11 липня: найважливіше за день

11 липня: найважливіше за день

Укрінформ
В Україні всерйоз взялися за дороги. Росія вже дійшла до маневрів зі стратегічними ракетами – далі «тренувати» вже нічого. У Британії – нові спроби зупинити Brexit

01.16 Венесуельцям дозволили їсти. Спочатку – за кордоном

Тисячі громадян Венесуели перетнули кордон з Колумбією після того, як венесуельська влада відкрила кордон на 12 годин з тим, щоб люди змогли придбати ліки та харчі.

Про це повідомляє BBC.

Влада колумбійського прикордонного міста Кукута каже, що кордон перетнули близько 16 тисяч осіб. Вони заповнили місцеві супермаркети, скуповуючи продовольство - рис, борошно і олію.

Венесуела закрила кордон з Колумбією в серпні 2015 року, оскільки, за словами влади, вільне переміщення людей і товарів сприяло зростанню злочинності.

Цієї середи близько 500 мешканок Венесуели прорвалися через кордон в Колумбію, щоб закупити продукти харчування і товари першої необхідності.

«Укрінформ»: Все повторюється з невідворотністю закону природи. Комунізм – це несвобода, залізна завіса на кордонах, дефіцит усього, крім насильства. Національні особливості? Вони є. Якщо у Венесуелі все ж таки пустили народ поїсти, хоч на 12 годин, то у Північний Кореї уже б розстріляли натовп з кулеметів. Дійсно, нема нічого страшнішого, ніж «борці за народне щастя».

01.51 Єгипет та Ізраїль погоджують спільні дії

Міністр закордонних справ Єгипту Самех Шукрі зустрівся з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу під час візиту до цієї країни.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Приїзд Шукрі до Ізраїлю 10 липня став першим за 9 років візитом голови МЗС Єгипту до цієї країни. Перед зустріччю з Нетаньягу Шукрі заявив, що вирішення ізраїльсько-палестинського конфлікту, який триває десятиліття, матиме позитивний вплив на ситуацію на Близькому Сході. «Єгипет готовий внести свій внесок у досягнення цієї мети», – зазначив Самех Шукрі. 29 червня Самех Шукрі мав схожу зустріч з представниками палестинців у Рамаллі.

«Укрінформ»: Будь яка війна закінчується миром. На прикладі Ізраїлю, ми бачимо, що домовлятися можна із самим запеклим ворогом, тільки треба уперто стояти на своєму. Але ж хіба Ізраїль не поступався перед вимогами тієї ж ООН щодо вирішення палестинської проблеми? Поступався, але не в принциповому. Спираючись на старозавітну притчу про те, що Іаков та Ісмаіл – праотці євреїв та арабів - були рідними братами, ізраїльтяни, жартома,  називають палестинців «кузенами». Ну от, українці, схоже, мають всі права говорити про росіян щось подібне. Залишається, не поступаючись принциповим, знайти спосіб співіснування.

06.47 В Україні 170 тисяч кілометрів доріг зруйновано  - це 97% усієї мережі

«Ми маємо абсолютно зруйнований південь, не те що асфальту – основи не залишилося, тобто все знищено, ми маємо трагічну ситуацію і в Карпатах, і це нам завжди болить, коли фантастичні пейзажі, фантастичні села, відмінна можливість для зеленого туризму, а люди просто не можуть елементарно дістатися. У нас проблеми і з сходом України, де військові дії з Російською Федерацією, ми маємо зруйновані дороги військовою технікою. Це теж предмет нашого занепокоєння, ми намагаємося рівномірно інвестувати (в ремонт доріг – ред.) по всій Україні", - повідомив міністр інфраструктури України Володимир Омелян в інтерв'ю «Еспрессо ТБ». «Ми, на жаль, застигли в 1990-х роках, з нереформованою «Укрзалізницею», з нереформованими морськими портами, автодорожнім господарством, річковим господарством», - підкреслив міністр.

«Я сподіваюся, що цей рік повинен бути переломним для українських доріг, як мінімум є воля прем'єр-міністра, є, я вірю, бажання народних депутатів, яким теж треба звітувати перед своїми виборцями, яким теж треба показати якісний результат своєї роботи. А дороги, за опитуваннями, іноді на другому місці після безпеки або завершення воєнних дій, на третьому - після питання охорони здоров'я», - сказав Омелян.

