12 липня: найважливіше за день

12 липня: найважливіше за день

Укрінформ
Австралійці кажуть, що СНІД вже перемогли. Черновецького «дістали» аж у Барселоні. В Україні імплантовано механічне серце.

02.53 Українці справно платять військовий збір

У перші 6 місяців 2016 року українці сплатили в державну скарбницю 5,3 млрд. грн.. військового збору.

Про це повідомила заступник директора департаменту податків і зборів з фізичних осіб Державної фіскальної служби Тетяна Федченко, передає прес-служба відомства.

«Враховуючи ситуацію на сході нашої країни, платники сумлінно сплачують військовий збір. До того ж і ставка 1,5% є не надто високою», – зазначила Федченко.

Для прикладу, за попередній, 2015 рік, громадяни України сплатили понад 9 млрд. грн. військового збору. Цього року фіксується зростання сплати військового збору порівняно з відповідним періодом минулого на 20%.

«На підвищення рівня надходжень вплинули заходи з детінізації економіки, зокрема, виявленню робітників, які отримують зарплатню «в конвертах» без сплати податків, а також підвищення рівня мінімальної зарплатні», – пояснила вона ці цифри.

«Укрінформ»: Цифри. 5,3 мільярда це, звісно, багато. А як вам 145 мільярдів дефіциту Пенсійного фонду, про які напередодні сказав прем‘єр Гройсман? Все відносно. Ну, от на 20% зросли платежі військового збору «виявленню робітників, які отримують зарплатню «в конвертах» без сплати податків, а також підвищення рівня мінімальної зарплатні». А у нас, взагалі-то, тіньова економіка оцінюється в 60-70%. От і рапортуйте про «успіхи»…

05.56 В Австралії заявляють про перемогу над СНІДом

Австралійським медикам вдалося істотно скоротити число хворих на СНІД людей на території своєї країни. Про це повідомляє телекомпанія ABC.

За словами фахівців, таких результатів вдалося досягти завдяки розробці і застосуванню спеціального антиретровірусного препарату. Препарат захищає людей з ВІЛ-інфекцією від кінцевої стадії захворювання - СНІДу. Застосовувати його почали в 1990-роках.

Якщо раніше в Австралії від смертельної хвороби в рік помирало близько тисячі чоловік, то тепер цей показник значно зменшився. Професор Ендрю Грюліч, керівник відділення епідеміології ВІЛ інституту Кірбі, розповів, що зараз в країні навіть відпала необхідність у моніторингу захворюваності. Австралійці, у яких діагностували СНІД, просто проходять курс лікування і більше не хворіють.

«Укрінформ»: Коли в 1970-1980 рр. всі заговорили про СНІД - чуму ХХ століття, хтось розумний спрогнозував: пройде кілька десятиліть – і людство, сконцентрувавши кошти і кращі голови,  переможе СНІД так само, як навчилось воно лікувати найстрашніші хвороби – тиф, сухоти, сифіліс… Так і сталося. Що це, як не гімн людині – вінцю природи?  Яка, до речі, крім того, винайшла атомну бомбу, педофілію і, скажімо, «Донецьку народну республіку»… До чого ж, одночасно, і важко, і легко жити з цим усвідомленням!

08.11 Сорос обнадіяв Європу і надавав Україні авансів

Інвестор Джордж Сорос описав у своїй колонці, що треба зробити для порятунку ЄС від розвалу після референдуму у Великій Британії. Про це повідомляє Російська служба ВВС.

Фінансист пише, що ЄС у жодному разі не повинен карати британських виборців за результати референдуму. Євросоюзу варто взяти до уваги, що британці серйозно занепокоєні недоліками у політичному устрої ЄС, пише Сорос. Замість того, щоб сприймати «брексіт» як розлучення, Брюссель повинен використовувати надану можливість і «наново винайти» ЄС, вважає фінансист. Сорос вважає, що європейські політики повинні вжити чотирьох виняткових заходів для порятунку ЄС.

По-перше, на його думку, необхідно чітко розмежувати членство в ЄС і в єврозоні. Країни, яким не пощастило увійти до єврозони, не повинні піддаватися дискримінації.

По-друге, слід на повну потужність використовувати незаймані кредитні ресурси ЄС.

По-третє, ЄС повинен збільшити оборонний потенціал для захисту від зовнішніх ворогів, які можуть скористатися з поточної слабкості Союзу. «Найбільший актив Євросоюзу - Україна, громадяни якої готові вмирати за свою країну. Захищаючи себе, вони також захищають ЄС - це рідкість в сьогоднішній Європі», - пише Сорос. При цьому інвестор вважає, що США надають більше підтримки Україні, ніж ЄС.

