У мережу виклали зйомки маєтків трьох київських суддів

У мережу виклали зйомки маєтків трьох київських суддів

Відео
Укрінформ
Всеукраїнське об'єднання "Автомайдан" розпочало новий проект PROSUD, на якому вже оприлюднена інформація та відео про трьох київських суддів.

Про це повідомила активістка Автомайдану Катерина Бутко під час презентації проекту в Українському кризовому медіа-центрі.

"На відео показані будинки судді Апеляційного суду міста Києва Дмитра Сокуренка, судді апеляційного суду Київської області Миколи Авраменка, судді Київського апеляційного господарського суду Людмили Гарник", - сказала Бутко, коментуючи відео і результати розслідування активістів. 

Щодо судді Сокуренка вона уточнила, що згідно з декларацією його дохід - це зарплата судді, будинок на Печерських пагорбах, актуальна ціна якого, за словами експертів, - 31 млн грн, або 114 річних зарплат Сокуренка. Окрім маєтка на Печерську, активісти також знайшли квартиру на вул. Івана Мазепи, якої  немає в декларації. Сокуренко відомий тим, що саме він зняв арешт із коштів судді Вищого господарського суду Ємельянова - 13 млн франків.

Про суддю Авраменка Бутко повідомила, що задекларовані ним доходи в 2014 році - це майже 2 млн грн, при цьому зарплата склала 250 тис. грн. Будинок, який належить дружині судді, не внесений у декларацію, оскільки вважається незавершеним будівництвом. Біля будинку помічене авто Toyota Sequoia. Незважаючи на те, що, крім цього будинку, родина Авраменків володіє двома квартирами у Броварах, в 2014 році суддя отримав 1 млн 711 тис. грн з бюджету за рішенням Європейського суду на придбання квартири в Шевченківському районі столиці. Окрім нього, у 2008 році ще 17 суддів також отримали за рішенням суду кошти на придбання квартир у Шевченківському районі. Загальна сума виділених коштів з бюджету становить 31 млн грн. Авраменко успішно пройшов кваліфікаційне оцінювання.

Стосовно судді Гарник, то, за словами Бутко, за даними декларації, основний її дохід - це зарплата. Вона має будинок в Одесі на 355 кв.м, актуальна ціна якого - мінімум 500 тис. дол. або 57 її річних зарплат. Також згідно з декларацією у 2013 році Гарник поклала в банк понад 4 млн грн. Вона не змогла пояснити комісії при первинному кваліфікаційному оцінюванні, звідки в неї ці кошти, і оцінювання  не пройшла, але матиме шанс пройти його через півроку. Гарник володіє також квартирою в Києві та двома квартирами в Одесі, одна з яких незадекларована.

Як зазначила Бутко, проект PROSUD спрямований на контроль за діяльністю суддів та аналіз їх професійного і майнового стану.

"Мета проекту - збір та аналіз інформації і активізація суспільства задля очищення судової системи від непорядних суддів. Дані публікуватимуться на сайті проекту. Тут уже зібрана база із 7766 суддів - щодо майна та статків суддів та їх родин, яка опирається на декларації. Тут буде опублікована статистична інформація щодо професійної діяльності суддів - кількість справ, кількість скарг тощо. Сайт міститиме дані про суддів, які виносили неправомірні рішення під час Майдану, відстежуватиме одіозні справи", - сказала Бутко. Вона запевнила при цьому, що на сайті буде виключно перевірена інформація з посиланнями на документи і перевіркою фактичного їхнього стану.

фото: PROSUD

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-