«19 мільярдів - це рекордна сума для України, такого ще не було, як мінімум, останні 5 років точно. Наше завдання – максимально ефективно їх освоїти», - зазначив міністр.

«Укрінформ»: Блискучий і злий російський сатирик Міхаїл Салтиков-Щедрін сказав вичерпно: «У России две беды – дураки и дороги». А в України? Та майже те саме! Тільки замість «дураков» - у нас «дуже розумні». Від дрібних злодюжок – до системних корупціонерів. Адже не секрет, що жахливий стан українських доріг, це не стільки через брак коштів, скільки результат тотального розкрадання: хто, мовляв, буде розбиратися скільки і яких -  піску, щебінки, асфальтної суміші – закопане в оцей от н-ський кілометр дороги? Щиро хочеться побажати молодому міністрові спершу знайти вирішення саме цієї проблеми.

08.33 В Україну прибуває технічна місія Міжнародного валютного фонду

«Голова Державної фіскальної служби України Роман Насіров зустрівся з начальником управління податкового адміністрування податково-бюджетного департаменту МВФ Хуаном Торо... Роман Насіров та Хуан Торо обговорили черговий візит технічної місії податково-бюджетного департаменту Фонду до України, який відбудеться у найближчий понеділок», - йдеться в повідомленні Державної фіскальної служби.

«Державна фіскальна служба реалізує низку необхідних реформ, які були узгоджені з МВФ та є необхідною умовою для отримання фінансової підтримки з боку організації», - запевнив Насіров.

«Укрінформ»: Тут уже рубрику спеціальну можна заводити, на кшталт «Нотаток фенолога». Якщо від МВФ приїздить технічна місія – чекай траншу протягом найближчих тижня-двох. Кажуть, ці мільярди доларів лягають у стабілізаційний фонд НБУ. Нехай так. Тільки ж все одно народ впевнений, що «то все розкрадається». До речі, чому б державі не почати системно спростовувати усі ті чутки про те, куди йде допомога, і не лише від МВФ,  бо ж місяця не проходить без повідомлень про додаткові «мільйони, десятки і сотні мільйонів», які іноземні уряди виділяють на ті чи інші потреби. Де ці гроші, як їх витрачено? Без жартів: чому б урядові не створити для цього спеціалізований інформаційний ресурс?

10.31 Росія шумить «Тополями»

Росія запустила масштабні ракетні навчання з використанням близько 400 одиниць техніки, включаючи автономні пускові установки «Тополь», «Тополь-М» і «Ярс».

Про це повідомляють «РИА Новости» з посиланням на Міноборони РФ.

«В ході бойового навчання стратегічні ракетники відпрацьовують питання виведення ракетних комплексів на польові позиції, здійснення маршу, розосередження агрегатів зі зміною польових позицій, інженерного обладнання позицій, організації маскування і бойового охорони», - йдеться в повідомленні.

За даними Міноборони РФ, навчання проходять в різних регіонах Росії - від Тверської області до Алтайського краю.

«Укрінформ»: Побряцати зброєю, покрутити над світом ядерною дубиною, щоб не забували, супостати, про її існування. Холодна війна-2 уже йде, бо це саме її логіка і методологія. Ні, ми забуваємо про те, як СРСР, не витримавши ядерної гонки, розвалився, і при тому, радянські люди не грілись на турецьких пляжах, а радянські начальники не купували пентхаузів  у Лондоні і не тримали вкраденого в швейцарських банках. Просто історія повторюється. Як їй і належить – у вигляді фарсу.

10.36 Рішення щодо візової лібералізації з Україною буде прийнято восени

Про це у понеділок під час прес-конференції у Києві заявив Єврокомісар з питань розширення та європейської політики сусідства Йоханесс Хан, повідомляє кореспондент Укрінформу.

 «Я думаю, всіх цікавить питання щодо надання Україні візової лібералізації з ЄС. Хочу зазначити, що ми чекаємо на такі рішення восени. Питання вже знаходяться в Європарламенті та в Раді ЄС, але, виходячи із порядку денного, остаточні рішення щодо цього будуть оприлюднені, найпізніше, у жовтні поточного року», - сказав Єврокомісар.

