13 липня: найважливіше за день

13 липня: найважливіше за день

Укрінформ
Будинок, де народився Гітлер, націоналізували. Прогноз на виступ українських олімпійців. Народні депутати знову достроково розбіглися.

00.21 США: мінус дві соті відсотка

Міжнародний валютний фонд (МВФ) погіршив прогноз зростання економіки США до 2,2% у 2016 році. Про це йдеться в новому прогнозі МВФ.

Згідно з оцінкою фонду, в поточному році економіка США виросте на 2,2%, а не на 2,4%, як прогнозувалося раніше. У той же час експерти зберегли прогноз динаміки економіки США в 2017 році, зростання якої очікується на рівні 2,5% ВВП.

У МВФ відзначили, що основними ризиками для економіки США є старіння населення, зношеність інфраструктури та зниження чисельності середнього класу до мінімального за 30 років значення.

«Укрінформ»: Гарна новина для того, щоб порівняти масштаби. Оці дві соті зростання – це близько 3,5 млрд. доларів. При цьому весь ВВП України у 2015 р. – це 90 млрд. Іншими словами, вся економіка України – це пів відсотка американської. Але при цьому ми союзники, реально Сполучені Штати мають до України цілком прорахований стратегічний інтерес. Отака логіка, малята…

01.13 Гілларі Клінтон – поза підозрами

Генеральний прокурор США Лоретта Лінч ухилилася від прямих запитань конгресменів-республіканців під час слухань у Палаті представників, які намагалися добитися від неї пояснень, чому Міністерство юстиції відмовилося висувати звинувачення проти Гілларі Клінтон.

«…Генпрокурор Лінч ухиляється від відповідальності бути відвертою з Конгресом», - зауважив голова Комітету конгресмен-республіканець Боб Гудлейт.

Лінч розчарувала законодавців, не надавши їм прямої відповіді на запитання, сформульовані з явним натяком на те, що проти Гілларі Клінтон все ж має бути порушена справа через те, що вона використовувала приватний сервер для службового листування.

«Укрінформ»: Наші прокурори теж запам‘ятовуються народу тим, що впритул нічого не бачать, коли йдеться про високе начальство. Щоправда, привід тут, як для нас, то дещо смішний: якесь там електронне листування через приватний сервер. Але основне тут, мабуть, політична доцільність. Гілларі Клінтон – це єдиний шанс зупинити Трампа на президентських виборах. Як же її зачепиш?

4.10 Будинок «родини Гітлер» ще не знесений

Уряд Австрії прийняв рішення про відчуження будинку, в якому народився Адольф Гітлер. Про це повідомляє DW.

«Відтепер будинок, що знаходиться в Браунау-на-Інні, належатиме державі», - йдеться у повідомленні.

У вересні рішення про націоналізацію будівлі має схвалити парламент країни. Спеціально створена комісія прийме рішення про подальшу долю будівлі. Влада країни сподівається виключити ймовірність використання будинку  з метою пропаганди націонал-соціалізму.

На думку міністра внутрішніх справ країни Вольфганга Соботки, ідеальним варіантом стало б знесення будівлі. Однак перешкодити здійснити це рішення може закон з охорони історичних пам'яток. З 1993 року будівля входить в архітектурну групу Зальцбурзького передмістя і знаходиться, таким чином, під захистом закону.

Багаторічні переговори з нинішньою власницею будинку в Браунау-на-Інні не принесли результатів. Жінка відмовлялася прийняти будь-які пропозиції з боку держави про продаж будівлі, яка ось уже багато років пустує. Тепер їй буде виплачено компенсацію.

«Укрінформ»: Живучість зла. Ось уже 70 з лишком років людство намагається стерти з обличчя світу наслідки гітлеризму. А вони знову і знову проростають, мов зачаровані спори. Справа, мабуть, в тому, що можна знести будинок, але в жодному разі не можна «зносити» пам‘ять. Тому і стоїть досі неподалік від польського міста Кракова жахлива примара Аушвіца. Знищиш будинок, в якому народився Гітлер – його послідовники прийдуть поклонятися Бухенвальду і Треблінці. Добре, що хоча б на виду будуть…

05.29 Галактики теж бувають агресивними

Галактика UGC 1382, що знаходиться на відстані двох з половиною сотень мільйонів світлових років від Землі і довгий час вважалася абсолютно звичайним зоряним скупченням, здивувала вчених своєю агресивною поведінкою

Про це повідомили у NASA.

Як показали останні дослідження, галактика-франкенштейн UGC насправді в 10 разів більша, ніж думали вчені. Її діаметр досягає 718 тисяч світлових років, а це в 7 разів більше розмірів нашої галактики Чумацький шлях.

