Польсько-українське протистояння

Польсько-українське протистояння "сорокових": документи ОУН і УПА виклали в мережу

Укрінформ
Історики виклали у вільний доступ 380 документів з теми польсько-українських відносин у 1942-1947 рр. Жорстокість взаємного протистояння, спроби переговорів між підпільними структурами двох народів і навіть співпраця - усе це відображено в українських джерелах.

Про це повідомляє прес-служба Українського інституту національної пам'яті.

"Український інститут національної пам'яті, Центр досліджень визвольного руху та Архів СБУ в рамках співпраці над електронним сервісом доступу до копій архівних матеріалів "Електронний архів визвольного руху" avr.org.ua публікують колекцію, присвячену польсько-українському протистоянню 1940-х років. У колекції - 380 документів, передусім із розсекречених архівів КГБ. Також великий блок матеріалів - із архіву Миколи Лебедя, одного з очільників українського визвольного руху. Багато років цей архів вважався втраченим, аж поки 2007 року не був переданий Центру досліджень визвольного руху. Інша його частина  зберігається в Гарвардському університеті", - йдеться в повідомленні.

Сучасні Західна Україна та Східна Польща - Холмщина, Волинь, Галичина, Надсяння та Лемківщина - території, де під час і після Другої світової війни велося польсько-українське протистояння.

"Головним завданням воюючих сторін було встановлення власного контролю над спірними теренами сучасної Східної Польщі та Західної України. Особливість цієї війни у війні - в тому, що вона була збройним протистоянням між не регулярними, а партизанськими формуваннями, активну участь у ній брало цивільне населення, яке або підтримувало одну зі сторін, або не мало жодної чітко окресленої політичної орієнтації і користувалося конфліктом як способом розв’язання власних непорозумінь. Ці причини зумовили вчинки обох сторін, які нині можуть бути кваліфіковані як воєнні злочини" -  пояснює історик, автор книги "Друга польсько-українська війна.1942-1947" Володимир В'ятрович.

Документи свідчать, що початком війни стали польські акції, спровоковані німецькими переселеннями на Холмщині в 1942 році. "Згодом війна перекинулася на Волинь, де набула неконтрольованого жодною зі сторін характеру селянської жакерії. Наступною ареною війни стала Галичина, де вона вилилася в завзяте, часом навіть фронтове, протистояння обох підпільних рухів - УПА і АК (Армія Крайова - ред.), а згодом ще й Надсяння і Лемківщина. Її завершальним акордом стала акція "Вісла" 1947 року, в рамках якої було депортовано близько 150 тисяч українців, що населяли східні райони відновленої після війни Польщі", - розповідає дослідник.

Тема польсько-українського протистояння часів Другої світової війни та у перші повоєнні роки останнім часом набула гострої актуальності та виразного політичного забарвлення. Натомість історики нагадують: перебіг конфлікту ще не достатньо вивчений науковцями, зокрема й через те, що доступ до архівів повністю Україна відкрила тільки торік.

Для того, аби розібратися в причинах, перебігові та наслідках взаємного конфлікту, український та польський інститути національної пам’яті у 2015 році створили спеціальний форум істориків, засідання якого відбуваються періодично в обох країнах, а фокусом роботи є саме зазначена тема.

Переглянути колекцію можна на сайті Електронного архіву визвольного руху. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-