По четверте, Євросоюзу слід переглянути свою програму врегулювання міграційної кризи.

За його словами, якщо ЄС досягне успіху з цих питань, він стане Союзом, в якому люди захочуть залишитися.

«Укрінформ»: Тут уже можна перефразувати знаменитий український анекдот: Яка розумна людина, цей Джордж Сорос! І що це нам дало?

09.06 В Україні затримано чергових російських головорізів

На контрольному посту «Мар`їнка» прикордонники Краматорського загону затримали громадянина РФ, який перебував у рядах незаконних збройних формувань, так званої "ДНР".

Про це повідомляє прес-служба Державної прикордонної служби.

«У ході перевірки правоохоронці виявили у чоловіка паспорти громадян Російської Федерації та Республіки Південна Осетія, а також пропуск Донбаської юридичної академії», - йдеться у повідомленні. Правоохоронці встановили, що даний громадянин проходив службу в батальйоні «Восток» та проживав у Донецьку, де у нього виник конфлікт з поліцією «ДНР», в ході якого він застосував зброю. Після цього чоловік втік та вирішив добровільно здатись правоохоронним органам України.

«Укрінформ»: А напередодні ще кілька російських бандюків і військових було затримано в Україні. В зв‘язку з цим, укотре,  виникає «наївне» запитання: коли вже Росію буде визнано стороною конфлікту на міжнародному рівні? Від кого це залежить? Хто недороблює? Що треба зробити для цього?

10.16 У Раді продовжується гра «Хто перший президію заблокує»

Голова Верховної Ради Андрій Парубій відкрив ранкове пленарне засідання парламенту у вівторок. Як повідомляє кореспондент Укрінформу, в сесійній залі зареєструвалися 304 народні депутати. Представники фракцій коаліції охороняють трибуну й президію ВР від «тарифних блокувальників».

Нагадаємо, минулого тижня представники фракцій ВО "Батьківщина" та Радикальної партії Олега Ляшка за підтримки ряду представників партії "Сводоба" та позафракційних депутатів заблокували парламентську трибуну і президію. 6 липня, через блокування трибуни і президії ВР засідання парламенту не розпочалося.

7 липня, народні депутати від фракцій коаліції, колишні комбати оточили президію й трибуну ВР раніше за опозиціонерів, і пленарне засідання вдалося провести у штатному режимі, проте вже у п'ятницю, 8 липня, роботу парламенту знову було заблоковано, і засідання скасували.

«Укрінформ»: …А 12 липня уже, значить, знову коаліція рулить! На жаль, все це уже, навіть, на мильну оперу не тягне. Хіба що пора встановлювати в Раді військовий регламент: днювальних призначати, наряди поза чергою роздавати… Глядачам тоді буде трохи веселіше. Але не надовго.

11.57 Аласанія оформив мотоцикл за 22 хвилини. А ви?

Генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія на прохання міністра внутрішніх справ Арсена Авакова скористався сьогодні послугами першого в Україні сервісного центру МВС. Про це Аласанія розповів на церемонії відкриття центру у вівторок, 12 липня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я прийшов сюди як громадянин. Я засікав - 22 хвилини (на оформлення мотоцикла - ред.) і  жодних проблем я тут не отримав. Не знаю, наскільки вони були готові до мого візиту, але якщо кожний громадянин буде отримувати те саме - буде круто», - сказав Аласанія.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у свою чергу висловив надію, що через дев'ять місяців такі сервісні центри з'являться по всій країні, і цей етап реформи МВС буде завершено.

«Ми будемо видавати тут різноматнітні довідки від МВС, зокрема про несудимість тощо, а найближчим часом після певної корекції законодавства також зможемо оформлювати особисту зброю і цілий ряд інших позицій ми хочемо сюди передати», - повідомив він.

«Укрінформ»: Запам‘ятовуємо саме це  – «Не знаю, наскільки вони були готові до мого візиту» і «Якщо кожний громадянин». Щиро хочемо, щоби коли «через 9 місяців такі сервісні центри з'являться по всій країні» про подібні ключові слова, навіть, не думки не виникало. Але щоби так і було, - дуже важливо не послаблювати увагу.

