Пам'ятник Щорсу виходить за межі комуністичної ідеї - мистецтвознавець

Пам'ятник Щорсу виходить за межі комуністичної ідеї - мистецтвознавець

Укрінформ
Мистецтвознавець Діана Клочко пропнує не зносити пам'ятник радянському полководцю Миколі Щорсу у Києві, а лише змінити його назву.

Свою думку вона обгрунтовує тим, що цей монумент уособлює не самого Щорса, а є збірним образом вершника на здибленому коні і цей образ відстежується у багатьох культурних пам'ятках інших народів з різних епох, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я пропоную пам'ятник Щорсу по-іншому назвати, тому що він не є пам'ятником саме Щорсу. Він є пам'ятником певній міфічній постаті вершника на коні", - сказала Клочко.

За її словами, образ вершника на коні можна знайти ще в культурних пам'ятках часів грецьких полісів, етрусків, скіфів.

"Сам пам'ятник Щорсу є реплікою на падуанський пам'ятник 15 століття, присвячений кондотьєру Гаттамелаті, який створив Донателло", - констатувала Клочко.

В Україні іншим прикладом такої статуї кінного вершника вона назвала статую Богдана Хмельницького 1888 року.

"Ці традиції продовжуються і в монументі Миколі Щорсу. Цей пам'ятник насправді неможливо декомунізувати, тому що він виходить за межі комуністичної ідеї. Він більший за комуністичну ідею”, - резюмувала Клочко.

Нагадаємо, секретар Київської міської ради Володимир Прокопів заявив, що в рамках закону про декомунізацію станом ще на 1 червня 2016 року у Києві залишилося знести лише пам'ятник Миколі Щорсу. Цей монумент на бульварі Т. Шевченка є в переліку об'єктів на демонтаж, який складали згідно із законом про декомунізацію. Але він внесений до Реєстру об'єктів культурної спадщини національного значення, тож на демонтаж і вивезення пам'ятника необхідно отримати дозвіл від Міністерства культури. КМДА заявила, що його буде демонтовано, після того, як Мінкульт змінить  статус монумента, і перенесено до майбутнього музею тоталітаризму. Зробити це планують до Дня незалежності України.

Як повідомляв Укрінформ, у Києві планують створити Музей тоталітаризму, де зберігатимуться демонтовані монументи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-