У Павленського забрали премію Гавела: за намір спонсорувати «приморських партизан»

У Павленського забрали премію Гавела: за намір спонсорувати «приморських партизан»

Укрінформ
Міжнародна правозахисна організація Human Rights Foundation (HRF) скасувала рішення про присудження художнику Петру Павленському премії імені Вацлава Гавела.

Про це повідомляє Дождь з посиланням на наявну в редакції копію листа від HRF Павленському.

Таке рішення пов'язане з наміром Павленського передати грошову частину премії «приморським партизанам», яких звинувачують у серії нападів на співробітників правоохоронних органів Росії.

Організація нагадує, що у травні попередили художника і його соратницю Оксану Шалигіну, що передавання премії «приморським партизанам», які, на думку HRF, є «групою, що використовує насильство», суперечить принципам нагороди. Павленський спростував інформацію про те, що має намір передавати гроші безпосередньо «партизанам», а має намір перерахувати їх у фонд, що допомагає оплачувати для них адвокатів.

Однак у матеріалі, що вийшов на початку липня, Павленський знову повідомив про відкриту підтримку діяльності «приморських партизан». Це, як йдеться у підсумковому висновку HRF, «суперечить ненасильницькій та творчій спадщині Гавела».

Оргкомітет премії прийняв рішення позбавити Павленського права на нагороду, «включаючи статус лауреата, бронзову статуетку і грошову премію». На думку організації, спадщина Гавела ніяк не може бути пов'язана з підтримкою групи, яка вирішила «звернутися до смертоносного насильства проти поліції».

Human Rights Foundation присудила Петру Павленському премію імені Вацлава Гавела 25 травня. Художник став лауреатом у номінації «За креативний протест». У 2016 році фонд премії становить 42 тисячі доларів.

Члени угруповання «приморських партизан» 2010 року скоїли у Приморському краї кілька розбійних нападів і вбивств. Жертвами «партизан», серед інших, стали співробітники правоохоронних органів. У квітні 2014 року п'ятьох членів угрупування було засуджено до різних термінів позбавлення волі. Пізніше апеляційна інстанція пом'якшила покарання двом фігурантам справи, а вирок ще двом було скасовано через процесуальні порушення. Новий розгляд справи «приморських партизан» почався 2016 року.

У своїй статті Павленський написав, що «спроба нав'язати усім людям однодумство – це ознака тоталітаризму». На його думку, є підстави вважати, що засновники й організатори цієї премії намагаються диктувати йому, як він повинен розпорядитися грошима. «Сумно те, що якби я вирішив віддати ці гроші ФСБ, то це було б сприйнято прихильно». Це означає, що підтримка терору заохочується, а підтримка людей, які піднялися на боротьбу з поліцейським терором, викликає обурення, вважає Павленський. Також він зазначив, що влада замовчує ситуацію навколо «приморських партизан».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-