12.09 Конституційний суд бореться: чи то за гроші, чи то за незалежність

Конституційний суд України визнав неконституційним надання Кабміну повноважень щодо визначення порядку та розмірів фінансування органів судової влади. Відповідне рішення Конституційного суду у вівторок офіційно оприлюднив голова суду Юрій Баулін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За його словами, КСУ вважає надання повноважень Кабміну визначати фінансування органів судової влади в межах наявних коштів в державному бюджеті звуженням гарантій незалежності судів, зокрема, щодо фінансування, що не відповідає частині 1 статті 129 Основного закону України.

«Укрінформ»: Воно, звісно, так і є: нема грошей – нема і «незалежності суддів». Тим більше, що грошей в судах стає все менше: люстрація, примусове оприлюднення доходів членів сімей, загроза постійного паралельного моніторингу офіційних доходів та видатків… А тут ще Кабмін хоче урізати! Горою на захист себе і своїх став Конституційний Суд. Ні, ніхто ж не проти, от якби не лізли весь час у голову ті согади! Це ж, фактично, той самий КС, який у 2011 р. скасував Конституцію 2004 р., дуже «незалежно» повернувши Януковичу повноваження, під які його у 2010-му ніхто не обирав. От якби зробити рокіровку: повернення гарантій незалежності суддів – під ваші запізнілі вибачення, панове, і довгождану відставку.

14.31 Черновецьких «беруть» у Барселоні

У Барселоні під час операції поліції за підозрою у відмиванні грошей затримано 11 осіб, у тому числі сина колишнього мера Києва Леоніда Черновецького.

Про це повідомляє іспанське видання El Mundo.

«Серед затриманих, переважно українських і російських громадян, які мешкають у Барселоні, - Степан Черновецький, син колишнього мера Києва Леоніда Черновецького», - йдеться у повідомленні.

Антикорупційна прокуратура оцінює у щонайменше 10 мільйонів євро суму грошей незаконного походження, вкладених у купівлю нерухомості для «відмивання». Гроші надходили з компаній, зареєстрованих переважно на Кіпрі і Британських Віргінських островах.

«Укрінформ»: Ну, не в Києві, так хоч у Барселоні. Некрасиво, звичайно, радіти, коли в людей горе, але що ж робити? От кияни скільки чекали, поки хоча б хтось з «команди Черновецького» понесе відповідальність за те, що нею скоєне в Києві. Хоч у Барселоні дочекалися. І нехай ті гроші повернуться в іспанський бюджет!

15.29 В Інституті серця вперше в Україні імплантовано механічне серце

Про це у Facebook написав лікар-кардіохірур Борис Тодуров.

«Ми зробили це! Перше механічне серце в Україні імплантовано в Інституті серця. Пацієнт щойно виїхав в реанімацію», - написав Тодуров.

Раніше Тодуров повідомив, що в Інститут звернувся 41-річний харків'янин Павло Дорошко з тяжкою серцевою недостатністю. Єдиний спосіб вижити з таким грізним діагнозом як дилатаційна кардіоміопатія – це пересадити донорське серце. Такі операції з трансплантації серця в нашій країні не проводять уже кілька років. Єдиний реальний шанс пацієнта продовжити час очікування донорського серця – це імплантувати йому механічне серце. Використання штучного механічного серця для хворих з тяжкою серцевою патологією збільшує їхні шанси вижити і дочекатися необхідного для трансплантації донорського органу.

На сьогоднішній день вартість такого механічного серця – 120 тис. євро. В Європі таких операцій уже здійснено понад 700.

«Укрінформ»: Фантастика! Нехай аж у восьмій сотні, але і Україна все ж таки залучається до неї.

18.04 Парубій закрив Раду через «нестачу» нардепів

Голова Верховної Ради Андрій Парубій закрив вечірнє пленарне засідання парламенту.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це він оголосив після того, як сигнальні голосування за законопроекти показали недостатню кількість для прийняття рішень народних депутатів у сесійній залі. Водночас спікер зазначив, що наступне пленарне засідання розпочнеться завтра о 10-й ранку, на ньому розглядатимуться питання про ратифікацію низки міждержавних угод.

Укрінформ: Це не означає, що депутати не хочуть працювати. Це просто «Батьківщина» та РПЛ знайшли хитрий спосіб обійти охорону, виставлену БПП та «Народним фронтом» біля трибуни та президії, і таки паралізувати роботу Верховної Ради. Незрозуміло, щоправда, чим вони звабили депутатів, щоб ті втекли з роботи? Треба розбиратися окремо.

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-