Фахівці привели сценарій, в якому UGC 1 382 утворилася із з’єднання між собою великої кількості карликових галактик мільярди років тому. Крім того, вчені вважають, що у UGC 1382 повинні бути «однокласники» - GLSB-галактики, вивчаючи які, астрономи хочуть розгадати таємницю появи таких незвичайних «зіркових мегаполісів».

«Укрінформ»: Трохи «глибокої філософії на мілині». Ми тут, бачте, блокуємо президії і обурюємося агресивною Росією, а там, на відстані, навіть страшно уявити якій, якась така сяка галактика захоплює сусідні скупчення зірок. І ще не відомо, який там між ними був підписаний Меморандум! Просто дивно, чому це Кремль досі не використав такий блискучий аргумент для виправдання своєї агресії. Але спокійно, співгромадяни! На пару-трійку мільярдів років справедливості вистачить. Так що повертай, Раша, Крим – Україні, і забирайтесь геть з Українського Донбасу!

06.57 Венесуелі тепер не вистачає «мистецтвознавців у військовому»

Президент Венесуели Ніколас Мадуро своїм указом зобов'язав армію координувати виробництво і розподіл продуктів харчування.

Указом створено спеціальне управління на чолі з міністром оборони, яке займеться забезпеченням поставок продуктів, повідомляє ВВС.

«Воно буде також займатися з'ясуванням того, як проводиться закупівля та розподіл продуктів харчування, ліків і предметів споживання», - наголошується в повідомленні. Згідно з документом, нові заходи викликані «економічною війною», яку, за словами Мадуро, ведуть проти режиму його політичні супротивники і бізнесмени за підтримки США.

«Укрінформ»: За логікою, президент Мадуро тепер має підключити військових ще й до операцій апендициту, літературного процесу і постановки балетних вистав. За всіма ознаками – це гостра фаза комуністичного кретинізму, після якої є два шляхи – або абсолютний концтабір, на кшталт Північної Кореї, або – початок швидкого кінця імпотентної диктатури. Побажаємо венесуельцям кращого!

08.35 «А вы, друзья, в чем не возите», а головне – звідки і куди

Росіяни відмовилися возити зброю і техніку бойовикам поїздами «РЖД». Терористів змусили відправляти в РФ за зброєю свої вагони.

Про це у Фейсбуці написав координатор групи «Інформаційний Спротив» Дмитро Тимчук.

«Бойовикам запропоновано використовувати для доставки вантажів з РФ свій рухомий склад», - зазначив він. «Зокрема, зазначено, що ВАТ «РЖД», що займається доставкою озброєння, палива і боєприпасів з Росії в окуповані райони Донбасу, буде скорочувати використання свого рухомого складу в цілях «маскування» допомоги РФ терористам», - повідомив координатор «ІС».

«Укрцінформ»: Де логіка, панове? Яке ще «маскування»? Яка різниця, що вагони будуть «днрівські», тобто вкрадені в України? Головне ЩО вони везуть, ЗВІДКИ і КУДИ? Якщо зброю і боєприпаси з Росії в ОРДЛО, то це ще одне підтвердження агресії «недоімперської» Росії проти суверенної України. Їх, цих доказів, уже є стільки, що дивує: чому ця кількість ніяк не переросте в якість? Чому агресія Росії досі не визнана юридично, на міжнародному рівні?

09.21 Порядок денний Верховної Ради України на середу, 13 липня

Народні депутати у середу розглянуть проект постанови про утворення Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради з питань стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій та Луганській областях. 

Це передбачено порядком денним парламенту на середу, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Депутати також планують розглянути ряд законопроектів щодо електронних комунікацій в Україні, проект закону про внесення зміни до статті 13 Закону України «Про охорону дитинства» щодо посилення соціального захисту багатодітних і прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до Закону України "Про житлово-комунальні послуги" щодо нарахування субсидій пенсіонерам та інвалідам».

У середу парламенту також запропоновано включити до порядку денного та прийняти рішення з приводу проекту постанови про звернення Верховної Ради України до Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо початку розгляду законопроекту № 5094 «Акт стабільності і демократії в Україні». 

«Укрінформ»: Ну, щодо «тимчасової комісії», то здається, ще не було випадку, коли така комісія, створена в українському парламенті, принесла хоча б якусь користь. Щодо решти пунктів – то цілком достойний перелік. Цікаво, які з них «доживуть» до кінця сесійного дня.

11.51 Верховна Рада: тепер і блокувати не треба

Голова Верховної Ради Андрій Парубій достроково закрив ранкове засідання парламенту.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення він оголосив після того, коли в результаті рейтингового голосування стало зрозуміло, що голосів для ухвалення рішень у сесійній залі недостатньо.

