насамперед забезпечити їм добробут і безпеку, а не впіймати «на гарячому» зайвого корупціонера-хабарника (прямий зв'язок між першим і другим бачать, м’яко кажучи, далеко не всі пересічні українці). Міськради таких великих міст з різних регіонів країни, як Київ, Дніпро, Львів (далі список тільки розширюватиметься, сьогодні й Житомир долучився) – це серйозний політичний фактор, який влада не може просто проігнорувати. Тож, як кажуть літератори, сюжет закручується, кульмінація вже близько, і якою буде розв’язка?

16:36 Софію Київську та Лавру залишили у списку ЮНЕСКО

ЮНЕСКО залишила у списку Всесвітньої спадщини Софію Київську та Києво-Печерську лавру.

Про це заявив заступник голови КМДА Олексій Резніков, який перебував у складі української делегації на 40-ій сесії ЮНЕСКО у Стамбулі, повідомляє прес-служба міської влади. 

«Було дуже гаряче обговорення. Гостро стояло питання про внесення Софії Київської та Лаври до переліку об’єктів, що є під загрозою. Ми отримали попередження, але змогли відстояти своє місце в списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО», – розповів Резніков.

Він додав, що питання будівництва на вул. Гончара, 17-23 й досі є актуальним для ЮНЕСКО. «Восени до Києва приїде моніторингова комісія, яка перевірятиме всі забудови в буферній зоні. Якщо порушення не будуть усунені, то на 41-й сесії, що відбудеться наступного року, буде знову порушено питання про включення зазначених об’єктів до списку тих, що під загрозою», - поінформував Резніков.

За словами заступника голови КМДА, також була дискусія щодо будівлі на Кловському узвозі, яка порушує лінію горизонту Лаври. «Ми пояснили, що Кловський узвіз не в буферній зоні, хоча визнаємо, що ця будівля спотворює горизонт», – сказав Резніков.

Укрінформ: На цю новину можна дивитися з різних сторін. Перша: дуже добре, що київська влада нарешті звернула увагу на Софію та Лавру, і ЮНЕСКО не ставить (принаймні – поки що) питання так, що ці шедеври культури у нас під загрозою. Ура. Друга: дожилися, що Лавру і Софію треба рятувати, і ЮНЕСКО змушує нашу владу піклуватися про наші ж національні святині. Ганьба. І те, і те буде правдою. Вибирайте свою.

18:08 У Києві з сейфів клієнтів банку зникли мільйони

Столичні правоохоронці з'ясовують обставини зникнення з банку семи мільйонів гривень. Про це повідомляє Відділ комунікації поліції Києва.

«Подія сталася опівдні, коли до фінансової установи звернулися клієнти з вимогою видати цінні речі, які зберігалися в цьому закладі. Коли менеджер банку направився до приміщення, де під охороною знаходилися цінності клієнтів, то виявив відкритими кілька індивідуальних сейфів і... зникнення семи мільйонів гривень», - йдеться у повідомленні.

Для з’ясування обставин на місце події викликали поліцію. Встановлено, що незадовго до відвідин останніх клієнтів до спецприміщення, де розташовані  індивідуальні сейфи, заходив чоловік, який зберігав там свої речі. Після його виходу менеджер відразу зачинила двері. Про те, що зникли гроші, працівники банку дізналися через кілька хвилин, коли до них звернулися інші відвідувачі.

Укрінформ: Який саме банк пограбували – поліція не каже. Зрозуміло, щоб не викликати згубну для фінансової системи країни паніку у банківській сфері. Раптом усі клієнти кинуться забирати свої гроші та цінності, якщо у банку їх можна так елементарно вкрасти. Тільки чи допоможе поліцейська передбачливість, якщо запанікують клієнти усіх банків одразу? Може, навпаки, треба було вказати конкретний банк – хай вже він один банкрутує, раз там такі роззяви, а не вся фінансова система країни? Хоча, з іншого боку, може виникнути так званий «ефект доміно», який дуже часто спрацьовує саме там, де йдеться про зберігання грошей. Ось і спробуй тут не помилитися.

Огляд Сергія Тихого, Юрія Сандула

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-