Філарет: Автокефалія Української церкви – справа не Російської церкви, а всього православ’я

Філарет: Автокефалія Української церкви – справа не Російської церкви, а всього православ’я

Укрінформ
Право на автокефалію Української православної церкви Київського патріархату може надати лише Вселенський Патріарх. Це справа не Російської церкви, а всього православ’я.

Про це на прес-конференції в Івано-Франківську повідомив Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України, глава Української православної Церкви Київського патріархату (УПЦКП) Філарет.

«Українське питання, зокрема  Київський  патріархат, широко обговорювалось у кулуарах Вселенського собору. Загальна думка така: це справа не Російської церкви, а всього православ’я. Точніше, це справа Вселенського Константинопільського Патріарха. Чому? Бо Київська митрополія 1686 році незаконно, не за приписами церковних канонів, була приєднана до Московського патріархату. До нині Вселенський патріархат не визнає Київську митрополію у складі Московського патріархату, а вважає Україну своєю канонічною територією», - повідомив Святійший.

Він зауважив, що саме тому Вселенський патріарх має право видати документ, церковний томас, про автокефалію Української православної церкви. Подібний випадок вже був у історії православ’я. У 1924 році томас про автокефалію Вселенський Патріарх видав православній церкві у Польщі. І в цьому томасі, за словами Філарета, йдеться, «оскільки Київська митрополія, до якої належить православна церква Польщі, була приєднана незаконно, тому Вселенський Патріарх Єримія надає православній церкві Польщі право автокефалії».

«На підстави того, що Вселенський Патріарх зробив із Польською церквою, ми просимо його надати і нам автокефалію, як він свого часу надав Польщі. Тим паче, що не лише Президент України підтримує це питання. На підставі звернення Київського патріархату, Президента та Верховної Ради України, а ще - української інтелігенції, яка зібрала більше 5 тисяч підписів. Крім того,  до Вселенського Патріарху надійшло тисячі листів від віруючих Київського патріархату аби надати їхній церкві автокефалію. Ми сподіваємось, що Вселенський Патріарх надасть нам цей томас», - зазначив Філарет.

Нагадаємо, Великий Всеправославний Собор відбувся на Криті з 16 до 26 червня. У ньому взяли участь 10 з 14 православних церков світу. Своє ставлення до Собору Синод Російської православної церкви планує озвучити 18 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-