«Шановні колеги, зараз немає достатньої кількості голосів для прийняття рішень. Я бажаю усім сьогодні на комітетах попрацювати, провести профілактичні бесіди на фракціях, а завтра о 10-й годині я прошу вже з іншим рівнем відповідальності підійти в зал, аби змогли провести повноцінний робочий день. На цьому ранкове пленарне засідання Верховної Ради України оголошую закритим», - зазначив спікер.

«Укрінформ»: От, що і треба було довести! (див. попередній запис в огляді. Авт.) Довго чекати не довелось. Нашу Раду і блокувати не треба, вона сама собою не працює.

12.52 Ще один доказ того, що в Україні дуже багато зброї «на руках»

Під час проведення санкціонованого обшуку в одного із жителів Дніпропетровського району, який свого часу займався волонтерством, періодично відвідуючи зону проведення АТО, правоохоронці виявили та вилучили арсенал військової зброї.

Про це повідомили у відділі комунікації Головного управління Національної поліції у Дніпропетровській області.

«Чоловік зберігав на території домоволодіння близько 3000 набоїв різного калібру, тротилову шашку вагою 75 гр., одну гранату «Ф–1», чотири запали до гранат «УЗРГМ», більше 1 кг артилерійського пороху, 2 травматичні пістолети із явними внесеннями змін до конструкції, 1 магазин до автомату "Калашникова", 1 димову шашку «Білий дим». Свій скарб він розділив на частини та переховував у житловому будинку і «врем'янці», яка розташована на території домоволодіння», - йдеться в повідомленні.

Як з'ясували поліцейські, чоловік займався волонтерською діяльністю і періодично відвідував зону проведення АТО. Кілька разів поліцейські зупиняли його на блокпостах. Тоді при собі він мав зброю та боєприпаси , які тут же добровільно здавав.

«Укрінформ»: А взагалі-то, можна не сумніватися, що це далеко не весь «скарб», якщо чоловік таки «розділив його на частини». Тож, якщо є магазин від автомата, то десь і сам «Калашніков» переховується. Може, так шукали? Але головне - в тому, що зброї багато в країні. Дуже багато. І ми не маємо іншого виходу, ніж щомиті про це пам‘ятати.

13.47 Поганий знак: Україні знову прогнозують 16-те місце. Цього разу – на Олімпіаді в Ріо

Агентство Gracenote надало ймовірну таблицю неофіційного медального заліку майбутньої Олімпіади-2016 у Ріо-де-Жанейро.

Україна в списку Gracenote займає 16-е місце з 23-ма медалями. Команді українських олімпійців пророкують 6 золотих, 4 срібних і 13 бронзових нагород.

«Провісники» Gracenote вважають, що «золото» в Ріо завоює Ольга Харлан (фехтування), Олег Верняєв (гімнастика), Олена Костевич (кульова стрільба), Юлія Ткач (вільна боротьба) та Жан Беленюк (греко-римська боротьба).

Перше місце у загальному заліку віддали збірній США (41 «золото», 23 «срібла», 28 «бронз»), друге - Китаю (31-26-24), третє - Росії (20-23-20).

Нагадаємо, літні Олімпійські ігри в Ріо-де-Жанейро пройдуть з 5 по 21 серпня.

«Укрінформ»: Ні, звичайно, 16-те місце серед спортивних держав світу – це дуже пристойно. Але наше занепокоєння базується на тому, що перед недавнім футбольним Євро, збірній України пророкували… теж 16-те місце з 24-х. Тобто синьо-жовті мали вийти з групи і грати в 1/8 фіналу. А по факту ми зайняли останнє місце, не набравши жодного очка і не забивши жодного гола. Втішаємося тим, що зайняти останнє місце на Олімпійських іграх, де чимало країн буде представлено буквально кількома учасниками – буде більш ніж важко.

16.24 Кулик – знову на роботі

Апеляційний суд Києва у середу поновив на посаді військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, якого підозрюють у незаконному збагаченні. 

Про це інформує прес-служба Апеляційного суду Києва.

Як зазначається, за результатами апеляційного розгляду колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва постановила: «Апеляційну скаргу сторони захисту, подану в інтересах Кулика К.Г., задовольнити; ухвалу слідчого судді Солом’янського районного суду міста Києва від 04 липня 2016 року скасувати; постановити нову ухвалу, якою у задоволенні клопотання детектива Національного антикорупційного бюро України про відсторонення Кулика К.Г., який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 3682 Кримінального кодексу України, від посади військового прокурора сил АТО, керівника військової прокуратури сил АТО – відмовити».

Укрінформ: Подивіться, наскільки цікаво влаштоване у нас законодавство – в теорії і на практиці. Будь-яке рішення, будь-якого рівня може бути скасоване будь-яким судом. Але і ті, хто приймав це скасоване рішення, і ті, хто його скасовував - ніколи відповідальності не несуть. А ви кажете, чому це у нас усе так поволі?..

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-