«Укрінформ»: З огляду на передісторію цього самого «безвізу», уже не знаєш: чи уже плакати від таких повідомлень, чи, навпаки, - сміятися. Друге, мабуть, таки краще…

11.37 Британські юристи: крапку в Brexit має поставити парламент

Більше тисячі адвокатів Великої Британії підписали лист прем'єр-міністру країни Девіду Кемерону, в якому закликають дозволити парламенту самостійно вирішувати питання стосовно виходу Британії зі складу ЄС. Лист підписали відомі адвокати в Англії, Уельсі, Шотландії та Північній Ірландії, інформує The Guardian.

«Юристи зазначають, що результат референдуму носить лише рекомендаційний характер, оскільки заснований на «спотворенні фактів та обіцянках, які не можуть бути виконанні», - йдеться у листі. «Парламентське голосування має відбуватися з безумовним розумінням економічних наслідків Brexit, адже підприємства та інвестори у Великій Британії починають реагувати на підсумки референдуму», - додають юристи.

«Укрінформ»: Маніпуляція  тими, хто замість думок, має в голові одні лише розпливчаті міфи, – головний метод демократії, а референдум – її дубина. Хіба не так? – запитуємо ми споглядаючи той безлад, який охопив Британію і не вщухає уже майже два тижні. Ні, звичайно, там вистачає розумних людей, які мають аргументовану власну думку. От, скажімо, ті ж 1000 британських юристів, які повстали проти Brexit і закликають парламент скасувати самовбивчий крок. Може, вони і доб‘ються здорового глузду. Але ось, що дивно: знаменитий афоризм Вінстона Черчіля про те, що демократія – це  вельми недосконалий спосіб суспільної організації, але людство поки що не винайшло кращого – як виявилось, це не такий собі артефакт зі скарбниці людського розуму, а сучасний аргумент і, одночасно, заклик якось її, ту демократію, змінювати на краще.

14.13 Україна може обійтися без російського ядерного палива. Але не хоче?

В інтерв'ю телеканалу 112 президент компанії ДП «НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський заявив: «Завдання уряду, звичайно, якомога менше валюти переводити до РФ, щоб менше фінансувати бойовиків, тероризм. Але є ціла група товарів, яка становить виняток. Ми не можемо атомне паливо миттєво перевести від одного виробника до іншого».

Він нагадав, що американське паливо Westinghouse знаходиться в дослідній експлуатації, і процеси розширення такої експлуатації перебувають під жорстким регуляторним контролем з боку Держатомрегулювання України.

«З точки зору ядерної безпеки ми не повинні повторити якихось непередбачених ситуацій», - зазначив Недашковський і підкреслив, що якщо раптом Росія за якихось форс-мажорних обставин або на тлі політичних рішень відмовиться виконувати контракт на постачання палива від ТВЕЛ, Україна без атомного палива не залишиться. «У нас є контракт з Westinghouse і ми зможемо компенсувати», - сказав він.

«Укрінформ»: Ми розуміємо, що забезпечити реактор паливом, - ц6е не машину дрів для грубки підкинути. Але щось із логікою тут не так. Якщо є технічна можливість, нехай і поступово, але перейти на американське паливо, щоб не платити агресору валютою, то чому це не є державною програмою з чітко визначеними термінами і відповідальними особами?

15.01 США хочуть домовитися з Росією про подальше обмеження ядерної зброї

Президент США Барак Обама розраховує продовжити російсько-американський договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО) в останні місяці свого президентства. Про це пише The Washington Post.

«Термін дії договору про заходи щодо подальшого скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО) спливає тільки в 2021 році. Проте, Обама хоче продовжити його дію ще на п'ять років вже зараз - таким чином документ діятиме і при наступному президентові», - йдеться в матеріалі.

Крім цієї пропозиції адміністрація Обами опрацьовує й інші можливості обмеження ядерної зброї. Одна з них - відмова США від застосування ядерної зброї першими. За даними видання, останніми тижнями члени ради безпеки США провели дві зустрічі, на яких обговорювалися можливості президента вплинути на ядерну політику без участі конгресу. Поки остаточних рішень щодо пропозицій не прийнято.

«Укрінформ»: Важко сказати, про що президент США розраховує домовитися з сучасною Росією? Ну, хіба що, «міністерство правди» РФ подасть це прояв «страху перед великою Росією», а це тамтешні аборигени люблять більше, ніж їсти. Викликає повагу та послідовність з якою Барак Обама хоче «залишити по своєму президентству добрий слід». Але чи стане сучасний світ хоч трохи безпечніший від такої пацифістської гіперактивності? На жаль, це питання риторичне…

Огляд Сергія Тихого

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-